פטריית קורדיספס
פטריית קורדיספס
נובמבר 16, 2018
ג'ימנמה
ג'ימנמה
נובמבר 19, 2018

קשת של צבעים בצלחת

קשת של צבעים בצלחת

קשת של צבעים בצלחת מתייחסת לתכונות התזונתיות והבריאותיות של צבעי הפירות והירקות. כל פרי וירק מכיל מרכיבים ייחודיים בעלי תכונות מעולות.
שילובי צבעים חכמים יתרמו לתפריט עשיר בטעמים ובעלי תכונות בריאותיות. תפריט המבוסס על מזון מהצומח הוכח באינספור מחקרים כתפריט הבריא ביותר.
עולם הצומח הוא עצום ומרתק הוא מכיל רבבות משפחות של עצים, צמחים, פקעות, פטריות ועוד. משפחת צמחי המאכל כוללת עצי פרי, ירקות לסוגיהם, ירקות עלים, ירקות שורש ועוד.
ידוע כי פירות וירקות חיוניים לבריאות האדם, אבל לא תמיד אנו משתוקקים לאכול אותם. מה שיכול לשנות את דעתנו על תזונה מהצומח הוא הצבע.
עולם זה מכיל קשת גוונים עצומה ומרהיבה. האם באופן זה הטבע יוצר דרך מיוחדת למשוך אותנו אליו ?
לצבעים ישנה השפעה עצומה על חיינו ועל הטבע שסביבנו, והשפעה זו גדולה מכפי שאנו מעלים על דעתנו.
הצבע ממלא תפקיד חשוב בעולם החי, מדגיש את צבעי בעלי החיים המחזרים, מחביא את הזקוקים להסוואה, יוצר משיכה בגוונים מסוימים ודוחה בגוונים אחרים.
בקרב בני האדם ממלאים הצבעים תפקיד חשוב, הם משקפים את מצבנו הנפשי ואת מצב רוחנו, צבעים יכולים לשפר מצב רוח.
לצבעים ישנם משמעויות רבות והקשרים פסיכולוגיים. צבעים מסוימים יכולים לגרום לתגובות נפשיות חיוביות ואחרים לעשות בדיוק ההפך.

השפעות של צבעים

צבעים עשויים לגרום לתגובות פיזיולוגיות של הגוף כמו שינוי בערכי לחץ דם ודופק.
בני אדם נולדים עם נטייה טבעית לצבעים מסוימים, אך בבגרותם הם מאבדים חלק מתחושת הצבע האישית עמה נולדו.
עם זאת, עדיין נשארת אצל בני האדם רגישות לאותם צבעים שנכונים להם ואיתם הם חיים בהרמוניה.
נהוג לומר על אנשים רבים שהם אוכלים דרך העיניים, ואכן מאכלים דהויים או חסרי צבע לא יעוררו בנו תיאבון.
לעומת זאת מזון כתום ידוע כממריץ, ולכן במטבח או בחדר האוכל מומלץ לשים אלמנטים כתומים שיעודדו את מערכת העיכול לפעול.
מזונות כהים כמו ענבים סגולים, אוכמניות, חצילים או סלק מרגיעים ונותנים תחושה של ניקיון ושביעות רצון, ואותם כדאי לאכול לפני השינה,
ואילו מאכלים אדומים מעוררים את החשק המיני.

חשיבות לאכילת פירות וירקות

אכילת פירות וירקות חשובה וחיונית למניעת מחלות: פירות וירקות מכילים מלבד מים וסוכרים גם מגוון חומרים נוגדי חמצון.
החומרים המועילים בירקות ובפירות נועדו לספק לצמח הגנה ולהאריך את חייו, וכשאנו אוכלים את הצמח אנו מכניסים לגופנו את ההגנה הזו.
בירקות ובפירות יש עשרות מרכיבים פעילים בעלי חשיבות בריאותית, המכונים בשם הכללי פיטוכימיקלים.
מטרת הפיטוכימיקלים לשמש נוגדי חמצון ולמנוע התפתחות מחלות, כאשר חלקם הוא פיגמנטים שנותנים לפירות, לירקות ולצמחים את צבעם.
הצבעים החיים של פירות וירקות עשויים להיות הדרך של הטבע למשוך אותנו אליו, על מנת שנקבל את יתרונות החומרים המזינים והעוצמתיים שהוא מספק לנו.

אז מה אנחנו יודעים על הצבעים בטבע ?

