אורז כבסיס לתזונה איכותית ובריאה
אורז כבסיס לתזונה איכותית
אוגוסט 4, 2015
טחינה שומשום
אוגוסט 5, 2015
אורז כבסיס לתזונה איכותית ובריאה
אורז כבסיס לתזונה איכותית
אוגוסט 4, 2015
טחינה שומשום
אוגוסט 5, 2015

חומצות שומן חיוניות

חומצות שומן חיוניות

חומצות שומן חיוניות רבות הן תרכובות אורגניות חיוניות לגופנו. שורש הבעיה הבריאותית העיקרית נובעת ממחסור בחומצות שומן חיוניות היא שרובנו לא אוכלים מזונות טבעיים אלא מזונות מעובדים ובכך יוצרים מחסור גדול בחומצות שומן חיוניות הנמצאות במזונות הטבעיים. הצורך שלנו בחומצות שומן הינו בעיקר לצורך בניית תאים בריאים. חומצות שומן מהוות מאגר אנרגיה ראשוני בגופנו וכר הגנה לאיברנו הפנימיים, כמו כן חומצות שומן הינן בעלות תפקיד חשוב בבניית קרום התא שהוא הממברנה של התא, חומר זה הנקרא פוספו-ליפידים מהווה שומר הסף של התא ומאפשר חדירת חומרים רצויים לתוך התא ומונע מעבר חומרים בלתי רצויים לתוך התא.
חומצות השומן חשובות להתפתחות מוחית תקינה ולשמירה על תאי מוח בריאים וחיוניים. לאחרונה התגלה כי חומצות שומן מסוג אומגה 3 חיוניות במהלך ההיריון ובשנתיים הראשונות לחיים. נראה כי החשיבות הרבה נובעת עקב ההתפתחות המואצת של תאי המוח בשנת החיים הראשונה המוח משליש את גודלו ומפתח את האינטליגנציה, היכולת השפתית ויכולת לתפיסה חזותית. מכיוון שמוח האדם עשוי 60% מתאי שומן ובנייתו צורכת כמות גדולה של חומצות שומן.
מזונות נכונים העשירים באותם שומנים יכולים להעניק לילדים יתרון אינטליגנטי גדול.

מחקרים, ממצאים ומסקנות

  • לאחרונה התגלה ע”י מדענים כי חומצות שומן נחוצות לפיתוח של מוח התינוק, עצביו, ליבו ועיניו. אין תקופה חשובה מזו לקבלת חומצות שומן חיוניות אלו.
  • חוקרים באוניברסיטת מילאנו גילו בשנת 1995 כי תינוקות שקיבלו בתזונתם תוספת של DHA התפתחו מוחית בצורה טובה יותר מתינוקות שקיבלו מזון ללא התוסף.
  • אותו מחקר מצא גם עלייה משמעותית ביכולת ההתמצאות וכושר הראייה של אותם ילדים אשר קיבלו את התוסף.
    בשנת 1998 פרסמה עמותת רטינה בדאלאס טקסס כי מצאה קשר חיובי בין תוספת DHA לבין עלייה בהתפתחות של פעילות קוגניטיבית והתמצאות חזותית בקרב ילדים,
  • בעקבות שתי עבודות מחקר אלו  המליץ ארגון הבריאות העולמי את ההמלצה להוספת DHA למזון תינוקות. צריכה קבועה של חומצות שומן חיוניות מסייעת לשמירה על מעטפת בריאה של תאי העצב.
  • כמו כן נמצא כי תזונה המכילה חומצות שומן חיוניות מסייעות לשמירה על בריאות השיער, בריאות העור והלחות שבו וכן על בריאות הציפורניים.
  • שימוש קבוע בחומצות שומן חיוניות מסייע לשמירה התפתחות ותפקוד תקין של המערכת ההורמונלית.

