גוג'י ברי
גוג’י ברי
יוני 8, 2015
מזון על
מזון על
יוני 15, 2015
גוג'י ברי
גוג’י ברי
יוני 8, 2015
מזון על
מזון על
יוני 15, 2015

תה ירוק

תה ירוק נמצא בתכיפות הולכת וגדלה במחקרים והממצאים המתפרסמים מרבים בשבחיו של התה הירוק

אלו חדשות טובות מאד המצביעות על כך שנוכל לשפר ולשמר את מצב בריאותינו, אבל לפני שנקפוץ על המסקנות רצוי שנקבל מעט רקע והיסטוריה וגם נתונים אמיתיים ולא רק כותרות עם בשורות.

מוצרים שמוזכרים במאמר שעשויים לעניין אותך

תה ירוק הוא למעשה העלים של הצמח Camellia Sinensis שהוא צמח ירוק עד ממשפחת התאיים, מוצאו מסין והודו. כיום מגודל תה ירוק במדינות נוספות שבהם תנאי הגידול מתאימים לכך.

שתיית חליטה של עלי תה ירוק ידועה מאז האלף השלישי לפנה”ס, מאוחר יותר הפיצו נזירים בודהיסטים את אמונותיהם לגבי שתיית חליטה של עלי תה ירוק. במאה ה- 16 וה- 17 התפשט הנוהג של שתיית חליטת עלי תה ירוק עד למזרח רוסיה ומונגוליה ועד מערב אירופה.

התכונות הרפואיות הטמונות בשתיית חליטת עלי תה ירוק היו ידועות כבר במאה הראשונה לספירה ולשתיית החליטה נודעו תכונות רפואיות כגון ניקוי הגוף מרעלים, חומר משתן ומשפר עיכול. כל התכונות הללו נמצאו נכונות במחקרים שנעשו במאה האחרונה ויחד איתם נמצאו תועלות נוספות שיפורטו בהמשך.

הסינים והיפנים היו הראשונים לגלות את התכונות הבריאותיות שבשתיית חליטת עלי תה ירוק ואת ההשפעות המטיבות על הגוף והנפש. בגלל תכונות אלה הם העלו את נושא שתיית תה ירוק לדרגה של טקס ואת תנאי הגידול של שיחי התה והקטיף עלי התה לדרגת אומנות שהלכה והתפתחה עם השנים. עד היום נותרה בתרבויות רבות חובה של שתיית תה ירוק בכל יום כצורך הכרחי לשמירה על הבריאות והארכת תוחלת החיים.

ככל שהתפתחה התודעה והתועלת שבשתיית חליטת תה ירוק כך גבר במזרח המחקר והחיפוש אחרי זנים נוספים במשפחת שיחי Camellia Sinensis ואף מינים נוספים מקורבים למשפחה זו מתוך רצון להעצים ולהגביר את התועלות הבריאותיות. כמובן שנמצאו זנים נדירים ואיכותיים בעלי תועלת בריאותית רבה יותר, זנים אלו הוכרזו מיד ע”י הקיסרים הסיניים כזנים אסורים ושמורים להם בלבד וזאת על מנת לוודא שתהיה להם אספקה מספקת.

הסינים מצאו שהעלים הצעירים והרכים שבקצה כל ענף בשיח הם האיכותיים ביותר ומכילים את מירב החומרים הפעילים ביחס לעלים הבוגרים יותר, כמו כן הם גילו כי בכל עלה ישנם גם חומרים נדיפים וכאשר העלה נשבר הוא מאבד חומרים אלו. ממצאים אלו הביאו את שיטות הגידול והקטיף לדרגות גבוהות. עלי תה ירוק איכותי נחשבים אך ורק העלים הצעירים בכל גבעול שנקטפו בשלמותם ועברו תהליך ייבוש ללא חימום או התססה וכל זאת כמובן תלוי בסוג ומשפחת השיח של עלי התה.

על כל אלה נוספו גם אזורי גידול שנחשבים איכותיים יותר בגלל מיקום גיאוגרפי, גובה, תנאי אקלים, סוג קרקע ומקור מי ההשקייה, כל אלו משפיעים באופן ישיר על איכות עלי התה.

כאשר נפגשו בני המערב עם התרבויות המזרחיות ונכחו בטקסי התה ובהשפעתה המטיבה של חליטת עלי התה הירוק הם החלו לאמץ חלקים מתוך מסורת זו. בסין וביפן ניתן כבוד רב בטקסי התה על הרוגע הנפשי יחד עם התועלות האחרות ואילו בני המערב דילגו על חלק זה והסתפקו אך ורק בתחושת הרוגע הנובעת משתיית המרכיבים המרגיעים שבחליטה.