משפחת הירוקים – לפי הרפואה הסינית למשפחת הירוקים ולצבע הירוק מיוחסת אנרגיה פיזית ומנטלית ולכן הוא הכרחי לתפקוד תקין של הכבד בהנעת דם ואנרגיה לכל תא בגוף,
ואף נוגד תהליכי ניוון ברקמות העין.

למרות שלוטאין הוא פיגמנט צהוב כתום, הוא נמצא בירקות הירוקים ונבלע בצבע הירוק שמדגיש הכלורופיל.
לוטאין מצוי ב: חסה, תרד, פטרוזיליה, ברוקולי, כרוב, רוקט וכדומה.

משפחת הכתומים – כוללת ירקות כתומים כגון: דלעת, דלורית, גזר, בטטה.
המשמעותיים ביותר הם בטא-קרוטן אלפא-קרוטן ולוטאין המצוי בשפע גם בתירס, שעועית, פלפל צהוב ופלפל כתום.

משפחת האדומים – מיוחסת לירקות האדומים פיטו-כימיקל ייחודי ליקופן שנמצא בעגבנייה ובאבטיח ותורם להגנה על המערכת הקרדיווסקולארית.
ברפואה הסינית הצבע האדום מיוחס לאלמנט האש המשויך ללב. אנטוציאנינים חשובים במיוחד לעיכוב תהליכי בלאי ברקמות המוח והם מצויים בתות שדה, צנון וצנונית.

משפחת הסגולים – שמבוססת על האנטוציאנינים ומשויכת לירקות הסגולים והם נוגדי חמצון אשר מעכבים הליכי הזדקנות ומגינים על תאי המוח כגון: כרוב סגול, בצל סגול, ארטישוק סגול, חסה סגולה, פלפל סגול, גזר סגול ובזיליקום סגול.

משפחת הלבנים – המשויכת לאלמנט המתכת המשויך לריאות. משפחת הבצלים בצל, שום, כרישה, כרובית, קולורבי, לפת, ירקות שורש כגון: ארטישוק ירושלמי, מצטיינים בפעילות אנטימיקרובילית ואנטי דלקתית, מסייעים במניעת טרשת עורקים, מכילים בתוכם סיבים תזונתיים ייחודיים ואינולין, שהוא בעל סגולה לאיזון הסוכר בדם.

מזונות מהצומח המומלצים לקבלת מינרלים וויטמינים חשובים

המצב הבריאותי שלנו מושפע מאוד מהאופן בו גופנו מתפקד; כשהגוף עובד כמו שצריך אנו חשים רעננים, חזקים ובריאים יותר, ולשם כך הוא זקוק לנוגדי חמצון שיעזרו לו להילחם במחלות, למינרלים שיסייעו לבניית וחיזוק העצמות, ולוויטמינים שלהם השפעה רחבה על כל איברי הגוף.
נסקור כאן את המקורות הטובים ביותר לכמה מהחומרים החשובים ביותר לגוף וכך תוכלו לשמור על תפריט מגוון ובריא שיתן מענה על כל צורכי הגוף.

1. רטינול (ויטמין A)
משפחת ויטמין A משחקת תפקיד חשוב בשמירה על תפקוד המערכת החיסונית, הרבייה ובייחוד הראייה. רטינול, אשר כולל בטא-קרוטן, הוא חיוני ואף הכרחי לשמירה על תפקוד הרשתית, הקרנית והממברנות שבעיניים.
הריכוז הגבוה ביותר של ויטמין A שניתן למצוא במזון נמצא בבטטה. בטטה בגודל בינוני אפויה מכילה יותר מ-28,000 יחידות בינלאומיות של ויטמין A, או במילים אחרות, 561% מהתצרוכת היומית המומלצת. מקורות מומלצים נוספים לרטינול הם תרד וגזר.

2. ויטמין B6
ויטמין B6 הוא שם כולל לשש תרכובות שונות בעלות השפעות דומות על הגוף. התרכובות האלה מסייעות לנו בתהליך חילוף החומרים, תורמות לייצור ההמוגלובין (חלבון שמצוי בתאי הדם האדומים), מייצבות את רמות הסוכר בדם ועוזרות לשמור על הגוף מפני מחלות.
המזון העשיר בו ביותר הוא גרגרי חומוס. 200 גרם גרגרי חומוס מכילים כ-1.1 מ"ג ויטמין B6, אשר מעניקים לגוף 55% מהתצרוכת היומית המומלצת.

