פאו דה ארקו
פאו דה ארקו
נובמבר 12, 2016
חיזוק-מערכת-החיסון-בחורף
חיזוק מערכת החיסון בחורף
דצמבר 7, 2016

מפתח להכרת שמנים ארומתיים

מפתח להכרת שמנים ארומתיים

מפתח להכרת שמנים ארומתיים

מפתח להכרת שמנים ארומתיים הוא כלי חשוב להכרת עולם השמנים הארומתיים ותועלתם וכן דרך פעולתם והשפעתם הישירה על מצבנו הבריאותי.
שנים האחרונות נמצא שמן ארומתי לבנדר בחזית של מחקרים למספר מטרות וביניהן טיפול במצבי חרדה והפרעות נפשיות מסוגים שונים. בתוך מגוון החומרים הפעילים הנמצאים בשמן ארומתי לבנדר נמצא גם חומר משכך כאב, תודות לתכונות אלו של שיכוך כאבים הפך שמן ארומתרפי לבנדר לנושא מרכזי במחקרים נרחבים אלו. אחד המחקרים המעניינים של השפעות לבנדר במצבי כאב היה ניסוי בטיפול במיגרנה וכאבי ראש שמהם סובלים בכל שנה מיליוני אנשים.
המחקר נעשה בקרב שתי קבוצות אנשים כאשר קבוצה אחת מטופלת בשמן ארומתרפי לבנדר בעוד הקבוצה השניה קיבלה טיפול בחומר נטול תועלת (פלצבו)
הקבוצה הראשונה נתבקשה בכל מצב שבו מתחיל להתעורר כאב ראש למרוח 2-3 טיפול של שמן ארומתרפי לבנדר על השפה העליונה ולעסות בעדינות ולנשום את אדי השמן והניחוח של הלבנדר במשך 15 דקות ולדרג במשך שעתיים את עוצמת כאב הראש. קבוצת הביקורת עשתה את אותו תהליך בדיוק אך במקום שמן ארומתרפי לבנדר הם מרחו חומר שמנוני מבוסס על שעווה נטולת ריח. אף קבוצה לא הורשתה להשתמש במשככי כאבים לאורך כל תקופת הניסוי.
בקבוצת הלבנדר נרשמה הקלה בעוצמת הסימפטומים בקרב 74% מהאנשים בעוד שבקבוצת הפלצבו לא נרשם שיפור כלשהו.
למרות שהמחקר בלבנדר לא נעשה מול טיפול מקובל בכאבי ראש ומיגרנות נראה כי הלבנדר יעיל יותר בהשוואה לתרופות מקובלות. שמן ארומתרפי לבנדר נמצא יעיל ב 75% מהזמן בעוד שמשכך כאבים מסוג Tylenol במשך 50% מהזמן, משכך כאבים מסוג Lbuprofen נמצא יעיל ב 57% מהזמן, משכך כאבים מסוג imitrex נמצא יעיל ב 59%, טיפול באמצעות הזרקה תת עורית המקובל במצבי חרום נמצא יעיל ב 70% מהזמן.

מסקנות: תוצאות המחקר מצביעות על כך כי לשימוש באינהלציה \ שאיפה של שמן ארומתטי לבנדר יכולה להיות השפעה טובה יותר, יעילה יותר ובטוחה יותר לטיפול במצבי מיגרנה קשים וכאבי ראש

מחקרים מדעיים מבוססי עובדות מחקריות נעשו אודות ההשפעות והתועלת הבריאותית של שמן ארומתי לבנדר. השפעותיו הביולוגיות נבדקו בתחום של עיסוי. המחקרים בודדו את השפעות העיסוי עצמו ואת התוספת של השימוש בשמן אתרי לבנדר לעיסוי. המטופלים דיווחו על מצב רוח חיובי יותר, פחות מתח ותחושת נינוחות גבוהה יותר.
במבחני השפעות של ריחות שונים על תפקודי מוח נעשה מחקר בעוצמת הפעילות של גלי המוח
(גלי מוח מתקשרים ביניהם באמצעות אותות חשמליים, גירויים חיצוניים מעוררים יתר פעילות) נמצא כי ניחוח של שמן אתרי לבנדר גורם לשינוי משמעותי בתבנית הפעילות של גלי המוח, ניחוח זה נמצא כגורם לאנשים להרגיש טוב יותר, לתפקד טוב יותר ואף תפקודים כמו קוגניטיביים משתפרים.