חומצות השומן הן אבני בניין לאיקוסנואידים שהם חומרים דמויי הורמונים שחלקם נקראים גם פרוסטגלנדינים והם חומרים בעלי חשיבות רבה לתפקודם התקין של הורמונים שונים בגוף. חומצות השומן מהוות חומר בסיס ליצור הורמונים שונים, יש להם חלק חשוב בבנייה וביצור של מיצי מרה. חומצות השומן נוטלות חלק ביצירת הורמונים ותרכובות אחרות המשתתפות במנגנוני ויסות לחץ הדם וכן בהפעלה של מערכת קרישת הדם. חומצות השומן החיוניות שומרות על איזון הטמפרטורה הנכונה של הגוף.
חומצות שומן חיוניות מהוות בסיס לשמירת משקל תקין ואיזון של כולסטרול וטריגליצרידים.  חלק מהשמנת יתר נובע ממחסור בחומצות שומן חיוניות. יש להוסיף לתזונה המיועדת לירידה במשקל תוסף המכיל אומגה 3. יצרני מזון אינם משתמשים באומגה 3 בעיבוד המזון מכיוון שהוא נפרד בקלות ויוצר התחמצנות מהירה ולכן מקצר את משך חיי המדף של המזון. זו היא אחת הסיבות שבגללן התזונה המערבית סובלת ממחסור קשה של חומצות שומן מסוג אומגה 3. לעומת זאת  החברה המערבית צורכת כמויות גדולות של חומצות שומן מעובדות ורוויות שאינן מכילות חומצות שומן חיוניות.
ד”ר אדוארד נ. סגל מדען בכיר במכון הרפואי באוניברסיטת בוסטון טוען “מכיוון שצריכת המזון שלנו, במונחים של חומצות שומן חשוב במיוחד לצרוך איזון בריא של יחסים נכונים בחומצות השומן. חוסר איזון בחומצות השומן היא אחת הבעיות הבריאותיות הנפוצות כיום “. ד”ר אודו ארסמוס שהוא סמכות עולמית כיום בתחום השומנים וחומצות השומן הנחוצות כתב ספר ושמו ” שומנים מרפאים ושומנים הורגים ” הוא הדגיש בספרו את הנקודה כי ישנם שומנים המזיקים וישנם שומנים המרפאים את הגוף. בהסתמך על שנות מחקר הוא טוען כי ” חוסר בחומצות שומן חיוניות הינו אחד מגורמי המחלה הקשים בחברה המודרנית ” .
חומצות שומן חיוניות מהוות בסיס לספיגת ויטמינים ממיסים בשומן. ויטמינים החיוניים מאד לתפקוד תקין של הגוף. הוויטמינים העיקריים הנספגים בנוכחות חומצות שומן הם: ויטמין A, ויטמין D, ויטמין E, ויטמין K. חסר גדול הנמצא באוכלוסייה ביכולת הספיגה של ויטמין D למרות היותנו ארץ ספוגת שמש הינה עקב מחסור בחומצות שומן חיוניות. וויליאם קונור חוקר באוניברסיטת אורגון בנושא ריאות ומחלות לב חקר את האומגה 3 ואומגה 6 במשך 20 שנה ומצא אותם אפקטיביים יותר מאשר אספירין במאבק במחלות לב. חומצות שומן חיוניות יכולות להדמות למגנט המושך חמצן לתוך גופנו, הן מחזיקות את החמצן בנוזל המקיף את התאים ומשמש כחסם הנוגד ווירוסים פטריות וחיידקים מלהגיע אל תאי הגוף, חומצות השומן אחראיות להרחבה ולכיווץ של הסמפונות בריאות ולכן מאפשרות נשימה תקינה. עובדה זו מסבירה את החשיבות הגדולה של בספורטאים פעילים לשימוש בחומצות שומן חיוניות.
ד”ר אדוארד סיגל קיבל את הדוקטורט שלו והשקיע 15 שנות מחקר באוניברסיטת בוסטון במחקר על השפעת השומנים על בריאות ומחלות . התזה העיקרית שלו היא שאומגה 3 ואומגה 6 הינן חיוניות לשמירה על בריאות המערכת הלבבית. אומגה 3 מונע קרישי דם, דוחה התקפי לב ומצבים דומים. אומגה 6 מרככת את העורקים ועל ידי כך מונעת טרשת עורקים. להגדלת מאגר המידע הוסיפו מדענים בארה”ב ממרכז השליטה במחלות ומניעתם בפרסום משנת 1993 אשר גילו כי בהשוואה לאוכלוסייה הלבנה בארה”ב ישנם באופן מוחלט פחות מקרי התקפי לב בקרב האוכלוסייה באלסקה וזאת בעקבות צריכה קבוע של דגי סלמון ממקור פראי (לא גודלו בחוות גידול ) וכל זאת למרות שאחוז המעשנים באלסקה גבוה בהרבה מהאוכלוסייה אשר מולה נעשתה הבדיקה. חיזוק נוסף לנתון זה נמצא בנתיחות שלאחר המוות שבוצעה לאסקימואים מבוגרים ונמצא כי העורקים שלהם הוא במצב של בני נוער.
נתון מעניין נוסף מדבר על אחת היכולות המופלאות של אומגה 3 הייתה היכולת המופלאה למצוא בקרב אותה אוכלוסייה של נשים אסקימואיות את תחלואת סרטן השד הנמוכה בעולם. מכך ומעבודות מחקר נוספות סביר להניח כי אחת הדרכים להקטין את הסיכול ללקות בסרטן השד היא צריכה קבועה של אומגה 3. לא רק בנשים מדובר, בשנת 2000 אובחנו 170,000 גברים בארה”ב כסובלים מסרטן הערמונית בדרגות שונות. יותר מ-35,000 גברים באותה השנה מתו כתוצאה מכך. מדענים מצביעים על כך כי אומגה 3 יכול להפחית את סכנת התחלואה והמוות. במחקר שנעשה בניו זילנד בדקו החוקרים את היחסים בין התפתחות סרטן הערמונית לבין צריכת EPA ו- DHA שהם שני המרכיבים הפעילים באומגה 3 ומצב התאים האדומים בדמם של אותם חולים. המחקר שנערך בשנים 1996- 1997 וכלל 317 חולים בסרן הערמונית מול קבוצת ביקורת תואמי גיל של 480 חולים במצבים דומים כקבוצת מבחן, נצפתה ירידה של 41% בעוצמת התחלואה ובסיכון לחלות שנית מול קובצת הביקורת.