3. קובלמין (ויטמין B12)
ויטמין B12 הוא חיוני עבור מערכת עצבים תקינה ובניית הדנ"א ותאי הדם האדומים. בנוסף, הוא גם מסייע להגן על הגוף מפני אנמיה, מצב של מחסור בתאי דם אדומים או המוגלובין אשר גורם לעייפות וחולשה כללית.
אין מקור מהטבע לקבלת ויטמין B12. מזון מהחי מכיל ויטמין B12, לנמנעים מתזונה מהחי מומלץ לצרוך תוסף תזונה

4. חומצה אסקורבית (ויטמין C)
חומצה אסקורבית היא נוגד חמצון חשוב שהכרחי לתפקודי גוף שונים, כמו תהליך חילוף החומרים של החלבונים וחיזוק המערכת החיסונית.
רוב האנשים בטוחים שפירות הדר הם המקור המומלץ ביותר לצריכת ויטמין C, אולם דווקא פלפל אדום מכיל יותר ויטמין C מכל מזון אחר: 127 מ"ג לכל 100 גרם, שהם 107% מהתצרוכת היומית המומלצת. פירות נוספים כמו גויאבה, קיווי, אננס, וירקות כמו ברוקולי וכרוב ניצנים הם מקורות מעולים לויטמין C

5. סידן
סידן הוא מינרל שהגוף מאחסן בשפע. כ-99% מצריכתו נשמרת במאגרי הגוף לטיפול בשיניים ובעצמות, בעוד שהשאר נשלח לסייע לתפקוד התקין של כלי הדם והשרירים, לתקשורת בין תאים ולהפרשת הורמונים.
בניגוד לסברה הרווחת, חלב אינו מהווה מקור בלעדי או הכרחי לסידן. ישנם מקורות צמחיים רבים לסידן, וחשוב לצרוך כמה שיותר מהם לאורך כל היום ולא בארוחה אחת בלבד, כי יכולת ספיגת הסידן בכל רגע נתון מוגבלת לכמות מסוימת. להלן כמה מהמזונות העשירים ביותר בסידן:
סויה, שומשום וטחינה משומשום, זרעי פשתן, קטניות, ירקות ירוקים כמו ברוקולי, כרוב, אפונה ושעועית.

6. ויטמין D
את הוויטמין הבא גופנו מייצר בעצמו ברגע שהוא נחשף לשמש. ויטמין D עוזר לגוף שלנו לספוג סידן בצורה יעילה יותר, והוא חיוני גם לצמיחת התאים, לשמירה על המערכת החיסונית ולמניעת דלקות.
מקורות לויטמין D הם במזון מהחי, לנמנעים מתזונה מהחי מומלצת חשיפה מתונה ויומיומית לשמש ושימוש בתוסף תזונה.

7. טוקופרול (ויטמין E)
ויטמין E הוא נוגד חמצון חשוב במיוחד ששומר על התאים מפני מולקולות מזיקות הנקראות רדיקלים חופשיים. הוא מסייע לפעילות המערכת החיסונית ושומר על תפקוד כלי הדם וקרישת הדם.
ויטמין E מצוי בשפע באגוזים ובזרעים. גרעיני חמנייה מכילים 7.4 מ"ג ויטמין E לכל 28 גרם, שהם 37% מהתצרוכת היומית המומלצת. אגוזי מלך מומלצים במיוחד לצריכת ויטמין E.

8. חומצה פולית (פולט) (ויטמין B9)
חומצה פולית, (פולאט), שהוא סוג של ויטמין B, מומלץ לנשים הרות והוא מסייע למנוע מומים בלידה. עבור כל שאר האנשים הוא עוזר לבנות רקמות חדשות ומסייע לתהליך היווצרות החלבונים בגוף.
פולאט או חומצה פולית נמצא במגוון רחב של מזונות, כולל עלים ירוקים, ירקות, פירות, אגוזים מומלץ לצרוך אותו דווקא מעלים ירוקים (על כן שמו פולאט, מהמילה folium שמשמעותה "עלה"). ניתן למצוא אותו בשפע בתרד, שמכיל 131 מיקרוגרם פולאט לכל 15 גרם, שהם 33% מהתצרוכת היומית המומלצת.

