מבנה לוח השנה הסיני דומה באלמנטים רבים ללוח השנה העברי. לוח השנה הסיני בנוי על בסיס של שנת ירח (בעברית ירח = חודש), עם תיקון לשנת השמש. אחת לשבע שנים מוסיפים חודש נוסף והשנה היא בעלת שלושה עשר חודשים במקום שניים עשר חודשים, כמו שנה מעוברת עברית. תחילת החודש נקבעת לפי היום שבו הירח חסר. ראש השנה הסיני הינו בדרך כלל ביום שבו הלוח העברי מציין א' בחודש אדר. זמן שהוא בלוח העברי אחרי ט"ו בשבט ונחשב בסין כחג תחילת האביב. השנים בלוח השנה הסיני אינן ממוספרות אלא מיוצגות על ידי שיטה של אנרגיה מחזורית ברמות שונות. המחזור הראשון והגדול הינו מחזור בן 60 שנה, הנחשב לשנות דור. כל שנתיים בתוך המחזור הזה מחוברות לאחת מחמשת האיכויות – חמשת האלמנטים. הסדר שלהם הוא קבוע, עץ, אש, אדמה, מתכת, מים. התאריך בו קיים האזכור הראשון ללוח השנה הסיני הוא משנת 2637 לפני הספירה.
המחזור בן 60 שנה בו אנו נמצאים כעת החל בשנת 1984 ויסתיים בשנת 2044. שנת 2010 שבפתחה אנו נמצאים מתחילה בתאריך 14 לפברואר 2010 שהוא א' בראש חודש אדר. באנרגיה שלה היא שנת יאנג – האנרגיה הזכרית והנמרצת ומשויכת לאלמנט המתכת. מדובר בחלוקה לשישים שנים ובכל שבע שנים ישנה שנה אחת מעוברת, במחזורים בני שנתיים בהם שנה היא יאנג ושנה היא ין המתחלקים לחמשת האלמנטים כשכל אלמנט הוא בן שנתיים. חלוקה נוספת היא למחזוריות של 12 שנה שכל אחת מהן מיוצגת על ידי אנרגיה של חיה.
סוס, כבשה, קוף, תרנגול, כלב, חזיר, עכברוש, שור, נמר, ארנבת, דרקון, נחש. ראש השנה שהוא חג האביב נחוג במשך 15 ימים, היום ה-15 נקרא חג הפנסים,
בחג הפנסים אנשים מדליקים פנסים ועששיות נייר אורז ובתוכם נרות ומפריחים אותם לשמיים. כמו כן רקדנים מתחפשים לחיות המזל דרקון ואריה ומסתובבים ברחובות בתהלוכות המלוות בנגנים המנגנים בגונג ובמצלתיים. כל זאת על מנת לגרש את החורף ולהזמין את אנרגיית האביב להתעורר, חג הפנסים מקביל בתאריך לחג הפורים במסורת היהודית. החיות בלוח השנה מייצגות אופי התנהגותי. הוגדרו תכונות טבעיות של החיות והן מיוצגות בחייו של אדם שנולד בשנת מזל מסוים. ראש השנה נחוג כחג משפחתי. ישנה מסורת סינית ובה משפחות מברכות את בני המשפחה שנפטרו, הם נקראים האבות הקדמונים ומקבלים משמעות רבה במסורת החג. מסורת זו של כבוד המת היא הבסיס לספר שכתבה הסופרת הסינית אמי טאן "בתו של מרפא העצמות" . הארוחה המשפחתית בערב ראש השנה הסיני נקראת בסינית" הארוחה הנאכלת כאשר כולם מסובים סביב התנור"
מימד נוסף בלוח השנה הסיני הינו חיבור שבין 12 המזלות של החיות לחמשת האלמנטים שהם: עץ, אש, אדמה, מתכת, מים. חלוקת משנה של כל אלמנט היא לפי הין והיאנג שלו יוצר מבנה מתוך מספור של סדר השנים:
שנה המסתיימת בספרה 0 היא שנת יאנג מתכת.
שנה המסתיימת בספרה 1 היא שנת ין מתכת.
שנה המסתיימת בספרה 2 היא שנת יאנג מים.
שנה המסתיימת בספרה 3 היא שנת ין מים.
שנה המסתיימת בספרה 4 היא שנת יאנג עץ.
שנה המסתיימת בספרה 5 היא שנת ין עץ.
שנה המסתיימת בספרה 6 היא שנת יאנג אש.
שנה המסתיימת בספרה 7 היא שנת ין אש.
שנה המסתיימת בספרה 8 היא שנת יאנג אדמה.
שנה המסתיימת בספרה 9 היא שנת ין אדמה.
כך המחזור חוזר על עצמו כל 60 שנה.
מאמר זה נכתב על ידי חגית שחף מטפלת מוסמכת ברפואה סינית, טיפולי גוף נפש, תוספי תזונה חכמים, ייעוץ תזונתי ותזונה טיפולית, דיקור סיני מסורתי.
משלוח חינם עד הבית? לפרטים סגור
שנדבר? דילוג לתוכן