קבוצת חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3

קבוצת חומצות שומן מסוג אומגה 3 נחשבות למשפחת המלוכה של השומנים. אומגה 3 הינן חומצות שומת רב בלתי רוויות. הן חיוניות מאד לבריאותנו. גופנו אינו מסוגל לייצר אותן והן חייבות לבוא מתזונה או מתוספי מזון.

ישנם 3 סוגים עיקריים של חומצות שומן מקבוצת אומגה 3,

  • חומצת שומן אומגה 3 מסוג ALA– חומצת שומן אלפא לינולאית.
  •  חומצת שומן אומגה 3 מסוג EPA– חומצת שומן איקוספנטנואית.
  • חומצת שומן אומגה 3 מסוג DHA– חומצת שומן דוקוס-הקסנואית.

כל אחת משלושת חומצות שומן אלו חיונית לתפקוד תקין של הגוף. בעלי חיים יכולים לקבל חומצת שומן מסוג ALA מהצומח ולהמיר אותה בגופם לשתיים האחרות. בני אדם יכולים להמיר רק חלק קטן מהצומח ואת היתר הם צריכים לקבל כחומצות שומן DHA ו-EPA ממקור חי על מנת לנצלם בתוך הגוף. חומצות השומן חיוניות לתפקוד המוח למניעת מחלות. הן מסייעות להפחתת תנגודת התאים לאינסולין, להורדת כולסטרול רע LDL ולהורדת סיכון לשבץ מוחי. חומצות שומן מסוג אומגה 3 מסדירות הולכת אותות חשמליים במערכת העצבית. זו אחת הסיבות שהן חיוניות כתוספת במחלות בהן קיימת פגיעה בהולכה חשמלית זו כגון נוירופתיה סוכרתית. חומצות שומן מסוג אומגה 3 משפיעות על הפעילות הקוגניטיבית ולכן משפרות לטובה שליטה במצבי רוח. הן משפרות את התקשורת של ההורמונים העצביים נוירו-הורמונים, דוגמא מובהקת לכך היא הורדת התנגודת של התאים לאינסולין דרך ההשפעה העצבית על קולטני האינסולין. קבוצת חומצות שומן מסוג אומגה 3 חודרות לתא ומווסתות בתוכו את האנזים קינאז. אנזים שפעילות יתר שלו עלולה לגרום להפרעות בקצב לב, למחלות עצביות, למחלת פרקינסון וכן להאצה בהתרבות תאים סרטניים.
חומצות שומן מסוג אומגה 3 מסייעות לוויסות של פעילות איקוזנואידים שהימצאותם בגוף מעכבת תהליכי דלקת. מקורות טבעיים לאומגה 3 הם דגי ים החיים במים קרים ועמוקים. הקור הוא מרכיב חשוב ביצירת חומצות שומן אלו בדגים. חומצות שומן הללו משמשות לדגים לשמירה על חום גופם מפני קור המים ולהמשיך את תהליכי החיים בתוכם. הבעיה העיקרית כיום היא שרוב הדגים בנמכרים בחנויות מקורם בחוות גידול ואינם דגים הנקראים דגי בר. צפיפות הדגים בחוות הגידול מעלות את הטמפרטורה של המים ולכן הדגים הללו מפתחים הרבה פחות חומצות שומן. כמו כן מומלץ לצרוך דגים טריים כיוון שהקפאת הדגים הורסת את חומצות השומן החיוניות ( לכן ריח דגים קפואים לאחר הפשרתם שונה ) כמו כן לא מומלץ לצרוך דגים שעברו תהליכי שימור. דגים מומלצים הם: סלמון, הרינג, מקרל, טונה, והליבוט. מקורות צמחיים מומלצים לקבלת אומגה 3 הם: זרעי צ’יה,  זרעי פשתן, אגוזי מלך, גרעיני דלעת ובכללם אגוזים לא קלויים, שקדים, שמן זית איכותי, אבוקדו, שומשום. חומצת שומן אומגה 3 מסייעת לשיפור פרופיל שומנים בגוף, כולסטרול וטריגליצרידים, חומצות שומן חיוניות מקטינות את הסיכון לחלות בטרשת עורקים ובכך מסייעים למניעת מחלות לב. סיבה נוספת שבגללה אומגה 3 מורידה את הסיכון לטרשת עורקים היא היותה אנטי אוקסידנטית עוצמתית ובכך היא גם מסייעת למניעת תאים סרטניים. חומצת שומן מסוג אומגה 3 מסייעת להימנעות והורדת עוצמתם של מצבי דיכאון דבר המעלה משמעותית את הצורך בקרב נשים הרות ומניקות להשתמש באומגה 3.
שימוש קבוע באומגה 3 הינו מרשם בטוח לחילוף חומרים בטוח ויעיל ולכן חשיבותו רבה בעזרה לבקרת משקל. סוג השומן ולא כמותו הם הנוסחה המנצחת לשמירת משקל.