9. ברזל
החלבונים שבגופנו משתמשים במתכות כדי להעביר חמצן לחלקי הגוף השונים ולסייע לצמיחת התאים.
רוב הברזל שבגוף מצוי בהמוגלובין, שזה החלבון שנמצא בתאי הדם האדומים ומעביר את החמצן בין כל רקמות הגוף.
מקורות צמחיים לברזל: פטרוזיליה ארטישוק ירושלמי, סלק, ארטישוק, פלפל אדום, סלרי, צימוקים, אפרסמון, שזיף, קיווי, מנגו,
עדשים שחורות, שעועית שחורה, קינואה שחורה, קינואה אדומה,

10. ויטמין K
ויטמין K הוא מרכיב הכרחי לסיוע בתהליכי קרישת הדם. בלעדיו גופנו לא יפסיק לדמם בעקבות כל שריטה ופצע שנסבול מהם, ועל כן הוא חשוב מאוד עבור ילדים, שנוהגים להיפצע הרבה יותר מאשר מבוגרים.
ירקות עם עלים ירוקים הם הבחירה הטובה ביותר לצריכת ויטמין זה. כרוב קייל מכיל 1.1 מ"ג ויטמין K לכל 67 גרם, שהם 100% מהתצרוכת היומית המומלצת.

11. ליקופן
כימיקל הפיגמנט הזה נמצא בפירות וירקות אדומים, והוא בעל איכויות של נוגדי חמצון. ממחקרים רבים עולה כי ליקופן מסייע להגנה על הגוף מפני מגוון רחב של מחלות, כולל מחלות לב וסוגים רבים של סרטן. עגבניות הן בדרך כלל המקור המומלץ ביותר לצריכת ליקופן, אולם לא בצורתן הטבעית. יש מגוון רחב של מוצרים שמכילים עגבניות, כמו למשל רטבים לפסטה, אשר מספקים לגוף יותר ליקופן משום שהעגבניות עברו בישול. אבטיח הוא מקור מומלץ נוסף, שכן הוא מכיל 12 מ"ג ליקופן לכל פרוסה משולשת שתחתכו ממנו (100% מהתצרוכת היומית המומלצת), בניגוד ל-3 מ"ג ליקופן בעגבנייה טרייה אחת.
מקורות צמחיים נוספים לליקופן הם אפרסמון, פטרוזיליה, גויאבה, אשכולית אדומה, כרוב סגול, אספרגוס ופלפל צ'ילי.

12. תיאמין (ויטמין B1)
תיאמין מסייע בהפיכת הפחמימות שאנו צורכים לאנרגיה. הוא גם חשוב מאוד עבור בריאות המוח ועוזר לשמור על מערכת עצבים תקינה.
שמרים יבשים מכילים את כמות התיאמין הרבה ביותר, קשה לצרוך אותם באופן קבוע בצורה זו. מקורות צמחיים טובים, הם צנוברים ופולי סויה (אדממה), שבכל 135 גרם מכילים כ-1.2 מ"ג תיאמין, שהם 100% מהתצרוכת היומית המומלצת.

13. מגנזיום
הגוף משתמש במגנזיום ביותר מ-300 תגובות כימיות שמתרחשות בו. אלו כוללות תפקודים כמו שמירה על תפקוד השרירים והעצבים, וכן שמירה על קצב לב תקין ועצמות חזקות.
סובין חיטה מכיל את הכמות הגבוהה ביותר של מגנזיום – 89 מ"ג מגנזיום עבור כל 58 גרם, שהם 22% מהתצרוכת היומית המומלצת. עם זאת, על מנת לקבל את המגנזיום שנמצא בסובין החיטה תצטרכו לצרוך אותו בצורה לא מזוקקת, כלומר אכילת לחם לא תעזור במיוחד. מקורות מומלצים נוספים למגנזיום הם שקדים, אגוזי מלך, אגוזי קשיו ותרד.

14. ניאצין (ויטמין B3)
כמו שאר חברי קבוצת ויטמין B, הניאצין מסייע בתהליך שהופך את המזון שאנו אוכלים לאנרגיה. הוא גם עוזר לתפקוד מערכת העיכול, לבריאות העור ולפעילות יעילה של מערכת העצבים. מומחים רבים אף טוענים כי הוא מסייע במניעת חזרה של סרטן העור בקרב מי שסבל ממנו בעבר.
מקורות טובים לניאצין הם קטניות מסוגים שונים, שומשום, אגוזי מלך, פטריות, שמרי בירה, בוטנים.

15. אומגה 3
שומן זכה לשם רע, אולם סוגים מסוימים של שומנים כוללים חומצות שומן אומגה 3, שהם סוג של שומן רב בלתי רווי – שומן שבריא מאוד בצריכה מתונה. אומגה 3 מסייעת בשמירה על בריאות המוח ובהפחתת דלקות.
יש 3 סוגים של חומצות שומן אומגה 3: ALA שנמצא במקורות צמחיים כמו שמני זית, ירקות ירוקים, אגוזי מלך, זרעי צ'יה, זרעי פשתן, ריגלת הגינה ואצות ים.