מחקרים אשר עסקו בהשפעות של שמן ארומתטי לבנדר על מצבי חרדה מתמשכים בדקו באופן השוואתי את השימוש בשמן אתרי לבנדר מול השימוש בתרופות לטיפול במצבי חרדה. לרוע המזל הטיפול בתרופות ממשפחת חומרי benzodiazepine מביאות את המטופל למצב של ניתוק, טשטוש, אדישות, חוסר יכולת תפקוד ולהתמכרות לתרופות הרגעה. יש לציין כי תרופות ההרגעה אכן יעילות להורדת רמות החרדה אך ניתן להגיע למצב זה בדיוק בעזרת שמן ארומתרפי לבנדר וללא תופעות לוואי קשות.

מפתח להכרת שמנים ארומתיים

שמן ארומטי לבנדר והשפעותיו על תפקודי המוח

חוש הריח שלנו הוא החוש היחיד המקושר לפעילות של המערכת הלימבית המוחית (חלק ממערכת עצבים במוח האחראית על הרגשות, מוטיבציה, זיכרון, למידה, ריח, ועל הקשרים שבין רגשות אלו) אשר נחשבת למרכז השליטה ברגשות.
המשמעות היא כאשר אנו שואפים ניחוח של שמן ארומטי לבנדר הוא הולך ישר למוח !
ארבעת החושים האחרים שלנו: טעם, ראיה, מגע ושמיעה נקלטים תחילה על ידי בלוטת התלמוס thalamus לפני שהם מגיעים למקומות הנדרשים במוח.
המערכת הלימבית מקושרת ישירות לאזורים במוח אשר שולטים בקצב הלב, לחץ דם, נשימה, זיכרון, רמות מתח ולחץ, ואיזון הורמונלי ולכן שימוש בשמן ארומתרפי טיפולי לבנדר באיכות גבוהה הוא בעל השפעה עוצמתית ברמה הפיזיולוגית והפסיכולוגית.
לכל שמן ארומתרפי איכותי ישנן השפעות ותועלות בריאותיות חלקן ממריצות או מרגיעות, מאזנות ועוד. כאשר אנו שואפים מולקולות של שמן אתרי הם עוברים דרך תעלות האף עד לקולטנים עצביים אשר מוליכים אותם למערכת הלימבית האחראית במוח על התגובות הרגשיות ועל תפקודים גופניים אשר מבוססים על גירויים המגיעים מבחוץ. קולטנים עצביים אלו במוח שולחים אותות מידיים ומפעילים מערכות גוף רבות באופן מידי. שאיפה היא פעולה המעבירה באופן ישיר גירויים למוח. מסיבה זו היכולות של שמן ארומתרפי לבנדר למקד את הפעילות במוח ולשפר ביצועים גופניים הופכים שמן ארומתרפי זה לכלי עוצמתי לטיפול במצבים בריאותיים רבים

במחקרים שנערכו באוניברסיטאות ווינה וברלין מצאו החוקרים כי החומר ססקוויטרפן sesquiterpenes המורכב מצירופים פחמניים רבים ומשמשים כחומר עוצמתי נוגד דלקות אשר מצוי בשמנים ארומתרפיים מעלה את ריכוז החמצן במוח עד 28%  (Nasel, 1992).עלייה משמעותית שכזו ברמות החמצן במוח מעלה באופן משמעותי את הפעילות במערכת הלימבית במוח והיא משפיעה באופן דרמטי על הצד של היכולות הרגשיות ועל יכולות הלימוד וכן בצד הפיזי על חיזוק החיסוניות, פעילות ואיזון הורמונלי ורמות אנרגיה.

בשנת 1998 נמצא על ידי ד"ר ג'וזף לאנדוקס בפקולטה לרפואה באוניברסיטת ניו יורק כי בלוטת האמיגלדה שנמצאת במערכת הלימבית במוח היא האחראית על שמירה ושחרור של הרגשות המצטברים מטראומות רגשיות. מתוך המחקר של ד"ר לאנדוקס ניתן לקבוע כי ניחוח ארומטי של שמן ארומתרפי יכול להפעיל מערכת גירויים עצביים בעומק השכבות של המערכות שבהן צבורים זיכרונות וטראומות רגשיות. מפתח להכרת שמנים ארומתיים הוא כלי פעולה ומסיבה זו חשוב מאד להכיר ולהבין את אופן פעולתם של משנים אתריים

