עלייה של מאות אחוזים בשימוש במשככי כאבים ממכרים בישראל
מהמקום שבו אני נוכחת ומטפלת מתוך דאגה לבריאות ואיכות החיים של מטופלים רבים המבקשים ממני להתקבל לטיפול מהר ככל האפשר, אני עושה כל מאמץ להיענות לצרכי המטופלים ולקושי שהם מצויים בו.
על מנת לשתף אתכם בצורך המעסיק רבים כל כך בנושא התמודדות עם כאבים וגם לפרוק מעט ולשתף אתכם במתרחש * ראו תחתית המאמר….
לנוכח פרסומים מדאיגים המתפרסמים בתקשורת על פי נתונים שנאספו במערכת הבריאות ואלו רק מספרים חלקיים היות ולא כול הגופים העבירו מידע. מספר המשתמשים במשככי כאבים ממכרים הוא בסדרי גודל של מאות אלפי אנשים.
הנתונים מצביעים על מגמה מדאיגה, זינוק של מאות אחוזים בתוך שנים ספורות. כולם גורסים כי הכי קל לרופא לרשום למטופל תרופה כדי שלא יכאב לו, (מתוך דברי הוועדה המקצועית במועצת הרוקחים בישראל) אבל זה עלול להוביל להתמכרות קשה. מדובר בעיקר על קבוצת משככי הכאבים ממשפחת האופיואידים, אלו הם תרופות נרקוטיות המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית ונחשבות לחזקות ביותר. משככי כאבים אלו מופקים מאותם צמחים שמהם מופקים גם סמים כמו אופיום והרואין.
משככי כאבים אלו מפחיתים את הכאב, אבל לאט לאט המטופל מגדיל את המינון והוא עלול להתמכר. הנתונים שנחשפים אינם מפתיעים, והם מהווים רק את קצה הקרחון של התופעה האמיתית.
"המערכת הרפואית גוררת את המטופלים לשימוש באופיואידים", מסבירה ד"ר נילי קרקו־אייל, ראש הקליניקה לזכויות החולה במכללה למנהל. "אדם שרוצה לקבל רישיון לקנאביס רפואי צריך להיות מטופל לפחות שנה במרפאת כאב במשכך כאבים, ולכן לא מפתיע שיש עלייה במספר המטופלים ובמספר המרשמים בשנים האחרונות".
"לפני כחצי שנה, כשמשככי כאבים מבוססי אופיום הוכרזו כגורם מוות עיקרי בארה"ב, היה לנו ברור שזהו נושא שחייבים לשפוך עליו אור גם פה בישראל", אומרת עו"ד נירית בלייר, מנכ"לית התנועה לחופש המידע. "הוגשו בקשות חופש מידע לכל קופות החולים, והנתונים שהגיעו הפתיעו אותנו בחומרתם. נראה כי הזינוק המשמעותי בכמות המרשמים והמטופלים שם את ישראל במסלול דומה לזה שארה"ב צועדת בו כבר מספר שנים.
יחד עם נתונים מדאיגים אלו ניתן לראות בשנים האחרונות כי קיימת עלייה מדאיגה בכמות האנשים אשר מגיעים אל מרכזי גמילה בכדי לעבור גמילה ממשככי כאבים לפתור את הבעיה ההרסנית הזו.
סיבות לשימוש מוגבר במשככי כאבים ממכרים.
ישנן סיבות רבות לעליה בשימוש במשככי כאבים. חלקם נובע ממצבים בריאותיים המחייבים שימוש במשככי כאבים על למנת לאפשר לאנשים אלו לתפקד ולשמר שגרת חיים בצורה הנאותה ביותר בעבורם. מצבים רבים אחרים עשויים להיות מטופלים ביעילות בדרכים אחרות. גורמים רפואיים מצאו גישות טיפוליות חלופיות למשככי כאבים בהם ניתן להפיג כאבים בצורה יעילה. התפלגות סוגי כאבים לפי תסמינים מעידים על כך כי פלח נכבד ביותר מהסובלים מכאבים הם אלו הסובלים מכאבי שרירים ושלד.
בתוך קבוצה זו נמצאת אוכלוסייה גדולה הסובלים מדאבת שרירים – פיברומיאלגיה. מדובר בין 4% – 8% מהאוכלוסייה ומתוכן מעל 85% הן נשים. פיברומיאלגיה היא תסמונת חדשה יחסית בתחום הראומטולוגיה. מדובר בתסמונת שכיחה המאופיינת בכאב עז ומפושט שאינו חולף, עייפות ורגישות עזה. הכאב הנו כאב מפושט במערכת השרירים. מדובר בכאב שפוגע באיכות החיים, תסמונת זו פוגעת ביכולת לשמור על שיגרת חיים תקינה, לעבוד ולתפקד, ולא פחות חשוב, בשמחת החיים.