בניגוד לתה השחור שמגיע מאותם עלים של שיחי Camellia Sinensis עלי התה הירוק נקטפים כשהם צעירים יותר ועוברים תהליך ייבוש טבעי ללא חימום או התססה. עלי תה ירוק מכילים כמו קטנה של קפאין כעשירית לעומת כוס קפה. כיום תהליכי הגידול והקטיף הפכו להיות מתועשים ואיתם נמוגו גם חלק מהתכונות הבריאותיות, כאשר עלי התה הירוק נקצצו ונטחנו עד דק על מנת להפכם לשקיות חליטה נוחות לשימוש הם איבדו בצורה משמעותית את התכונות והתועלות הבריאותיות שיש בחליטת עלי התה הירוק איכותיים ובלתי מעובדים. יש לקחת בחשבון עובדה זו כאשר קוראים מחקרים המעידים על השפעות בריאותיות בשתיית חליטת עלי תה ירוק ולברר את המקור והאיכות של החליטה שלנו. כאשר אנחנו רוצים תועלת מירבית עלינו להקפיד שאנחנו מקבלים עלי תה ירוק איכותיים מתנאי גידול ידועים שנקטפו בתהליך ידני ועברו תהליכי ייבוש מבוקרים, מיון וביקורת איכות קפדנית כל אלו מבטיחים שאכן נקבל את התועלת הבריאותית במיטבה.

תחילת התנופה של מחקרים מערביים החלה כאשר בבדיקת נתונים השוואתיים נמצא כי הסינים והיפנים שמנים הרבה פחות ומחלות כגון סוכרת, מחלות לב, השמנת יתר נדירים יותר בסין ויפן מאשר במערב. המכנה המשותף המיידי היה כי בסין ויפן מסיימים ארוחה בשתיית תה ירוק.
מחקרים רבים שנעשו במאה האחרונה מצאו כי תה ירוק מכיל כמות גדולה של פוליפנולים שהם ממשפחת מולקולות EGCG (Gallate Epi Gallo Catechin) שהם חומרים נוגד חימצון עוצמתיים ובעלי יכולת אנטי סרטנית. לחומרים אלו ישנם תכונות בריאותיות נוספות כגון הגברת קצב חילוף חומרים,שיפור תהליכי עיכול, המרצת תהליכי הרזייה, הורדת רמות כולסטרול, שמירה על בריאות הלב וכלי הדם, מניעה וטיפול בטרשת עורקים. מומחי תזונה ודיאטנים מזהים את הפוטנציאל של תכונות אלו וממליצים בחום למטופלים שלהם לשתות חליטת עלי תה ירוק, חברות שונות החלו לייצר מיצוי של תה ירוק בצורות של אבקה וכמוסות אולם יעילותם לא הוכחה מחקרית.

מחקרים נוספים שנערכו במקומות רבים בעולם ע”י אוניברסיטאות ובתי חולים נמצאו חומרים נוספים בחליטת עלי תה ירוק שיש בהם תועלות בריאותיות וביניהם פנולים, טאנינים, פלבנואידים, מומוטרפינים, סטרולים, קרוטנואידים, פוליסכרידים, אלקלואידים, מגוון רחב של חומצות אמינו, ויטמינים ומינרלים.

מחקרים מצאו כי כמות נוגדי החימצון בתה ירוק איכותי היא כ- 150% יותר מאשר בתה או חליטה אחרת המצויים בכל מדף בחנויות ומרכולים, עובדה חשובה נוספת היא תכונה זו נשמרת גם לאחר חליטת העלים במים חמים !

בשנת 1993 הוקם גוף מחקרי בינלאומי לחקר מחלות ממאירות וכורניות, השפעות תזונתיות וסביבה על מחלות העידן החדש הגוף נקרא EPIC-NL ובין יתר המחקרים נבדק נושא השפעות הבריאותיות של חליטת עלי התה הירוק ובשנת 2010 פורסמו תוצאות מחקר אשר בדקו השפעת צריכת תה ירוק על מחלות לב וכלי דם, המחקר נערך במשך 13 שנים ותוצאותיו פורסמו בשנת 2011 נבדקו 37500 בני אדם ונמצאה השפעה ברורה וירידה של 28% בתחלואה או מוות ממחלות אלו ואפילו מספיקה שתיית כוס אחת של חליטת עלי תה ירוק בכדי להוריד ב -10% את הסיכון למחלת לב. חמישה מחקרים נוספים נערכו לבדיקת הקשר שבין צריכת תה ירוק וסיכון לשבץ מוחי, המחקרים  עקבו אחר כ-200,000 בני אדם ונמצא כי בקרב אנשים ששתו 3 כוסות תה ירוק ליום פחת הסיכון ב- 21% לעומת אנשים שצרכו פחות מכוס אחת ליום או כלל לא.
מחקרים אלו לא יכולים להשאיר אותנו אדישים, נתונים אלו מחייבים כל אדם שבריאותו חשובה לו לסגל לעצמו שתיית חליטה מעלי התה הירוק על בסיס יומיומי כחלק מהרגלי חיים. מחקר עדכני שנערך באוניברסיטת באזל בשוויץ מצא כי לשתיית חליטת עלי התה הירוק ישנה השפעה מטיבה על התפקוד הקוגניטיבי ויכולות הזיכרון. ממצאים אלו מעלים את ההסתברות לטיפול במחלות כגון דמנסיה בעזרת מרכיבים המצויים בתה הירוק, מחקר זה פורסם בירחון האקדמי לפסיכו-פרמקולוגיה. בעבר התמקדו מרבית המחקרים שעסקו בתה הירוק בריפוי ומניעת מחלות ממאירות ולאור הממצאים החיוביים ביקשו חוקרים לבדוק גם השפעות בתחום הקוגניטיבי של המוח.