יעילות ויתרונות לשימוש בשמן ארומתרפי

באופן גורף לשמנים ארומתרפיים ישנה היכולת להועיל רבות לבריאותנו ללא תופעות לוואי, נזקים או התמכרויות, בין אם השימוש הוא בעזרת מפיץ שמנים, שאיפה ישירה מהבקבוק או בבליעה כאשר השמן הוא באיכות המאפשרת בליעה.
המרצה וגירוי עצבי של חושי הריח היא כלי עוצמתי אשר בשנים האחרונות הפך לכלי טיפולי מעולה אשר מסוגל לטפל בהצלחה מרובה במגוון רחב של מחלות.
שמנים אתריים לשימוש ארומתרפי וריפוי באמצעות שאיפה והרחה ישירה הולכת וצוברת הצלחה רבה וקהל משתמשים הולך ומתרחב בהתמדה ונראה כי ארומתרפיה עומדת להיות כלי מפתח למחקר בתחום שהרפואה מעולם לא התייחסה אליו ולבטח שכלי זה יתפתח לשימוש ברפואה המודרנית.
היכולת של שמנים אתריים ותכולת החומרים ברמה המולקולרית אשר משפיעים על התפקוד הפיזיולוגי והתפקוד הפסיכולוגי האם הסיבה העיקרית למחקרים המתקיימים עתה בשימוש בשמנים ארומתרפיים לשיקום נזקים במוח הנובעים מפציעה או מגורמים ניווניים.

מפתח להכרת שמנים ארומתיים באמצעות מפיץ שמנים או שאיפה

שימוש בשמנים ארומתרפיים באמצעות מפיץ שמנים אשר מזרים אוויר קר וחלקיקי שמן ארומתרפי בחלל החדר הוא בעל התועלות הבריאותיות הבאות כפי שהוכח במחקרים.

  • מרפה ומרגיע את הגוף, תורם לצלילות מחשבתית ומפיג מתחים
  • עוזר משמעותית לבקרת משקל
  • משמיד ביעילות בקטריות, עובשים ופטריות ומפיג ריחות לא נעימים
  • יעיל במיוחד לאיזון הורמונלי
  • ממריץ את פעילות הנוגדנים בגוף אשר לוחמים בסוגי קנדידה שונים
  • מפיג ביעילות כאבי ראש ומיגרנות
  • ממריץ את התקשורת העצבית בתאי הגוף
  • משפר את יכולת הריכוז, צלילות מחשבתית ומחדד את הערנות הנפשית והגופנית
  • ממריץ הפרשת אנדורפינים* שהם חומרים המשפרים מצב רוח ומשככים כאבים
  • משפרים תהליכי עיכול
  • ממריצים ייצור והפרשת הורמון גדילה ואת ספיגתו בגוף (שומרים על מראה צעיר)

* אנדורפין הוא פפטיד דמוי סם מרגיע המצוי בגוף באופן טבעי ומעלה את סף הכאב של הגוף, אנדורפינים משפרים מצב רוח. יש המכנים אנדורפינים "מפתחות לגן עדן" בשל יכולתם לשלוט בהנאה ובכאב

מפתח להכרת שמנים ארומתיים -איכות שמן אתרי ברמה טיפולית

הרמה עד כמה השמן טהור וריכוז החומרים הפעילים לצורך ריפוי של שמן ארומטי תלויים באופן ישיר למבנה והרכב החומרי, אלו מושפעים במישרין מגורמים כמו סוג האדמה שבה גדל הצמח, מצב האדמה והרכבה, סוגי דשנים (אורגניים או כימיים), אקלים, תהליכי הזיקוק ועוד.

בארומתרפיה, איכות השמן האתרי היא הגורם החשוב ביותר על מנת להשיג יעילות, פעילות וריפוי. חשוב מאד להשתמש בשמן בדרגה של שמן טיפולי שאינו מדולל.
חשוב! יש להקפיד כי על תווית המוצר יהיה כתוב "100% therapeutic grade essential oil"
יש לשים לב כי לשנים אתריים יש לעיתים תווית המציינת "100% שמן אתרי אורגני" אך כיתוב זה אינו מבטיח כלל שהשמן טהור או מכיל חומרים פעילים.

מהו שמן אתרי ברמת איכות טיפולית

איכות ארומתרפית של שמן המיועד לטיפול נבדקת במעבדה מוסמכת אשר בודקת שהשמן טהור ונקי לחלוטין מכל חומר זר או מזוהם. שמן אתרי ברמה ארומתרפית הוא אך ורק כזה אשר ההרכב הכימי של הצמח קיים במלאו (בדיקה פחמנית) אשר נותנת לצמח את הניחוח הארומטי העשיר וכן בדיקה קינטית המבטיחה שהצמח "חי" ובעל יכולת להמריץ ולהפעיל את התדרים הנכונים והגירויים העצביים בגוף אשר משיבים את תפקודי הגוף למצב מאוזן ומתפקד ביעילות ובריאות מיטבית.
זהו נתון רב חשיבות היות והניחוח, התדר האנרגטי וההרכב הכימי הם הגורמים ההכרחיים להשפעה וליכולת הטיפולית של כל צמח.
שמן ארומטי ברמה טיפולית אינו יכול להיקרא שמן ארומתרפי במידה ואחד מהתנאים הללו אינו מתקיים במלואו כתוצאה מתהליכי ייצור והפקה ברמה ירודה, יעילות שמן שכזה מוטלת בספק

