לחץ נפשי וחרדה וגם מצוקה רגשית הם חלק מתסמינים שאנשים חווים כתוצאה לאירועים לא צפויים או מצבי חוסר וודאות, פחדים וחששות מהלא נודע.
מצבי לחץ נפשי וחרדה מוגדרים כיום כתחלואה שקטה ההולכת ומתפשטת בעולם המודרני. בין הגורמים למצבי לחץ נפשי הם ריבוי מטלות, סביבת עבודה מאתגרת ורבת גירויים.
אחריות לבני משפחה, טרדות פרנסה, הידבקות בתחלואה ההולכת ומתפשטת וחששות קיומיות. אלו הם רק חלק מהגורמים.
ברור כי לאישיות של האדם ולחוסנו הנפשי ישנם השלכות להתמודדות עם מצבים אלו.
לגוף האדם ישנם מנגנוני הגנה ותגובה למצבי לחץ נפשי. מערכת העצבים אשר מזהה מצבי מצוקה נפשית ולחץ נכנסת למצב חירום.
זהו מצב שבו הגוף פועל במנגנון הישרדותי וזה מתבטא בדופק מהיר עליה בערכי לחץ דם, הפרעות עיכול ועודף רגישות של חושי הגוף.
המטרה של כל אלה היא להתמודד ולשרוד איומים. לצורך זה מערכת העצבים גורמת לתגובה אשר משחררת שטף גדול של הורמונים המקושרים למצבי לחץ נפשי
ובהם אדרנלין וקורטיזול. הגוף יודע להתמודד רגשית ופיזית למצבי דחק ולחץ כאשר הם קצרי טווח. כאשר תופעות אלו הולכות ומתרבות יורדת יכולת הגוף להתמודד.
מצבי לחץ מתמשכים פוגעים בבריאות ולכן מצבי לחץ נפשי זוכים לכינוי אבי אבות המחלות.
מצבים ותסמינים אלו יעזרו לנו לזהות באם אנו נמצאים בלחץ נפשי. חשוב מאד לזכור כי מתח נפשי רב או מתמשך עלול להפוך לתופעה או להרגלים מתמשכים ומסוכנים.
אלו גורמים לשינויים בדפוסי חיים ולחסמים רגשיים, לכן חשוב לשים לב לתסמינים ולטפל בהם.
כאבים בחזה, כאבי ראש, אובדן חשק מיני, הפרעות ובעיות במערכת העיכול, עצירות, בחילה, סחרחורת, דפיקות לב מואצות, מחלות עור, אקנה ופצעי בגרות,
שלשול, בעיות דלקות ותחלואה של הפה בעיקר בחניכיים ובשיניים, שרירים תפוסים, רעד בגוף, הצטננויות תכופות.
דאגנות מוגברת, בעיות בזיכרון, חוסר יכולת להתרכז, שיפוטיות לקויה, ראיית הצד השלילי בלבד בכל דבר. מצבי רוח משתנים, כעס ועצבנות,
תחושות של בדידות ואומללות, דיכאון ומצבי חרדה..
אכילה בלתי נשלטת או הימנעות ממושכת ממזון, שינה מרובה או הפרעות בשינה, כסיסת ציפורניים, צריכה של חומרים ממכרים כמו סמים סיגריות אלכוהול סוכרים פחמימות ועוד.
תחושת מצוקה הנובעת מאירועי חיים המאיימים על שלוותו של הפרט. במצבי לחץ האדם נתקל בדרישות סביבתיות המאיימות על יכולתו לעמוד בהן ולהתמודד איתן.
דרישת סביבתיות אלה מחייבות אותו להיערכות פיסית ורגשית. כל מצב עתיד להיהפך למצב לחץ באם מתקיימים בו תנאים כגון תחושת איום מוחשי או רגשי וחוסר יכולת
להתמודד עם המצב.
מנגנוני התמודדות עם מצבי לחץ:
לבני האדם כמו לבעלי חיים יש מנגנון התמודדות עם מצבי חירום הנקרא מלחמה או מנוסה (FIGHT OR FLIGHT). ברגע שמזהים מצב סכנה אמורים להילחם או לברוח. מצבי הלחץ נוצרים כאשר אין אפשרות למנוסה או למלחמה על מנת להינצל מהסכנה (freeze).
