חיזוק מערכת החיסון
חיזוק מערכת החיסון
נובמבר 20, 2018
האם תוספי התזונה שלך עובדים
האם תוספי התזונה שלך עובדים
דצמבר 4, 2018
חיזוק מערכת החיסון
חיזוק מערכת החיסון
נובמבר 20, 2018
האם תוספי התזונה שלך עובדים
האם תוספי התזונה שלך עובדים
דצמבר 4, 2018

כאב

כאב הוא התחושה האישית של האדם והיא מורכבת מאלמנטים הקשורים לתחושות ולרגשות ומוגדרת כלא נעימה עד לבלתי נסבלת. בכל התרבויות ידוע כי הכאב מקושר לפגיעה גופנית והוא עלול לפגוע במידה משמעותית באיכות חייו של האדם ואף לסכן את המשך קיומו. כאב הוא הסימפטום הנפוץ ביותר אשר גורם לפניות הרבות ביותר לקבלת טיפול רפואי.
הכאב מציין על פגיעה באיבר או רקמה בגוף והכאב מציין את המיקום בגוף. הכאב משויך למערכת ההישרדותית של האדם ומטרת הכאב היא לגרום לאדם למנוע פגיעה נוספת באחד מאיברי הגוף, גם זיכרון טראומתי של הכאב מהעבר שייך למערכת ההישרדות של האדם והיא מזהירה אותו מפני חזרה לאותם נסיבות שגרמו לכאב.
לרוע המזל הכאב אינו פוסק לאחר שהעביר את המסר אודות הבעיה באיבר מסוים, הכאב ממשיך גם כשנעשה טיפול במקור הכאב, הכאב הוא בבסיס העיקרי של הבעיה ולרוב איננו יודעים להסביר מדוע כואב לנו. כאב עלול במצבים רבים לגרום לירידה בתפקוד של אנשים הלוקים במחלות שונות והוא מונע מהם לבצע פעולות שונות, בנוסף לכך כאב משפיע גם על המצב הנפשי והרגשי.

כיצד נוצר כאב

הכאב נובע כתגובה של המוח לאותות שאותם הוא מקבל מאיברים ורקמות גוף שונות. כאשר מתחולל שינוי כלשהו ברקמות או בתאי הגוף. בקצוות של מערכת העצבים ההיקפית ישנם קולטנים אשר חשים בשינויים המתחוללים והם מתחילים בשרשרת תגובות של תאי עצב המחוברים לערכת העצבים אשר במוח השידרה, משם מועברים האותות למערכת העצבים המרכזית במוח. המידע הנקלט במוח מועבר למרכזים שונים במוח ושהם הם עוברים עיבוד ופיענוח אשר מתפרש לתחושת כאב באיבר או רקמה ספציפיים.

מוצרים שמוזכרים במאמר שעשויים לעניין אותך

מדוע כואב ?

כאב משויך למערכת ההישרדותית של האדם על מנת לשמור על המשך קיומו, הכאב מתריע בפני האדם על גורם סיכון המאיים לגרום לפגיעה גופנית ולנזקים מיידיים  או ארוכי טווח. הכאב מאיץ את האדם לעצור את הסכנה ולטפל בגורם. לכאב יש גם היבט המסייע בהחלמה וריפוי היות והוא מאלץ את האדם לעצור ולאפשר מנוחה לאיבר הפגוע עד להחלמתו.
לכאב יש גם היבט נפשי ורגשי, ככל שגוברת עוצמת הכאב כך הכאב מלווה בחרדה מתגברת ומאיצה את האדם לעשות את הנדרש על מנת להפסיק את הכאב. כחלק ממנגנוני הישרדות וריפוי הגוף מגיב לכאבים חריפים בכך שהוא מאיץ את קצב הלב ומעלה רמות לחץ דם על מנת ליצור מצב של עוררות ולאפשר אספקת חמצן יעילה יותר לתאי הגוף ולחולל תהליכי ריפוי.

