מקצבים מחזוריים של הגוף לפי רפואה סינית
מקצבים מחזוריים של הגוף לפי רפואה סינית
נובמבר 20, 2018
כאב
כאב
נובמבר 20, 2018
מקצבים מחזוריים של הגוף לפי רפואה סינית
מקצבים מחזוריים של הגוף לפי רפואה סינית
נובמבר 20, 2018
כאב
כאב
נובמבר 20, 2018

חיזוק מערכת החיסון

חיזוק מערכת החיסון

חשיבות מרובה ישנה לפעילות העוסקת ב חיזוק מערכת החיסון כתנאי הכרחי לשמירה על בריאות תקינה.
מערכת החיסון היא אחת המערכות המורכבות והמסועפות ביותר בגוף. לא ניתן להצביע על איבר בודד כאחראי על חיסוניות הגוף.
מערכת החיסון כוללת בתוכה מערכות גוף רבות הכוללות את מערכת הדם, מערכת הלימפה, הכבד והטחול, רקמות גוף שונות, בלוטות התימוס ומח העצם,

תפקידה של מערכת החיסון

תפקידה של המערכת החיסונית היא להגן על הגוף מפני כל פולש אפשרי וזה יכול להיות חיידקים, ווירוסים, סוגים רבים של מיקרו אורגניזמים.
ברשימת הפולשים האפשריים  נכללים גם פטריות ונבגים וכן תאים סרטניים הנוצרים בגוף.

מוצרים שמוזכרים במאמר שעשויים לעניין אותך

מהו חיזוק מערכת החיסון

ההגדרה של חיזוק מערכת החיסון מתייחסת  לדרכים שבהם ניתן לסייע לכלל מערכת החיסון להתמודד בהצלחה וביעילות עם כל אחד מהגורמים אשר עלולים לגרום זיהום או דלקת.
ידוע כי גוף האדם מתמודד ללא הפוגה ולאורך כל שעות היממה בכמות עצומה של מזהמים. בעוד האדם עצמו ממשיך בשגרת חייו מבלי לתת את הדעת להתמודדות.
זו המתחוללת בגוף בין מערכת החיסון על כל מרכיביה לבין מגוון עצום של חיידקים, וירוסים ושאר מחוללי מחלות.

כיצד פועלת מערכת החיסון

חלק ניכר מפעילות מערכת החיסון נעשה על ידי כדוריות הדם הלבנות אשר נוצרות במח העצם. קיימים מדדי בדיקות דם לגבי כמות כדוריות הדם.
מדד נמוך מעיד על חולשה של מערכת החיסון וסיכון מוגבר לחלות במחלות הנגרמות מחיידקים וירוסים ועוד.
מדד גבוה מהנורמה מעיד על מצב דלקתי שבו מתחוללת מלחמה של הכדוריות הלבנות במחוללי מחלה.
העלייה בכמות כדוריות הדם הלבנות היא תגובה של הגוף לעצירה ומיגור מחוללי המחלה.

מערכת החיסון בעידן המודרני

גוף האדם בעידן המודרני מתאפיין בחולשה בולטת של מערכת החיסון וחשיפה למחלות הנובעות מכשל חיסוני ברמות גבהות באופן משמעותי ביחס לעבר.
עדות לכך ניתן לראות בעלייה דרמתית בתחלואת סרטן מסוגים שונים, ותחלואה ברמה של מגיפות כתוצאה מחיידקים שונים או וירוסים בכל עונות השנה ולא רק בחודשי החורף.