אורח החיים שלנו מדמה לנו מצבי סכנה באופן אינטנסיבי ביותר, כך שהגוף נשאר במצב דרוך ומתוח לאורך זמן.
מחלות, מגיפות מדבקות אשר גובות קורבנות רבים, מתיחות ביטחונית או מלחמה, פיגועים, מיתון, אבטלה, חוסר וודאות כלכלית ואישית, אלימות בחברה ובמשפחה.
אירועים כגון שכול, גירושין, מצב כרוני של קושי, אי שביעות רצון בעבודה מתסכלת, בנישואין לא מאושרים. גם חוויות ומצבים פחות דרמטיים כמו פקקי תנועה, תאונות דרכים,
מריבה עם קולגה לעבודה, עלולות לגרום למצבי דחק.
רפואה מודרנית חקרה ומצאה בבירור את קיומו של הקשר בין הגוף לנפש. ברגע שאחד מחמשת החושים שלנו מזהה מצב סכנה, הוא משדר הודעת חירום למוח.
המוח מעורר את הורמוני החירום לפעילות, והורמוני החירום מעוררים את מערכות הגוף להתמודדות.
ההיפותלמוס הוא אזור במוח האחראי על הפעלת המערכת הסימפטטית ושולח אות מתאים לגזע המוח. האות יכול לגרום למצבים הבאים:
חלבונים חיוניים גורמים לגוף לשחרר חומר אשר גורם לנו לחשוב ולהגיב יותר מהר. החלבונים הם מקרו-מולקולות אשר לוקחות חלק בתפקודים מכריעים בתהליכים ביולוגיים הכרחיים. החלבונים נמנים עם אבות המזון ומרכיבים את התא הביולוגי. לחלבונים תפקידים מכריעים בכל התהליכים הביולוגיים בגוף.
מצבי דחק משפיעים על הרגלי אכילה כמו אובדן תיאבון או אכילה כפייתית. במצבי דחק נצרכים יותר מהרגיל כל שלושת אבות המזון, פחמימות, סוכרים וחלבונים.
בייחוד אם מדובר בדחק גופני. במצבים אלה חשובה רמת הנוזלים והמינרלים בגוף. הנוזלים אוצרים את הנתרן (המלח) אולם בתהליך זה הכליות מאבדות אשלגן.
לכן חשוב שהגוף יקבל תוספות של מינרל חיוני זה. בסטרס הגוף מאבד הרבה סידן. החסר נלקח מהעצמות ובזה טמונה סכנה גדולה, בעיקר לאנשים מבוגרים.
במצבי לחץ רבים לוקים בשלשולים, בשיבושי עיכול ובהפרעות אחרות שקשורות בתזונה. כל המצבים האלה עלולים ליצור חסר בוויטמינים ומינרלים חיוניים.
בעידן הנוכחי מרובה אתגרים וסכנות, נשים וגברים כאחד מתמודדים עם מצבי לחץ ודחק. נשים גם הן חוות את התחושות של סכנה וחוסר וודאות המקושרים
למגיפות מדבקות ומסוכנות, למצבי תחלואה ועוד. גם הן נתקעות בפקק תנועה, מוטרדות בעבודה, מתאכזבות באהבותיהן, דואגות לרווחת המשפחה, חוששות מהעתיד.
שוקעות בדיכאון, מתקשות להירדם, פזורות נפש מלחצים, עלולות לסבול גם הן ממחלות שונות.
אך מעבר לכל אלה, נשים מתנסות בלחצים הבלעדיים רק להן, יש להן מחזור חודשי, הריון, לידות טראומטיות, הורות, השלכות של בלות, מיגרנות, אלמנות, התקפי פאניקה ואנורקסיה. ואם אלו אינם מספיקים, הנשים צריכות גם ללמד זכות על מצבן המשפחתי בפני מעבידים ועל התנהגותן המינית בפני משפחתן.
בנוסף לכל אלה נשים מתמודדות עם המסרים הסותרים ששולחת להן החברה כמו להיות מושכות אך לא פרובוקטיביות, ללדת ילדים ולהישאר ילדותיות, להיות תקיפות אך לא תוקפניות, לעבוד אך לא להזניח את ביתן.
יכולת עמידה בלחצים מושפעת מבשלות נפשית ורגשית של האדם ונבנית על גורמים אלה.