סוגי כאב

כאב מתפרץ

כאב המתעורר בפתאומיות ולמשך זמן קצר, סוג הכאב הזה מאופיין ככאב אקראי או כאבים כרוניים ומטופל לרוב בתרופות לא שגרתיות (נרקוטיות)

כאב נוציצפטיבי

כאב הנובע כתגובה לגירוי של קצוות העצבים ההיקפיים הגירוי יכול להיות מחום או קור, לחץ, פציעה, או גירוי כימי (מלח, חומר חיטוי ועוד)
סוג הכאב הזה נחלק לשלושה סוגים החל מהכאב השטחי שעל פני העור ובקרבתו (סומטי שטחי) ברמות עמוקות יותר של שרירים, עצמות, כלי דם ועוד (סומטי עמוק) וכאב הנובע מאיברים פנימיים כמו לב ומצבי דלקות, כאבים אלו הם על פי רוב כאבים מפושטים (כאב ויסצרלי)

כאב נוירופתי

כאב נוירופתי הוא כאב הנובע כתוצאה ממחלה או מנזק לרקמות המכילות עצבים. על פי רוב כאב מסוג זה מתאפיין בתחושת כאב שורף, דקירות או זרמים חשמליים. כאב נוירופתי מתאפיים בקצוות הגפיים

כאב פסיכוגני

כאב המתאפיין כתגובה למצוקה נפשית, מצבי מצוקה נפשית מעלים ומציפים כאבים הנובעים ממצב נפשי, רגשי או התנהגותי, כאבים אלו מחריפים ככל שהחשיפה הרגשית מתגברת או מתמשכת. סוג זה של כאב מתפרש לעיתים ברפואה ככאב שאין לו מקור אמיתי והוא מסוג כבעיית נפש ובמרוצת הזמן לסוג של מחלת נפש המטופלת באופן שגוי בתרופות פסיכיאטריות. מומחים מקצועיים לכאב מתייחסים לכאב מסוג זה באופן זהה לכאב הנובע ממקור פיזי
* בעולם תחרותי, שאפתני ותובעני ישנה עלייה תלולה ומסוכנת של כאבים שמקורם נובע ממצב נפשי ואשר מטופלים בתרופות המיועדות לנפש מתוך התעלמות מהצורך לטפל בגורם. בטווח הארוך אנשים אלו ממירים את התרופות לנפש בתרופות פסיכיאטריות אשר נוטלות יכולת וגורמות להתמכרות והתדרדרות נפשית קשה.

פיזיולוגיה של כאב

הולכת הכאב היא תהליך של חישת הכאב המתבצעת בקצוות של הסיבים העצביים אשר מוליכים את תשדורת הכאב. תשדורות כאב אלו נובעות ממצבי קור, חום, גירוי מכני, שינויים ברמות חומציות, גירוי לחומר כימי. הולכת כאב מופיעה גם במצבי ריגוש ודלקתיות. קיימים מצבים של כאב השלכתי אשר נובעים מהקרנה של מצב דלקתי או מצב של נזק רקמתי אל איבר הסמוך למקור הכאב.
מצבים בהם מרכז הכאב במוח מזהה מצב שאינו מהווה סכנה הוא מפעיל מערכת של ויסות כאב ובהם הוא מייצר מסלול מעכב ומפחית כאב.

מדידת עוצמת כאב

במרוצת השנים נבנו תיאוריות מחקריות רבות אשר יגדירו את עוצמת הכאב. נבנו תבניות רבות אשר יבטאו עוצמות כאב החל משימוש בסולמות כאב חזותיים, סולמות כאב תחושתיים.

