אוכמניות כחולות
אפריל 27, 2018שוש קירח
אפריל 28, 2018אינולין
סיבי אינולין ממקור של שורשי עולש הם סיבים תזונתיים מסיסים בעלי מתיקות עדינה אשר הופכת אותם לסיבים מומלצים תודות להרכבם ולתועלתם התזונתית והבריאותית. סיבי אינולין מומלצים תודות לטעמם המעודן והנעים (כאשר משווים את טעמם לסיבים אחרים). שורשי העולש מכילים את הכמות הגדולה ביותר של סיבי אינולין יותר מאשר כל מקור צמחי אחר
סיבים תזונתיים אינולין מגדילים ספיגת סידן ומגנזיום ומעודדים התרבות של אוכלוסיית החיידקים הטובים במעיים. יש להם השפעה שולית בלבד על מאזן הסוכרים בגוף, כי הגוף אינו מסוגל לפרק את הסוכרים שבהם ביעילות.
מחקר צרפתי שבוצע ופורסם בשנת 2005 ב- Nutrition Journal הראה שנטילת סיבי אינולין מגדילה את ספיגת הסידן והמגנזיום במעי.
המחקר בחן את השפעת האינולין כתלות בעליית הגיל, זאת היות ועם עליית הגיל פוחתת הספיגה באופן טבעי.
מתן אינולין העלה את הספיגה של הסידן בכול קבוצות הגיל אולם בגילאים מבוגרים ההשפעה הייתה מהותית יותר,
בעוד שההשפעה על ספיגת המגנזיום הייתה דומה בכול קבוצות הגיל.
מחקרים נוספים שבוצעו בעבר הראו עלייה בספיגה הן אצל חיות והן אצל בני אדם.
כאשר האינולין (שאין מערכת העיכול מסוגלת לפרק) מגיע למעי, הוא מותסס בעזרת החיידקים הטובים שבמעי ומטפח את אוכלוסייתם חיידקי ביפידו והלקטובצילי.
מה שמכונה האפקט הפרביוטי.
תוצרי ההתססה משפיעים כפי הנראה על הספיגה של סידן ומגנזיום ומינרלים אחרים.
תזונה מודרנית עתירה במזון מתועש אשר לעיתים תהליכים רבים מפרקים וטוחנים את הסיבים ומפיגים את השפעתם.
בחירת מרכיבי מזון דלי סיבים תזונתיים, מחלות דרכי העיכול ותהליכי הזדקנות הם הגורמים העיקריים למחסור בצריכה וספיגה של סיבים.
מסיבה זו מומלץ בחום לצרוך מלבד מזון גם תוספות של סיבים תזונתיים ובעיקר סיבים איכותיים.
סיבים תזונתיים חיוניים למניעת מחלות ולהפחתה ושמירה על משקל תקין. חשוב לכלול בתזונה סיבים מסיסים ולא מסיסים גם כאבקת תוסף מזון. סיבים תזונתיים שומרים אותנו יותר בריאים לאורך יותר זמן בשל מגוון סיבות.
מסיבה זו פירמידת המזון המעודכנת של אוניברסיטת הרווארד הציבה את הסיבים עם המלצה האומרת אכלו מהם ככל האפשר.
לסיבים השפעה על רמת הכולסטרול, רמות השומנים בדם ומשק הסוכר, יש להם תכונות נוגדות דלקת, הם מהווים אמצעי לשמירה או הפחתת משקל על ידי כך שהם מגדילים ומאריכים תחושת שובע וכן להסדרת יציאות נפחיות המקטינות סיכון להיווצרות טחורים ואף לסרטן המעי הגס.
חשוב להדגיש כי החשיבות של צריכת הסיבים נעוצה לא רק במניעה של מחלות אך גם בשמירת משקל או הפחתתו והסדרת יציאות תקינות. מבחינת הפחתת משקל ברור שעדיפה תזונה המתבססת על רכיבים המגדילים שובע לקלוריה נצרכת, וכאלו הם רבים מהמוצרים העשירים בסיבים תזונתיים.
לאחר הארוחה עולה רמת הסוכר בדם ומידת העלייה נקבעת על ידי כמות וסוג הסוכרים או הפחמימות שאכלנו. הפחתה בכמות הפחמימות והגדלת כמות הסיבים התזונתיים תפחית עליה ברמות הסוכר לאחר האוכל.
מחקרים רבים מראים שנטילה מוגברת של סיבים מפחיתה סיכון לסוכרת סוג 2, בייחוד אצל נשים צעירות, בגיל העמידה ומבוגרות. שככול שעולה מידת נטילת הסיבים כך יורד שיעור התחלואה בסוכרת סוג 2.