תכונות כמו נוקשות, תלות, הכחשה, פאסיביות, מגבירות את הפיכתו של היחיד לקורבן הנסיבות.
אנשים מוחצנים, מהירים וממהרים הנמצאים בתנועה מתמדת תוך רצון להספיק דברים רבים תוך חיפוש הדרך הטובה ביותר לעשות דברים.
אנשים אלה אינם נרתעים מסיכונים אך חוששים משגרה ושעמום. טיפוס אשר לא נותן מקום לסימני שאלה וסבלנות אינה מצדדיהם החזקים.
על אף העוצמה והפעלתנות, גם סוג זה נלחץ ובמקרה זה, המזג החם שלהם הופך לקיצוני והפיוז מתקצר. לחץ מסוג זה אינו בריא.
אנשים אשר יהיו היכן שצריכים אותם, הם מגלים סבלנות ואמפטיה ומגלים תמיכה כלפי מי שזקוק להם. טיפוס אשר נוטה להיות זהיר בטרם הוא מקבל החלטה.
הם שמרניים לוקחים את הזמן. טיפוסי B ביישנים אך רוצים אנשים בקרבתם ואוהבים לעבוד בקבוצה. הם נוטים לדחות למחר את מה שניתן ולמתוח את הדד ליין
עד כמה שניתן. מה שמוביל למצבי לחץ אשר בשילוב העובדה כי הם זקוקים לביטחון יוצרים רמת סטרס גבוהה.
בעלי כושר שכנוע ויכולת דיבור, הם מוחצנים, מעניינים ומלאי ביטחון עצמי, אך כאשר הם נלחצים לא נעים להיות בסביבתם, הם יורים לכל הכיוונים ללא אבחנה.
מדברים ללא הפסקה ומאבדים את ההיגיון הבריא. סטרס מוביל אנשים אלה למבולבלים, קדחתניים ולחוצים במידה רבה.
אוהבים להצליח בכל משימותיהם, זהירים, מחושבים ומתייחסים לפרטים. תכונות אלה בשילוב של לחץ יוצר אצלם שיתוק וראייה פסימית המחמירים משום היותם בלתי גמישים או סלחניים.
תגובות פסיכולוגיות ופיזיולוגיות על מצבים קשים. מחלות פסיכוסומטיות הן יתר לחץ-דם, כיב קיבה, אסטמה, מחלות עור , מיגרנות, סרטן ועוד.
פחד, חרדה, כעס, אשמה, דיכאון, אובדן עניין בעצמך (מראה אישי) או בסביבה.
חולשה, מתח שרירים גבוה, רעד, תוקפנות, עצבנות, בכי. שינויים בחשיבה, בלבול, עיוותים בתפיסה, קושי לקבל החלטות, שיפוט לקוי, בעיות ריכוז, ליקוי בזיכרון.
לאורך אלפי שנים התפתחו גישות טיפוליות בצמחים לריפוי, ליצירת מצבים נפשיים שונים החל מערנות ממושכת ביציאה לצייד ועד למצבי רוגע ופתיחות רגשית.
במצבי פולחן כל אלו התקיימו לצד שיטות רגיעה והרפיה שונות כגון עיסוי, מדיטציה, פעילות גופנית ועוד.
תורת צמחים בתרבויות שונות מצאו צמחים רבים כבעלי תועלת והשפעה ליצירת רוגע ושקט נפשי. חומרים נוספים נמצאו משפרים תפקודי מוח וגם כאלו התורמים לחוסן נפשי ויכולת מיקוד והתמודדות עם מצבי דחק.
כיום הולכת ומתגברת התודעה לשימוש בצמחים ובתוספי תזונה לרוגע ולשקט נפשי ולמניעת מצבי לחץ נפשי וחרדה וחסמים רגשיים, כל אלו בטוחים לשימוש ונטולי תופעות לוואי.
עשרות שנות ניסיון הובילו לפיתוח תוסף תזונה המכיל אך ורק מרכיבים צמחיים אשר ההרכב והמצרפיות שלהם ייצר את תוסף התזונה היעיל מסוגו למצבים אלו.
אין תופעות לוואי או התמכרות. השימוש לא יוצר תחושת ניתוק או אדישות. ציבור לקוחות נרחב הנאמן למוצר לאורך שנים רבות הם הערובה למוצר היעיל ביותר.