מאפיינים המשפיעים על היחלשות של מערכת החיסון

  • צריכה מתמשכת של תרופות מסוגים שונים ובכלל זה אנטיביוטיקה ותרופות נוגדות דלקות. תרופות המכילות חומרים בעייתיים או כאלו היוצרות תופעות לוואי
    המחלישות מערכות גופניות שונות, אחת התופעות השכיחות ביותר היא תרפות אנטיביוטיות אשר פוגעות בחיידקים החיוביים אשר נמצאים בפלורה של המעיים.
    בכך פוגעות ביכולת לעכל ולספוג ערכים תזונתיים חיוניים מהמזון. נטילה ממושכת של תרופות גורמים לעומס רב על הכבד מחלישים את מערכת החיסון
  • תזונה מתועשת המורכבת ממזון מעובד ומהונדס גנטית. מזון זה הוא עתיר שומנים, סוכרים, חומרים משמרים ועוד. מזון זה דל במרכיבים תזונתיים ובריאותיים.
    אורח החיים המהיר והתכליתי יוצר מצב שבו התזונה היומית איננה מאוזנת ואינה כוללת את אבות המזון, וויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון החיוניים לשמירה על הבריאות והחוסן הגופני
  • מצבי עומס נפשי, מתח יומיומי ולחץ נפשי גוזלים מהגוף את החומרים החיוניים לבנייה והגנה על מערכת החיסון.
    מחסור בשעות שינה ומצבי לחץ נפשי מונעים מהגוף את היכולת להתאושש ולגייס את החומרים הדרושים לו לתפקוד יעיל של מערכת החיסון בעוד יום נוסף.
    בצורה זו הולך הגוף ומדלדל את המשאבים עד למצב שבו אין לו את היכולת להתמודד עם גורם מחולל מחלה.
  • זיהום סביבתי הנובע מחומרי ריסוס והדברה, מתכות כבדות ורעילות, זיהום אוויר ואו עישון. כל אלו מחדירים לגוף חומרים שאינם מוכרים לו ואשר גורמים
    למערכת החיסון לעבוד קשה מאדעל מנת להתמודד עם חומרים אלו ולעיתים לא בהצלחה ואז חומרים אלו מחלישים ומדכאים את מערכת החיסון.
    התמודדות זו עם חומרים מזהמים יוצרים שיבושים במערכות גוף רבות כאשר אחת התופעות הבולטות היא חוסר אנרגיה, עייפות וחולשה.
  • תגובות אלרגיות למזון, כאשר אדם אוכל מזון המעורר אצלו תגובה אלרגית אשר לעיתים היא אינה מורגשת. התגובה האלרגית גורמת לתגובה חיסונית באופן חריג ומוגזם.
    כאשר תגובה זו חוזרת יום יום עם צריכה חוזרת ולא מודעת של אותו מזון שאינו טוב לאותו אדם נוצרת פגיעה מתמשכת וחולשה של מערכת החיסון.
הערה

המצבים המפורטים הם רק חלק מהגורמים אשר יצורים החלשות מתמשכת של מערכת החיסון ובכך מורידים באופן משמעותי את היכולת הגופנית להתמודד עם גורמים מחוללי מחלות.
בכך מצליחים אותם גורמים לחולל בקלות רבה מחלות החוזרות שוב ושוב כמו דלקות ריאות, שפעת מסוגים שונים, כאבי גרון, מחלות דרכי הנשימה,
תחלואה של דרכי העיכול החל במעי רגיז וקשיי עיכול ועד לתחלואת כרונית, מחלת הנשיקה, קנדידה במקומות שונים בגוף וכן פיברומיאלגיה ותסמונת העייפות הכרונית.

המלצות לחיזוק מערכת החיסון

  • תוספי תזונה ייחודיים לחיזוק מערכת החיסון אשר מותאמים בצורה מקצועית למטופל ולמצבו הבריאותי.
  • ייעוץ תזונתי מקיף אשר לוקח בחשבון הרגלים תזונתיים, אלרגיות, מצב נפשי, סביבת עבודה ומגורים וחשיפה לזיהומים סביבתיים
  • המלצות תזונתיות מאיש מקצוע מוסמך לגבי מזונות המחזקים ותומכים במערכת החיסון וכן הנחיות ברורות לסוגי מזון אשר יש להימנע מהם.
  • בדיקת רגישות לסוגי מזונות העלולים לגרום לתגובות אלרגניות ולהימנע מהם למשך תקופה על מנת לבדוק השפעות מטיבות

המלצות תזונתיות

  • הקפדה על תזונה בריאה ומאוזנת הכוללת את כל אבות המזון .
  • צריכה יומית של דגנים רצוי מלאים, שפע ירקות טריים, אגוזים לא קלויים, ומעט פירות
  • יש להקפיד על ארוחות קטנות המפוזרות לאורך שעות היום ולהימנע מארוחה אחת גדולה או ממצבי רעב
  • להמעיט בגודלה של ארוחת הערב ולהקפיד לא לאכול בשעה מאוחרת.
  • יש להקפיד על צריכה של מזון טרי ובעיקר פירות וירקות. יש לוודא כי מקור הפירות והירקות הוא אמין (מומלץ מגידול אורגני) יש להקפיד על היגיינה של המזון
    היות ומזונות שאינם טריים או נקיים או מקולקלים עלולים להכיל כמויות גדולות של חיידקים ולגרום לתחלואת מעיים וחולשת מערכת החיסון
  • חשוב לכלול בתזונה חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 ורצוי ממקור צמחי כמו זרעי צ'יה אגוזי מלך, זרעי פשתן. מחקרים מצאו כי צריכת אומגה 3 מחזקת את מערכת החיסון.