שיכוך כאב

לאורך ההיסטוריה היה ידוע בקרב תרבויות שונות כי השימוש בצמחים המכילים חומרים נוטלי יכולת המוכרים כיום כסמים דוגמאת משפחת צמחי אופיום מסוגלים להפחית ולהעלים כאב (מורפיום) צמחים ותרופות מבוססות מרכיבים אלו אינן יעילות באופן שווה לכל מטופל, חלקן יגרום למצבי לתלות ובמצבים רבים השפעתם תלך ותפחת עם התארכות משך השימוש. מחקרים חדשים מצאו שגוף האדם יודע להפיק חומרים מפיגים כאב כמו אנדרופינים אך השפעתם מוגבלת.
חשוב לזכור כי השימוש במשככי כאבים הוא לטפל בסימפטומים ולמעשה הם עוקפים את מחוללי תחושת הכאב אך הם אינם מטפלים בגורם הישיר לכאב.
מצב זה עלול להיות מסוכן היות והוא מתעלם מהאיתות של הגוף המצביע על גורם מחולל מחלה או מסכן חיים. הצורך המיידי בשיכוך הכאב אשר מפריע למיקוד הנפשי והרגשי וליכולת התנועה והתפקוד הפיזי גורמים לעלייה המטאורית והמפחידה של השימוש בתרופות משככות כאבים, סתגלנות הגוף למשככי כאבים גורמת לכך שאנשים אלו עוברים לתרופות חזקות יותר ולמינונים גבוהים יותר, כל אלו יוצרים התמכרות ותלות בתרופות ובשלבים מאוחרים יותר להתפרצות מחלות שהיו תחת מסווה של משככי כאבים ולמחלות הנובעות מתופעות לוואי של תרופות ולמצבים נפשיים חריגים הנובעים משינויים כימיים אשר יצרו חומרים אלו במוח.
* ממצאים מחקריים מעידים כי בעולם תחרותי ומאתגר, מרבית האנשים לא עוצרים לטפל בגורם ומעדיפים לטפל בסימפטום ולהעלים את הכאב בתנאי שזה לא יעצור אותם בחתירה אל היעד והשאיפה המאתגרת, גם אם זה יבוא על חשבון הבריאות אי שם בעתיד.

הטיפול בכאב

התפיסה הטיפולית הרווחת היא לזהות את מקור הכאב ולטפל בו. לעיתים קיים קושי לזהות את המקור של הכאב או שמשך הטיפול מתמשך והכאב אינו מרפה לאורך זמן. התפיסה הטיפולית הרווחת כיום היא שהכאב עצמו מהווה בעייה בפני עצמה ויש לטפל בה במקביל לטיפול בגורם למחלה ולאפשר לאדם הסובל לחזור לשגרת חיים במקביל לטיפול בגורמים למחלה ולכאב.
מצב טיפולי זה הביא לכך שהתפתחו מרפאות, שיטות וגישות טיפוליות רבות להתמודדות עם הכאב, רופאים, צוות רפואי, מטפלים מסוגים שונים, תרופות, מכשירים תוספי תזונה ושלל אמצעים נוספים שכולם מציעים אלטרנטיבה אשר תפיג את הכאב.
ככל שהאדם סובל יותר וככל שהוא נואש יותר ממצבו כך גובר הצורך להתגבר על הכאב וכל האמצעים כשרים, זהו מצב מסוכן ורגיש היות והתעלמות מהגורם המחולל את הכאב עלול להפגיש את האדם בשלב הבא עם מחלה מסכנת חיים. במצבים שבהם הגורם לכאב הוא נפשי עלול המטופל למצוא את עצמו עם תרופות לנפש במקום טיפול נפשי מתאים..
מסיבה זו יש לשקול בזהירות טיפול באמצעים הבאים:

  • תרופות ומשככי כאבים
  • טיפולים פרה – רפואיים כמו פיזיותרפיה וטיפולים נפשיים
  • טיפולים משלימים כגון דיקור, עיסוי, צמחי מרפא ועוד