צוות חוקרים בראשותו של פרופ’ כריסטוף לבינגר מבית החולים האוניברסיטאי של באזל בשוויץ ופרופ’ סטפאן בורגו וארד מנהל המחלקה הפסיכיאטרית של מוסד זה מצאו כי לחליטת תה ישנה השפעה מטיבה על יעילותם של הקשרים החשמליים בתוך המוח, ובשפה פשוטה עלייה משמעותית ביכולת קוגנטיבית שמשמעותה היא שיפור בביצועי משימות הכרוכות בהפעלת הזיכרון לאחר שתיית חליטה. המשתתפים במחקר עברו סריקה מוחית באמצעות סורק MRI ולאחר מכן נתבקשו לשתות מהתה הירוק ושוב  נבדקו  בסורק מסוג MRI הממצאים היו חד משמעיים והראו שיפור בקשרים החשמליים בין אונות המוח הקדמי לאחורי, האמור נמדד יחד עם בדיקת ביצוע מטלות הקשורות לשימוש בזיכרון. בשפה המקצועית נמצא שיפור משמעותי בקשרי הסינפסות ובשפה פשוטה ומובנת לכולנו, שיפור ניכר ביכולת החשיבה, התפקוד והזיכרון.

באם מסכמים את כל הממצאים המחקריים הרי המסקנות ממש מתבקשות, אולם חשוב מאד לזכור כי הממצאים מתייחסים לחומרים המצויים בחליטת תה ירוק איכותית בלבד ולא לתוצאות המתקבלות מחליטות “אחרות”.

תמצית תה ירוק EGCG

מחקרים רבים שנעשו במאה האחרונה מצאו כי תה ירוק מכיל כמות גדולה של פולי-פנולים EGCG שהם חומרים נוגד חמצון עוצמתיים ובעלי יכולת אנטי סרטנית.
לחומרים אלו ישנם תכונות בריאותיות נוספות כגון הגברת קצב חילוף חומרים,שיפור תהליכי עיכול, המרצת תהליכי הרזייה, הורדת רמות כולסטרול, שמירה על בריאות הלב וכלי הדם.
מניעה וטיפול בטרשת עורקים.

ממצאי מחקרים נוספים

מחקרים נוספים שנערכו במקומות רבים בעולם ע”י אוניברסיטאות ובתי חולים נמצאו חומרים נוספים בחליטת עלי תה ירוק שיש בהם תועלות בריאותיות. ביניהם פנולים, טאנינים, פלבנואידים, מומוטרפינים, סטרולים, קרוטנואידים, פוליסכרידים, אלקלואידים, מגוון רחב של חומצות אמינו, ויטמינים ומינרלים.
בשנת 2010 פורסמו תוצאות מחקר אשר בדקו השפעת תה ירוק על מחלות לב וכלי דם, המחקר נערך במשך 13 שנים ותוצאותיו פורסמו בשנת 2011 נבדקו 37500 בני אדם ונמצאה השפעה ברורה וירידה של 28% בתחלואה או מוות ממחלות אלו

שימושים והמלצות לתה ירוק

מחקרים אלו לא יכולים להשאיר אותנו אדישים, נתונים אלו מחייבים כל אדם שבריאותו חשובה לו לסגל לעצמו צריכה של התה הירוק על בסיס יומיומי כחלק מהרגלי חיים.
מחקר עדכני שנערך באוניברסיטת באזל בשוויץ מצא כי לשתיית חליטת עלי התה הירוק ישנה השפעה מטיבה על התפקוד הקוגניטיבי ויכולות הזיכרון.
ממצאים אלו מעלים את ההסתברות לטיפול במחלות כגון דמנסיה בעזרת מרכיבים המצויים בתה ירוק, מחקר זה פורסם בירחון האקדמי לפסיכו-פרמקולוגיה.

בי רז

תמצית מרוכזת של תה ירוק נמצאת בתוסף התזונה בי רז

 

 

המאמר נכתב על ידי חגית שחף מומחית מדופלמת ל רפואה סינית

שתף
שנדבר? דילוג לתוכן