16. אשלגן
אשלגן הוא אלקטרוליט חיוני שחשוב לשליטה על הפעילות החשמלית של הלב. הגוף משתמש בו גם בכדי לבנות חלבונים ושרירים ובפירוק פחמימות והפיכתן לאנרגיה. בטטה אפויה בגודל בינוני מכילה כמעט 700 מ"ג אשלגן, שהם 15% מהתצרוכת היומית המומלצת מקורות נוספים הם בננות, תפוח אדמה, סלק,
לפת, חסה, כרוב, כרובית.

17. ריבופלאבין (ויטמין B2)
ריבופלאבין הוא סוג נוסף של ויטמין ממשפחת ויטמין B, והוא נוגד חמצון חשוב שעוזר לגוף למנוע מחלות ולייצר אנרגיה ותאי דם אדומים.
מקורות מהצומח לריבופלאבין הם: ירקות עליים, נבטים, סובין קמח מלא, אורז, שמרי בירה, פטריות, אצות ים, אגוזי מלך, נבט חיטה, אספרגוס.

18. אבץ
אבץ משחק תפקיד חשוב בשמירה על תפקוד המערכת החיסונית, ויתכן שאף ראיתם אותו כאחד המרכיבים המרכזיים בתרופות לצינון ולשפעת.
הוא גם חיוני במיוחד לשמירה על חושי הטעם והריח.
אבץ נמצא במזונות צמחיים רבים, ובעיקר בזרעים, באגוזים, בקטניות ובדגנים. לא קיים מזון שיכול לספק לבדו את כלל התצרוכת הדרושה.
לכן חשוב להקפיד על גיוון של מזונות בתפריט, שצירופם יספק את כמות האבץ הדרושה, בצירוף רכיבים נחוצים אחרים. פרט למזונות העשירים באבץ,
מזונות עשירים באבץ, טחינה, גרעיני דלעת, גרעיני חמניה, אגוזי מלך, חומוס, דוחן, קינואה שחורה, אורז

עוד על קשת צבעים במזון

הופעה של צבעים שונים בירקות ובפירות מצביעה על הימצאות של ויטמינים ומינרלים מסוגים שונים, המעניקים לצמח יתרונות בריאותיים רבים, פרט לצבע היפה והמלכותי. חשוב להכיר את היתרונות הבריאותיים של הצבעים השונים, כדי שנוכל לתכנן בקלות תפריט עשיר ובריא.

הכירו את היתרונות הבריאותיים הרבים והמגוונים של משפחת המזונות הסגולים.

קשת של צבעים בצלחת כוללת גם את הצבע הסגול, מה מיוחד במזונות הסגולים ? הצבע הסגול של הירקות והפירות מגיע מתרכובות טבעיות הנקראות אנתוציאנינים. תרכובות אלה צובעות את הפירות ואת העלים הצעירים של הצמחים בצבעי סגול, כחול ואדום.
על מנת לסנן את הקרינה האולטרה סגולה המסוכנת של השמש. בגוף האדם משמשים האנתוציאנינים במגוון רחב של תפקידים חשובים:

1. מניעת סרטן
האנתוציאנינים פועלים כאנטיאוקסידנטים חזקים במיוחד, המגינים על התאים מפני רדיקלים חופשיים הפוגמים בתהליך השכפול התקין של התאים.
כאשר תהליך השכפול נפגם, קיים סיכוי להופעה של תאים סרטניים. על ידי הגנה מפני הרדיקלים החופשיים, המזונות הסגולים מפחיתים את הסיכוי לחלות בסרטן.

2. חיזוק נגד סוכרת
מספר מחקרים שנערכו בין השנים 1994-2005 הראו כי האנתוציאנינים מסוגלים לייעל ולשפר את תהליך פירוק הסוכר בגוף, פעולה אשר מועילה רבות לחולי סוכרת, שאינם מסוגלים לפרק את הסוכר בעצמם. ההשפעה החיובית על תהליך פירוק הסוכר תורמת לתחומים רבים בגוף, כגון גמישות כלי הדם וייצור חלבונים מוגבר.