הקפדה על צריכת סיבים חשובה במיוחד עבור חולי סוכרת, בשל השפעתו המיטיבה על משק הסוכר בדם, לעיתים במינונים גבוהים יותר מאשר אלו המומלצים עבור שאר האוכלוסייה הבריאה.
על פי מחקר של המכון האמריקאי הלאומי לחקר הסרטן שפורסם במגזין המדעי
(Archives of Internal Medicine (2011 צריכת סיבים תזונתיים קשורה לסיכון נמוך יותר למות ממחלות לב וכלי דם, דלקות ומחלות ריאה ודרכי הנשימה.
המחקר סקר נתונים של כ- 220,000 גברים ו- כ- 170,000 נשים, והסיק שעבור גבר, צריכה יומית של 30 גרם סיבים ליום ו- 25 גרם עבור אישה מפחיתים את הסיכון כדי 60%.
הציר שבין המעי והמוח
מחקרים עדכניים מצאו שישנו ציר ישיר המחבר בין המוח אל מערכת העצבים האנטרית ( החלק של מערכת העצבים שנמצא ברקמת מערכת העיכול ) זה מה שמכונה ציר מעי – מוח. ציר התקשורת הזה פועל בשני הכיוונים. הוא מקשר בין המרכזים הקוגניטיביים והרגשיים של המוח אל תפקודי המעיים בכללותם.
מסיבה זו המעיים מוכרים וידועים גם בתור המוח השני. הרכב פלורת המעיים באם היא משתנה היא עשויה לשנות את האותות הנשלחים מהמעיים שלנו למוח. הפרה של האיזון ושינוי באותות הנשלחים למוח עשויים לחולל תחלואה במערכת העיכול וכן עשוית לחולל הפרעות ומחלות ניווניות של המוח כמו דמנציה ואלצהיימר.
סיבים מסיסים ולא מסיסים
הסיבים התזונתיים אינם מקשה אחידה, הם נחלקים למסיסים ולא מסיסים. בעיקרון הסיבים הם רכיב צמחי המורכב מצורה של סוכר ועמילן שאין הגוף מסוגל לעכל. למעשה הם חולפים במערכת העיכול מבלי שנספגים למערכת הדם.
הסיבים המסיסים נמסים בכול נוזל מימי ויוצרים מעין ג'ל. סיבים מסיסים מסייעים בהורדת רמות הכולסטרול והסדרת רמות סוכר בדם. צריכת סיבים מסיסים, נמצאה מווסתת רמות סוכרים, מהיותם של הסיבים בעלי השפעה על הפחתת רמות הסוכר והאינסולין בדם, היות הם מאטים את ספיגת הפחמימות והעיכול.
סיבים לא מסיסים, מוסיפים נפחיות לצואה ותורמים להסדרת היציאות. הם מאפשרים מעבר מהיר יותר של מזון במעי, דבר שמותיר פחות זמן לפחמימות להיספג וכך מופחתת הדרישה לאינסולין.
השלמות סיבים תזונתיים מתוספי תזונה
מסתבר שמרבית האוכלוסייה לא מצליחה להגיע לכמות הסיבים הנדרשת בעזרת צריכה של פירות, ירקות, דגנים ודגני בוקר. השלמת הכמות בעזרת תוסף תזונה בצורת אבקת סיבים, בהחלט מומלצת. יחד עם זאת יש לשים לב לתכולה, היינו, למקור הסיבים שבתוסף התזונה ולוודא שהם מכילים הן סיבים מסיסים והן בלתי מסיסים
רשות התרופות האמריקאית קבעה שצריכה יומית של לפחות 7 גרם סיבים מסיסים הנובעים מאבקת סיבים (בנוסף לצריכת סיבים ממקורות תזונתיים אחרים), מקושרת היטב עם הפחתת הסיכון לחלות במחלות רבות.
את המינון היומי המומלץ של צריכת סיבים תזונתיים מסוג אינולין ניתן לקבל באמצעות תוסף תזונה חדשני נוני פלוס
אבקות הסיבים התזונתיים ניתנות להמסה בכול נוזל. חשוב להדגיש כי לאחר נטילת תוסף סיבים יש להקפיד על שתייה של לפחות עוד כוס נוזלים ועדיף שתיים. צריכת כמות נוזלים מעטה מידי עלולה להוביל לחסימת ושט ומעיים.
הסיבים המומלצים ביותר לשימוש בתוספי התזונה הם סיבי אינולין