מסע אל הכאב

אינספור מחקרים העוסקים בכאב ניסו לסווג את סוגי הכאב החל מרקע גנטי, תרבותי, התנהגותי ועוד, כל אלו אינם יודעים להצביע על אזורים ספציפיים במוח האחראיים לכאב ולעוצמתו ולאפשרות למדוד את עוצמת הכאב.
נתון עובדתי ברור מציין כי כמות הסובלים מכאבים היא עצומה אך עובדות מחקריות לטיפול בכאב עדיין לא קיימות ברפואה המערבית הנלמדת כיום באוניברסיטאות ושיטות טיפוליות קיימות אינן אופטימליות הן לטיפול בכאב והן לטיפול בגורמים לכאב.
הכאב מוגדר כחוויה חושית ורגשית לא נעימה המקושרת לאירוע שיש בו נזק ממשי, כאב זה יוצר גירויים ונזקים פיזיים, נפשיים והתנהגותיים יחד עם מגבלות פיזיות ורגשיות.
כאב יוצר לעיתים תחושות משתקות אשר מונעות מהאדם תפקוד פיזי ונפשי אשר יגרום לגירוי נוסף ולכאב מתגבר. תחושות אלו מונעות יכולת תפקוד, בעוד שהזיכרון של תחושת הכאב מגבירה את השיתוק הפיזי והרגשי.
מצבים הפוכים הם פציעות ספורט או פציעות בשדה הקרב ושם המוח האנושי מווסת ומעלים את תחושת הכאב עד להשלמת המשימה. גם יכולת מוחית זו לא מוצתה מבחינה מחקרית. מיפוי אזורי השפעת עונג וכאב במוח רחוקה מלהיות מושלמת וכך חלקים גדולים מהאנושות אשר סובלים מכאב כזה או אחר מגששים את דרכם על מנת להפיג את הכאב.

מריקיוליף

 

 

תוסף תזונה מריקיוליף  להתמודדות עם כאב

 

 

טיפולים אפקטיביים בכאב

מניסיוני רב השנים בטיפול באנשים אשר הכאב היה חלק מהסימפטומים המתלווים למחלתם, ובהתמחותי באגף השיקום של ביה”ח שם עבדתי בשיקום והחזרה לפעילות של אנשים לאחר מחלה או פציעה כאשר הכאב היה בן לוויה צמוד אליהם.
ישנם מצבים בריאותיים שבהם ניתן לטפל בכאב בעזרת פורמולות של צמחי מרפא וזה מתייחס בעיקר לכאב המלווה לתהליך דלקתי או לכאבים הבאים על רקע נוירופתי.
סוג נוסף הוא כאבי שרירים ושלד כל עוד אין נזק מכני כגון (שברים, פציעות, קרעים ברצועות גידים ושרירים, שחיקת סחוסים, פריצות דיסק ועוד) ניתן לטפל בעזרת פורמולות צמחי מרפא, שמנים ארומתרפיים לטיפול נקודתי וכן דיקור סיני מסורתי.
כאבי ראש ומיגרנות למיניהן ניתנות להקלה ולריפוי באמצעות צמחי מרפא, דיקור, ארומתרפיה וייעוץ תזונתי ממוקד.
תחום נרחב ביותר של כאבים שהם על רקע נפשי ובכלל זה פיברומיאלגיה מטופלים בעזרת טיפולי גוף נפש בשיטת המסע, טיפול זה יורד למקור הבעיה ולמקום שבו נוצרה חוויה או טראומה שבעקבותיה נוצרו חסמים רגשיים ובכל פעם שבו המטופל נתקבל במצב דומה או כשהחוויה צפה ועולה, עולה גם הכאב ממקור שאינו תמיד ברור. מטופלים אשר עברו טיפול כזה בשיטת המסע פותרים בעיות הנובעות מרקע נפשי בתהליך קצר מועד ויעיל.
רבים מסוגי הכאב מטופלים בשיטות משולבות על מנת לקבל מקסימום השפעה ויעילות. במצבים מסויימים מופנה המטופל לאבחון וטיפול במערכת הבריאות.

אין במאמר זה משום המלצה והוא אינו בא במקום טיפול רפואי

שתף
שנדבר? דילוג לתוכן