3. עצירת דלקות
על ידי הגנה על כלי הדם מפני נזקים, האנתוציאנינים שבמזונות הסגולים יכולים לגרום להפחתה וריפוי של דלקות שונות בגוף. האנתוציאנינים הוכחו כיעילים במיוחד נגד דלקות כרוניות, כגון דלקת פרקים, ונגד מחלות ניווניות שונות, ביניהן אלצהיימר, קהיון (דמנציה) ומחלות לב.

4. הקלה על תסמיני האלרגיה
האנתוציאנינים הם חלק ממשפחת תרכובות טבעיות גדולה בשם "פלבנואידים", תרכובות הפועלות כמגן של הגוף מפני פגעים שונים. מחקר שנערך בבולגריה מצא כי מבין כל הפלבנואידים, האנתוציאנינים שבמזונות הסגולים הן התרכובות שמעניקות את ההקלה הגדולה ביותר על תסמיני האלרגיה השונים.

5. שיפור הראייה
אחד היתרונות המפתיעים של האנתוציאנינים הוא ההשפעה החיובית שיש להם על הראייה, כפי שהראה מחקר שנערך בקנדה, גרמניה וניו זילנד. המחקר הראה כי בקרב אנשים שצרכו תוספי אנתוציאנינים באופן קבוע, השתפרה הראייה באופן כללי, וראיית הלילה במיוחד.

6. בריאות הלב
האנתוציאנינים גורמים להפחתה ברמות הכולסטרול בכלי הדם שלנו, ועקב כך מגינים על הלב מפני מחלות שונות, מורידים את לחץ הדם הגבוה, משפרים את זרימת הדם ושומרים על בריאות שריר הלב על חוזקו ויעילותו.

7. שמירה על המשקל תקין
מחקר שנערך על עכברים באוניברסיטת מינסוטה הראה כי עכברים אשר אכלו מזונות עשירים בשומנים אך קיבלו גם תוספת אנתוציאנינים, העלו פחות משקל מאשר העכברים שלא קיבלו את התוספים. כלומר, הוספת האנתוציאנינים לדיאטה גרמה לכך שאותה כמות קלוריות גרמה לעלייה מופחתת במשקל.

8. טיפול בכיבי קיבה
האנתוציאנינים מהווים טיפול יעיל בכיבי קיבה, בעקבות היכולת שלהם לחדש ולשמור על הציפוי המגן על הקיבה מפני חומצות העיכול החזקות שבה. כאשר הציפוי מתבלה, חומצות הקיבה מתחילות לעכל את הקיבה עצמה. הגנה של אנתוציאנינים על שכבת המגן מונעת היווצרות כיבי קיבה.

9. שיפור יכולות קוגנטיביות
המזונות הסגולים טובים לא רק לשמירה על הבריאות, אלא גם לשמירה על מוח חד ובריא. מחקר שנערך בשנת 2011 ביפן הראה כי האנתוציאנינים מסוגלים להגן על המוח מפני אובדן זיכרון וניוון האזורים האחראים על מוטוריקה ותנועה.

היתרונות הבריאותיים של מזונות סגולים

פרט ליתרונות הרבים המצויים במזונות הסגולים בעקבות הימצאות אנתוציאנינים, משפחת המזונות הסגולים מציעה עוד מגוון גדול של יתרונות בריאותיים שעוזרים לנו לשמור על בריאות מקסימלית.

1. כרוב סגול – מניעת בצקות
הכרוב הסגול הוא אחד המקורות הטובים ביותר לאנתוציאנינים הבריאים, ובנוסף להם, הוא מכיל גם כמות גדולה של אשלגן, העוזר לגוף לאזן את רמות הנוזלים, ולמנוע בצקות.

2. בצל סגול – חיזוק השלד
טעמו של הבצל הסגול מעודן יותר מזה של הבצל הלבן הרגיל, והוא נחשב לדרך מצויינת וטעימה במיוחד לשמור על הבריאות. פרט ליכולתו של הבצל למנוע סרטן, בזכות תכולת האנתוציאנינים והגופרית שבו, הוא מכיל גם כמות נכבדה של מנגן, העוזר לגוף לבנות שלד חזק ובריא.

3. כרובית סגולה – תחזוק המערכת החיסונית
רוב הכרוביות שאנו רואים בחנות הן לבנבנות, אך אם נקפיד גם על אכילה של כרובית סגולה נוכל לרתום את היתרנות הבריאותיים שבה. צריכה של 100 גר' כרובית סגולה טרייה מספקת לגוף 100% מתצרוכת הויטמין C היומית המומלצת למבוגר, העוזרת לנו לשמור על המערכת החיסונית שלנו.