סימני חסר באומגה 3.

  • תחלואה במחלות כלי דם ולב
  • אירוע מוחי
  • מחלת אלצהיימר
  • סכרת בלתי מאוזנת וסיבוכיה כגון נוירופתיה סוכרתית וכן עליה בתחלואה של סכרת הריונית.
  • אפילפסיה.
  • בעיות התנהגות כגון התנהגות אנטי חברתית, בעיות קשב וריכוז, היפר אקטיביות.
  • בעיות ראייה, במיוחד במהלך הריון בגלל חשיבות אומגה 3 להתפתחות רשתית העין.
  • דיכאון ישנה זיקה ברורה בין חסר של אומגה 3 לבין עליה ברמות של דיכאון, הוכח שאנשים הסובלים מדיכאון ואפילו כאלה המקבלים טיפול תרופתי ובנוסף לכך מקבלים תוספת של אומגה 3 חל שיפור משמעותי במצבם. במחקר שנערך במרכז הרפואי לבריאות הנפש בבאר שבע ובשיתוף אוניברסיטת בן גוריון נבדקו ממצאים אלו והוכחו.
  • דיכאון לאחר לידה. ישנה חשיבות רבה להשלמה תזונתית לאשה בהריון ובזמן הנקה בתוספת של אומגה 3 על מנת למנוע מהנולד בעיות עתידיות.
  • יובש בעור, שיער יבש וציפורניים יבשות ושבירות.
  • דלקות כלי הדם.
  • עליה בשכיחות של מחלות אוטו אימוניות, מחקרים שנעשו בקרב אוכלוסיה של אסקימואים העלה כי הם ברמת התחלואה הנמוכה ביותר בעולם במחלות אוטו אימוניות כגון קרוהן, קוליטיס, כיבים במערכת העיכול, לופוס.

מחקרים רבים מצאו קשר הפוך בין תחלואה בכמה סוגי סרטן לבין צריכת אומגה 3. הוכח כי חומצת שומן חיונית מסוג אומגה 3 מעכבות פעילות של אנזים חלבוני מסוג PKCdII המזרז היווצרות של סרטן במעי הגס. מחקר שנערך   במכון וויצמן ברחובות מצא כי נבלם הגידול הסרטני בחולדות הלוקות בסרטן ריאות או בסרטן מעי גס בעקבות   שימוש במינונים גבוהים של אומגה 3. צריכה מוגברת של אומגה 3 הפחיתה את הסיכוי לחלות בסרטן השד.   חולות המטופלות בכימותרפיה בעקבות סרטן השד וקיבלו במקביל מינונים מוגברים של אומגה 3 הגיבו   לטיפול יותר טוב מאשר אלו שלא קיבלו תוספת זו. קצב הקטנת הגידול היה כפול מול קבוצת הביקורת.