נתון נוסף הוא בכ-60% מן המקרים, הסובלות מפיברומיאלגיה תסבולנה גם מתסמונת המעי הרגיש (תסמונת שבה החולה סובל מעצירות ושלשול לחילופין) לצד תחושת נפיחות בבטן, כאבי בטן או עוויתות מעי. 65% מהנשים הסובלות מפיברומיאלגיה מתארות גם דלקות חוזרות או מחלות כרוניות בדרכי השתן ו/או המין. מקרים מדווחים מתארים עוד מגוון נרחב של תסמינים אצל חולות וחולי פיברומיאלגיה, ביניהן טנטון באוזניים, שינוי בתפישת הטעם וטעם מתכתי אופייני בפה, נטייה לאלרגיות ועוד.
מי שאובחן כסובל בפיברומיאלגיה, עשוי לבחור להיעזר בתרופות מסוגים שונים, אולם בתסמונת זו בפרט, גם שינויים באורח החיים ושיטות טיפול פרא- רפואיות, עשויים להביא עימם הקלה גדולה.
טיפולים פרא-רפואיים לפיברומיאלגיה שורה של טיפולים המסייעים לאיזון הגוף והנפש נמצאו יעילים בהתמודדות עם התפרצות של מחלת הפיברומיאלגיה, ביניהם מומלץ :
ממצאי מחקרים במספר מרכזים מובילים בעולם מצאו כי טיפול בעזרת דיקור הוא טיפול מומלץ ובטוח להקלה על מצבי כאב הנובעים מפיברומיאלגיה
נפש: נמצא כי טיפולים כמו דמיון מודרך ודומיהן מסייעים להתמודד בהצלחה עם התקפי כאב כתוצאה מפיברומיאלגיה, כמו גם להפחית את רמת הכאב ואת תדירות התקפי הכאב בטווח הארוך.
שימוש במספר תוספי תזונה נמצא מועיל ומקל על מצבי תסמונת פיברומיאלגיה ואף מפחיתים באופן ניכר תסמינים נוספים מקושרים.
גישות טיפוליות שונות נמצאו יעילים ליצירת חוויית התמודדות שונה, וטובה יותר, עם חוויית הכאב במחלה, כמו גם להפחתת מתח על התסמינים האופייניים לו (כמו יתר לחץ דם, קשיים בתפקוד, קשיים בריכוז, וכדומה)
הבחירה בסוג הטיפול אצל חולי פיברומיאלגיה היא אישית, כמו גם תוצאות הטיפול, אולם ככלל, ניראה כי הבחירה בטיפול פרא-רפואי וקבלת תמיכה בהיבטי הגוף-נפש של המטופל, משפרים את ההתמודדות עם פיברומיאלגיה, לצד הטיפול הרפואי שהוא היום מוגבל בהיצע האפשרויות להתמודדות עם התסמונת. בשל הקשר בין פיברומיאלגיה לבין דיכאון, חרדות, קשיי ריכוז, נדודי שינה ותסמינים נפשיים אחרים – מסגרת טיפולית שתתייחס להיבטים אלה (כמו דמיון מודרך, הילינג, פרחי באך, או אחרות) היא מהותית בהתמודדות עם פיברומיאלגיה.
גם שינויים באורח החיים שיסייעו להתמודד עם פיברומיאלגיה ישנם מחקרים הקושרים בין אורח חיים שאינו בריא או תקין לבין פיברומיאלגיה. בעוד פיברומיאלגיה היא מחלה כרונית – ניתן בעזרת שמירה על אורח חיים תקין ובריא להפחית באופן משמעותי את המרווחים בין התקפות כאב כמו גם את דרגת הכאב במהלך החרפה במצב. הנה כמה המלצות:
תזונה נכונה: שמירה על משקל גוף תקין, הקפדה על תפריט המכיל שפע של חלבונים מהצומח בלבד בתוספת סיבים תזונתיים, כמו גם ויטמינים ומינרלים. הימנעות מחומרים מלאכותיים, ממתיקים, צבעי מאכל וחומרים משמרים בתזונה. ישנן סברות אשר קושרים פיברומיאלגיה עם נוכחות קנדידה בגוף. הפחתת סוכרים ופחמימות פשוטות תסייע להתמודד עם קנדידה ואולי להקל על תסמיני הפיברומיאלגיה
פעילות גופנית: נראה כי הבחירה לשמור על שיגרת פעילות גופנית קבועה ומתאימה ליכולות היא מהותית בהתמודדות עם פיברומיאלגיה.
הפחתת מתח בשגרת החיים: מתח הוא מעורר מחלה שאחראי על ההיבטים הפסיכוסומאטיים של מעל 80% מהפתולוגיות הנפוצות בהתמודדות עם פיברומיאלגיה, שימוש בתוספי תזונה ייעודיים יסייעו בהפחתת רמות מתח ומצבי חרדה ודיכאון.
משלוח חינם עד הבית? לפרטים סגור
שנדבר? דילוג לתוכן