4. גמבה סגולה – הגנה מפני זיהומים
הגמבה המתוקה מגיעה אלינו במגוון צבעים, ובינהם ניתן למצוא גם את הצבע הסגול, המוענק לגמבה בעקבות תכולת האנתוציאנינים שבה.
הפלפלים מכילים גם את התרכובת הטבעית קפסאיצין, המעניק לפלפלים חריפים את טעמם. בפלפל הסגול תרכובת זו מצוייה בכמויות קטנות,
אך היא עדיין מסוגלת להגן על הגוף מפני זיהומים.

5. סלק – ניקוי רעלים טבעי
הסלק הוא אחד הירקות העשירים ביותר באנתוציאנינים, אך יש בו הרבה מעבר לכך ופעולתו בגוף גורמת לניקוי רעלים חיוני. הסלק מסלק מהגוף את כל הרעלנים שהצטברו במערכות השונות ונותן לנו התחלה חדשה ונקייה ליום שלנו.

6. צנונים וצנוניות – הגנה על הכבד
הצנון והצנונית הטריים מכילים יתרונות בריאותיים רבים, בינהם שיפור היכולת של הדם להוביל חמצן לתאי הגוף, ניקוי הכבד מרעלנים והגנה על הלב
ועל מערכת כלי הדם.

7. חציל – שמירה על מוח חד
אחד הירקות הראשונים שאנו חושבים עליהם כשאנחנו חושבים על הצבע הסגול, הוא כמובן החציל בעל הצבע העמוק. המטבח הים תיכוני עושה שימוש נרחב בחצילים, וטוב שכך, כיוון שהחצילים יכולים לעזור לנו לשמור על מוח גמיש וחד גם בגילאים מתקדמים, בזכות תכולה של אנתוציאנינים מיוחדים מסוג נסונין.

8. חסה סגולה – הורדה במשקל
עליה הצעירים של החסה הסגולה מכילים אנתוציאנינים המגינים עליהם מפני קרינת השמש האולטרה סגולה. החסה נחשבת כמזון "חסר קלוריות" בשל העובדה שעיכולה של החסה גורם לשריפה של יותר קלוריות מאשר היא מוסיפה לנו, מה שהופך אותה למזון המושלם לשומרים על המשקל.

9. ענבים סגולים – הגנה מפני סוכרת
הענבים הסגולים עשירים בטעם וגם ביתרונות בריאותיים שמסוגלים להגן על הגוף מפני סוכרת מסוג 2, הפוגעת בדרך כלל במבוגרים. הענבים מכילים כמות גדולה של ויטמין K, אשר הוכח מחקרית כמסוגל להקטין בעד כ-50% את הסיכוי לחלות בסוכרת.

10. אוכמניות – ראייה חזקה
רשתית העין שלנו היא איבר עדין במיוחד, הנתון לסכנה מוגברת מפני נזק הנובע מחמצון, שיכול לפגוע משמעותית באיכות הראייה. באוכמניות קיים ריכוז גבוה של אנטיאוקסידנטים ייחודיים המועילים במיוחד בהגנה על רשתית העין מפני נזקים מצטברים.

11. שזיפים – שיפור תהליך העיכול
פרט לתכולת האנתוצנינים הגבוהה שבהם, השזיפים הטעימים מכילים גם כמות גדולה של סיבים תזונתיים, הגורמים לשיפור משמעותי של תהליך העיכול,
ועוזרים לנו לשמור על חילוף חומרים תקין

מה מיוחד במזונות ירוקים

קשת של צבעים בצלחת כוללת גם את הצבע הירוק. כולנו יודעים כי הירוק הוא הצבע של הטבע, בתחום המזונות הטבעיים, צבעים שונים מצביעים על תכולות ויטמינים ומינרלים שונות, ומשפחת המזונות הירוקים נחשבת לאחת מהבריאות ביותר.

1. כלורופיל
המזונות הירוקים עשירים בכלורופיל, החומר המפיק את האנרגיה בצמחים. בגוף האדם, צריכת הכלורופיל מובילה לייצור מוגבר של תאי דם אדומים, ניצול טוב יותר של החמצן המתקבל, עוזרת לניקוי רעלים ומשפרת את מחזור הדם. ככל שהצבע הירוק כהה יותר, כך המזון מכיל יותר כלורופיל.