קבוצת חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 6
חומצות שומן מסוג אומגה 6 מהוות קבוצה גדולה והחיונית ביותר שבתוכן היא GLA – חומצת שומן גמא לינוליאית. הפרט החשוב ביותר הוא שמירה על מערך יחסים של לפחות פי 6 יותר חומצת שומן מסוג אומגה 3 לעומת אומגה 6 על מנת לקבל יעילות ספיגה. חומצת שומן GLA מומרת בגוף לחומרים דמויי הורמונים הנקראים פרוסטגלנדינים. חומר זה מסדיר את תגובות הגוף לדלקות מפרקים ומפקחות על המלחמה בזיהומים. הן אחראיות על שמירת תקינות קצב הלב, מסדירות לחצי דם וממלאות תפקיד חשוב בתפקוד המערכת ההורמונלית GLA  משמש מעכב לאנזים הנחוץ להפיכת ההורמון הזכרי טסטוסטרון לפעיל. עיכוב ביוכימי זה הינו בעל תפקיד מרכזי בהאטת התקרחות גברית וכן מאטה הגדלה של בלוטת הערמונית. שילוב ביחס נכון של GLA יחד עם אומגה 3 – EPA ו- DHA מסייעת להפחתת טריגליצרידים וכולסטרול רע  DHL . GLA מסייעת במניעת מחלות לב ובאותו שילוב יש סיוע רב לבלימת נוירופתיה סוכרתית. כמו כן שילוב זה משפר את מצבם של הלוקים במחלות דלקתיות כגון אלרגיות שונות, מחלות חיסוניות, דלקות מפרקים שגרוניות, מחלות עור, יובש בריריות, אוטופיק דרמטיטיס, אסטמה. חומצת שומן GLA פועלת להעלאת יכולת הגוף לייצר פרוסטגלנדין 1 שהינו חומר חיוני שהגוף מייצר למניעת תהליכים פתלוגיים במחלות דלקתיות. אומגה 6 מסוג GLA מעלה את חיוניות העור ומשפרת את מראהו גמישותו ולחותו. לא מומלץ להשתמש במינונים גבוהים, יש לשמור על יחס הזהב בין אומגה 3 לבין אמוגה 6. מקורות לאומגה 6 במזון: פטל שחור, שמן נר הלילה, שמן בוראז’ – זיפן רפואי, שמן זרעי ענבים, שמן זית איכותי. צריכת אומגה 6 בצורה מאוזנת חשובה מאד לחולי סוכרת.

קבוצת חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 9
קבוצת חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 9 נחשבות לנחותות ולפחות נחשבות לחיוניות בין חומצות השומן. חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 9 נחשבות לחומצות שומן חד בלתי רוויות, תת קבוצה זו קלה לזיהוי ולצריכה ממקורות מזון. שומנים חד בלתי רוויים מסוג אומגה 9 נמצאים בזיתים, שקדים, אגוזי מקדמיה, אגוזי לוז, זרעי שומשום, אבוקדו. צריכת חומצות שומן אלו בתזונה נחשבת כתזונה ים תיכונית המוכרת בעולם כאחת מסוגי התזונה הבריאות ביותר. חומצות שומן מסוג אומגה 9 הינם צוות חיזוק משני לחומצות שומן מסוג אומגה 3 ואומגה 6 והן הקלות ביותר להשגה מתזונה. אחד המקורות הטובים לאומגה 9 הם שמן זית איכותי מכבישה קרה. בגלל תכולת אומגת 9 בשמנים איכותיים יש להקפיד על אחסון במקום חשוך וקריר (לא במקרר ) בבקבוק זכוכית כהה. מבחן לאיכותו של שמן זית הינה התגבשותו בקירור המעידה כי הוא שמן זית איכותי.

למידע נוסף אודות חומצות שומן חיוניות ולייעוץ תזונתי, צרו קשר כאן

מאמר זה אודות חומצות שומן חיוניות נכתב על ידי חגית שחף, מומחית מדופלמת ל רפואה סינית ול ייעוץ תזונתי וטיפולי

שתף
שנדבר? דילוג לתוכן