סימוכין מחקריים:

Lavender for Migraine Headaches

Sources

  1. Sasannejad, M. Saeedi, A. Shoeibi, A. Gorji, M. Abbasi, M. Foroughipour. Lavender essential oil in the treatment of migraine headache: A placebo-controlled clinical trial. Eur. Neurol. 2012 67(5):288 – 291
  2. M. A. Cavanagh, J. M. Wilkinson. Biological activities of lavender essential oil. Phytother Res 2002 16(4):301 – 308
  3. J. Prior, J. R. Codispoti, M. Fu. A randomized, placebo-controlled trial of acetaminophen for treatment of migraine headache. Headache 2010 50(5):819 – 833
  4. Magis, J. Schoenen. Treatment of migraine: Update on new therapies. Curr. Opin. Neurol. 2011 24(3):203 – 210
  5. D. Ferrari, P. J. Goadsby, K. I. Roon, R. B. Lipton. Triptans (serotonin, 5-HT1B/1D agonists) in migraine: Detailed results and methods of a meta-analysis of 53 trials. Cephalalgia 2002 22(8):633 – 658
  6. Sugiura, R. Hayakawa, Y. Kato, K. Sugiura, R. Hashimoto. Results of patch testing with lavender oil in Japan. Contact Derm. 2000 43(3):157 – 160
  7. M. Villalón, D. Centurión, L. F. Valdivia, P. De Vries, P. R. Saxena. An introduction to migraine: from ancient treatment to functional pharmacology and antimigraine therapy. Proc West Pharmacol Soc. 2002 45:199-210.
  8. A. Alkhatib, F. A. Elkhatib. Triptan therapy in migraine. N Engl J Med. 2010 363(14):1377.

Lavender for Generalized Anxiety Disorder

Sources

  1. Woelk, S. Schläfke. A multi-center, double-blind, randomised study of the Lavender oil preparation Silexan in comparison to Lorazepam for generalized anxiety disorder. Phytomedicine 2010 17(2):94 – 99
  2. Dunn, J. Sleep, D. Collett. Sensing an improvement: An experimental study to evaluate the use of aromatherapy, massage and periods of rest in an intensive care unit. J Adv Nurs 1995 21(1):34 – 40
  3. A. Diego, N. A. Jones, T. Field, M. Hernandez-Reif, S. Schanberg, C. Kuhn, V. McAdam, R. Galamaga, M. Galamaga. Aromatherapy positively affects mood, EEG patterns of alertness and math computations. Int. J. Neurosci. 1998 96(3 – 4):217 – 224
  4. Henley, N. Lipson. Prepubertal gynecomastia linked to lavender and tea tree oils. N. Engl. J. Med. 2007 356(5):479-485
  5. Sayorwan, V. Siripornpanich, T. Piriyapunyaporn, T. Hongratanaworakit, N. Kotchabhakdi, N. Ruangrungsi. The effects of lavender oil inhalation on emotional states, autonomic nervous system and brain electrical activity. J Med Assoc Thai 2012 95(4):598-606.
  6. Di Sotto, G. Mazzanti, F. Carbone, P. Hrelia, F. Maffei. Genotoxicity of lavender oil, linalyl acetate, and linalool on human lymphocytes in vitro. Environ Mol Mutagen 2011 52(1):69-71.

Therapeutic Grade Essential Oils

References

The effects of lavender oil inhalation on emotional states, autonomic nervous system, and brain electrical activity.

Ballard, C.G., O Brien, J.T., Reichelt, K., Perry, E.K. (2002). Aromatherapy as a safe and effective treatment for the management of agitation in severe dementia: the results of a double-blind, placebo-controlled trial with Melissa. Journal of Clinical Psychiatry, 63, 553- 8.
Hirsch, AR, Inhalation of Odorants for Weight Reduction, Int J Obes, 1994, page 306LeDoux, JE, Rationalizing Thoughtless Emotions, Insight, Sept. 1989

צילום של פעילות גלי מוח במצבים שונים

תמונה שמאלית מתארת פעילות גלי מוח במצב של עיניים עצומות

תמונה אמצעית מתארת פעילות גלי מוח בהשפעת ניחוח שמן שקדים

תמונה ימנית מתארת פעילות גלי מוח מוגברת בהשפעת ניחוח שמן אתרי לבנדר

פעילות גלי מוח בהשפעת לבנדר

 

 

Print Friendly, PDF & Email
שתף
דילוג לתוכן