המלצות נוספות

  • יש להקפיד על צריכה של סיבים תזונתיים המועילים ושומרים על מערכת עיכול תקינה ובריאה, מומלץ לצרוך לצורך זה דגנים מלאים, ירקות עלים ירוקים, וכן כרוב, כרובית, ברוקולי,
    לפת, צנון, קולרבי. רצוי לא לקלף פירות וירקות.
  • מומלץ לצרוך מוצרים המכילים "חיידקים ידידותיים" השומרים ומשקמים את פלורת המעי וכן מומלץ על צריכת שום ובצל שלהם ישנן תוכנות מחטאות ונוגדות חיידקים.
  • יש לשתות מספר פעמים בשבוע מיצי פירות או ירקות בכמות מתונה. היות מיצי ירקות או פירות נספגים במהירות ויש להם תכונות של ניקוי, חיטוי וחיזוק הגוף.
    לכן מומלץ שמיצים אלו יכילו ירקות או פירות בעלי השפעות בריאותיות ידועות ומומלצות.
  • מומלץ מאד לצרוך תוספי תזונה ייעודיים אשר ידועים בתכונותיהם לחיזוק מערכת החיסון. זאת היות והתזונה היומית דלה בחומרים אלו.
    ההמלצה היא בעיקר לאוכלוסייה בוגרת, לאנשים המחלימים ממחלות. לאנשים בקבוצות סיכון, אנשים הנוטים לחלות בקלות ובתדירות גבוהה.
    אנשים בעלי מערכת חיסון מוחלשת מסיבות שונות, לאנשים הנוטלים תרופות כרוניות שונות.
  • יש להקפיד ולצרוך תוספי תזונה מסוג זה לאחר אבחון וייעוץ של איש מקצוע אשר ילווה את תהליך שיקום וחיזוק החיסוניות לאורך זמן.

המלצות מונעות

  • יש להימנע ממזון מעובד ומשומר. מזון זה הוא דל בערכים תזונתיים חיוניים ובעיקר בוויטמינים ומינרלים וחומרי בניין הכרחיים לגוף. צריכת מזונות מעובדים ומשומרים מחלישים
    את מערכת החיסון ומגבירים את הסיכונים לתחלואה.
  • מומלץ להימנע מצריכת פחמימות פשוטות וסוכרים, אלכוהול גם הוא פחמימה פשוטה והוא נכלל בקטגוריה זו.
  • מומלץ להימנע לחלוטין מצריכת מזון עתיר שומנים וכן להפחית או להימנע משומנים וחלבון מהחי.
  • יש להימנע לחלוטין מצריכת שומנים מוקשים ושמנים שעברו תהליכי חמצון וטיגון.
  • יש להימנע מצריכת מזון המכיל חומרים החשודים ועלולים לחולל תהליכים סרטניים בין החומרים האלו מצויים חומרים משמרים, צבעי מאכל ומזון העובר תהליכי עישון שונים.
  • יש להימנע לחלוטין ממזונות החשודים או ידועים כמחוללי אלרגיה ובעיקר לאנשים בעלי רגישויות ואלרגיות שונות

חשוב לזכור כי שיקום ו חיזוק מערכת חיסון הוא תהליך עדין שעלול גם להיות איטי (תלוי דרגת החומרה). התוצאה של שיקום וחיזוק המערכת החיסונית יהיה ניכר בכל מישור.
תחושת חיוניות ומרץ, ירידה ברמות ותדירות תחלואה חוזרת, העור חוזר להיות בעל מראה צעיר וקורן. עם כל האמור יש להקפיד על שינה ומנוחה בכמות מספקת,
מומלץ לעשות פעילות גופנית מספר פעמים בשבוע, מומלץ להפיג את הלחץ והמתחים באמצעות טכניקות הרפיה מכל סוג.
יש להקטין חשיפה לסביבה מזוהמת ולהימנע מעישון

המאמר נכתב על ידי חגית שחף, מומחית מדופלמת לרפואה סינית ולייעוץ תזונתי

שתף
שנדבר? דילוג לתוכן