קישורים לסרטונים
אוקטובר 24, 2013טיפול גוף נפש בשיטת המסע
אוקטובר 24, 2013פילוסופיה ותזונה לפי רפואה סינית
מודל תזונתי
פילוסופיה ותזונה לפי רפואה סינית היא הגדרת מצבי בריאות וחולי וכיצד לשמור על הבריאות היו הבסיס העיוני שעליו התפתחה פילוסופיה ותזונה לפי רפואה סינית.
המודל התזונתי הסיני גדל והתפתח בכוון שונה מאשר התפיסה המערבית,
המודל התזונתי הסיני הוא מעגלי ומחזורי בטבעו. פילוסופיות מדעיות במערב חוקרות את הסיבה לתופעות בעוד שפילוסופיות סיניות משקיעות את עיקר המאמץ בהבנת הקשר שבין התופעות,
התנועה והחוקיות של היחסים ביניהן.
שיטות אבחון באמצעות פילוסופיה ותזונה לפי רפואה סינית
התפיסה הסינית רואה בגוף האדם תופעת טבע שאין לפגוע בה ואסור לחבל בשלמותה, זו גם היתה הסיבה שבסין העתיקה חל איסור על נתיחת מתים,
לכן הזיהוי והבנת התופעות הגופניות והנפשיות נעשו תוך התבוננות חיצונית על הגוף.
החל בתקופות קדומות ולאורך כל ההיסטוריה הסינית הארוכה נאספו בידי מרפאים סינים מתחומים שונים, מכלול עצום של סימנים ואיתותים שהגוף מגלה לעין המתבוננת החל מיום הלידה ועד המוות,
בזמן מחלה ובימים של בריאות. התבוננות זו עקבה אחרי השינויים ברמות האנרגיה והחיות בגוף, בסימנים המתגלים באזורי גוף שונים, בצבעי הפנים, הלשון, העור והציפורניים, בסוג ובאיכות הדופק, ובטיב ההפרשות השונות. מתוך האינפורמציה שנאספה עובדו מסקנות ונקבעו ההקשרים בין הסימנים החיצוניים למצבם של האיברים והמערכות הפנימיות, והשפעת הגומלין של אורח החיים על איכותם של סימנים אלה.
כל אלו יצרו פילוסופיה ותזונה לפי רפואה סינית
היסטוריה
כבר בשלב זה הסינים ידעו לנתח ולהסיק מסקנות כי חלק גדול מאד של "מצבי חוסר איזון" (מצבים אלו מוגדרים במערב כמחלות)
נובעות ממצבים של חוסר או עודף בתזונה או חוסר איזון של מרכיבי התזונה.
עדות לכך אנו יכולים למצוא במקורות הכתובים הסיניים שחוברו בתקופות של שושלות קדומות.
אחד הכתבים הבולטים ורבי המשמעות ביותר הוא ספר הרפואה הפנימית הקלאסית Nei Jing – הוא החיבור העתיק ביותר ומקיף בתוכנו על רפואה סינית שנכתב על ידי הקיסר הסיני הצהוב, "שמעתי כי בני אדם בזמן הקדום הגיעו לזקנה מופלגת, אף ליותר ממאה שנות חיים, והליכתם זקופה ונמרצת. ואילו היום אנשים נחלשים בהליכתם בהליכתם עוד לפני שהגיעו לשישים שנות חיים. מדוע ?
האם העולם השתנה ומשפיע לרעה על האדם, או שמע האדם טועה ונכשל במעשיו ?
כך שואל הקיסר הצהוב את מרפאו האישי, צ'י-פו,
וכך משיב לו המרפא החכם: "בזמן הקדום ידעו בני האדם להלך בדרך הנכונה, דרך הין והינג, השמים והארץ. הם חיו בהרמוניה עם הטבע וידעו לנהל את מעשיהם על פי חוקיו אכלו ושתו במתינות, שמרו על אורח חיים מאוזן וקבוע – ללא חוסר וללא עודף והניחו לכוחות הפועלים עליהם להוביל את חייהם בהרמוניה מלאה, עד מאה ועשרים שנה"
"רק החכם" , מוסיף צ'י-פו ואומר "יודע לחיות בהרמוניה עם הדאו " (דרך חיים), עם ארבע עונות השנה, ורק הוא יודע כיצד להזין את הינג (האקטיבי) באביב ובקיץ, ואת הין (הפסיבי) בסתיו ובחורף.
חיים בתנועה מנוגדת לטבע", קובע צ'י-פו "מביאים לחולי ולסבל, ויש להיזהר מהם".
יסודות לרפואה סינית
כתבים אלו הניחו את אבני היסוד של רפואה סינית ולתזונה והם מהווים עד היום את הבסיס של פילוסופיה ותזונה בדרך הסינית ומתוך כך גם לריפוי באמצעות תזונה.
על פי פילוסופיות אלו הטיבו הסינים לנתח ולהבין חוקי טבע, תופעות טבע וקשרי הגומלין שלהם עם תופעות מחלה ומהלך החיים של בני האדם. כתוצאה מכך התפתחו גם שיטות לטיפול כמו צמחי מרפא, דיקור במחטים, תזונה טיפולית, עיסויים התעמלות ועוד.
אבחון וייעוץ תזונתי
את האבחון והייעוץ התזונתי שאותו אני משלבת כחלק אינטגרלי טיפולי בתחזוקת בריאותו של המטופל וכן שיפור במצבי קושי ומחלה אני מבססת על עקרונות של רפואה סינית.
פילוסופיה ותזונה לפי רפואה סינית מבוססת על חמשת התדרים הכוללים חמישה צבעים, טעמים, ריחות , מרכיבי מזון, דרכי הכנה ובישול. התזונה שעל פי הפילוסופיה של רפואה סינית מסורתית מתוכננת אישית לאדם וזאת בהתייחסות ישירה למורכבות האבחון של האדם ומיועדת לו אישית.
ייעוץ תזונתי שאותו אני מציעה למטופלים ובו אני מתייחסת לעונות השנה, לאקלים הנקודתי במקום שבו האדם מתגורר, לאורח חיו, לזמינות ולאפשרויות שלו במסגרת עבודה ובהתנהלות בבית
לצורך הכנת מרכיבי מזון והשימוש בהם.
לכן ההתאמה האישית חשובה מאד ואיננה כוללת אך ורק ייעוץ ראשוני, אלא מעקב רצוף על ציר ההתקדמות של האדם והשיפורים החיוביים בבריאותו.