2. איזון חומציות
המזונות הירוקים נחשבים לבסיסיים, ולכן צריכה שלהם מאזנת את רמות החומציות בגוף. רוב הדיאטה שלנו מבוססת על מאכלים חומציים, כגון בשר ופחמימות, ולכן חשוב לאזן את החומציות עם המאכלים הבסיסיים.

3. מינרלים
המזונות הירוקים נחשבים לעשירים במיוחד במינרלים ובויטמינים. מרבית המזונות הירוקים מכילים כמויות גדולות של סידן, מגנזיום, אשלגן,
וכן ויטמינים מסוג C, K, E ו-B.

4. פיטוכימיקלים
פיטוכימיקלים הם כימיקלים המצויים בצמחים באופן טבעי, ומגנים עליהם מפני מחלות שונות. בגוף האדם תורמים הפיטוכימיקלים למלחמה ברדיקלים החופשיים, לעידוד ייצור אנזימים חיוניים, והם אף מחזקים את המערכת החיסונית, ומשמשים כאנטיביוטיקה טבעית.

5. אומגה 3
המזונות שלהם צבע ירוק כהה במיוחד נמצאו כעשירים בחומצת השומן אומגה 3, האחראית לתקינות פעילותן של מערכות רבות בגוף האדם, מורידה את רמות הכולסטרול ואף משפרת את הריכוז, הזיכרון ומצב הרוח.

6. נוגדי חמצון
הרדיקלים החופשיים הם חומרים אשר גורמים לניוון ופגיעה במידע הגנטי שבתאי הגוף המשתכפלים. נוגדי החמצון המצויים במזונות ירוקים רבים, הם החומרים הנלחמים ברדיקלים החופשיים ומגנים על התאים.

7. לוטאין
לוטאין הוא פיטוכימיקל מיוחד במינו, אשר עוזר לנו למנוע מחלות עיניים שונות, במיוחד קטרקט וניוון מקולרי.

תועלות בריאותיות של המזונות הירוקים

בנוסף על היתרונות הבריאותיים המאפיינים את כל המזונות הירוקים, קיימים בכל אחד מהם גם יתרונות הייחודיים להם.

1. ברוקולי – מנקה את מערכת העיכול
הסיבים התזונתיים המצויים בברוקולי ידועים בכך שהם נקשרים בצורה יוצאת דופן אל מיצי המרה, ומוציאים אותם מהגוף.
פעולה זו יעילה במיוחד כאשר מאדים את הברוקולי.

2. תרד – מרפא דלקות
למרות שכל המזונות הירוקים עשירים בפיטוכימיקלים, בתרד התגלו כמה כימיקלים ייחודיים אשר הוכחו מדעית כמסוגלים לרפא דלקות שונות בגוף.

3. כרוב – נלחם בתאים הסרטניים
בכרוב הירוק קיים שילוב נדיר של פיטוכימיקלים ונוגדי חמצון אשר פועלים כנגד התפתחות והתפשטות התאים הסרטניים בגוף.
הכרוב הירוק הוא יעיל ביותר כאשר אוכלים אותו לא מבושל.

4. קיווי – שומר על דרכי הנשימה
מחקר קליני שנערך בקרב ילדים בגילאי 6-7 הראה כי הילדים אשר אכלו קיווי על בסיס קבוע הראו נטייה פחותה בהרבה למחלות ובעיות שונות הקשורות למערכת הנשימה, ביניהן אסטמה וקוצר נשימה.

5. אבוקדו – צריכת פיטוכימיקלים משופרת
פיטוכימיקלים רבים מסיסים רק בשמן, ולכן האבוקדו, המכיל שמנים צמחיים רבים, משפר את צריכתם. מחקר הראה כי צריכת הפיטוכימיקלים במבוגרים הנוהגים לאכול אבוקדו באופן קבוע הייתה יעילה יותר ב-40-55%.

6. ענבים – שיפור יכולות קוגנטיביות
מספר מחקרים שנערכו בקרב גברים ונשים בגילאי 20-30 הראו כי צריכה של ענבים ירוקים שיפרה את הביצועים במגוון מבחנים קוגנטיביים.
כלומר, הענבים פשוט מאוד משפרים את יכולות המוח שלנו.

7. תפוח ירוק – שליטה בתיאבון
התפוחים הירוקים מזן "גרני סמית" מכילים חומצות אורגניות אשר עוזרות להרגיע תיאבון מוגבר, לכן הם מומלצים במיוחד עבור אנשים המנסים להוריד במשקל.

8. עדשים – מצבור אנרגיה מתמשך
העדשים מורכבים בעיקר מפחמימות מורכבות, אותן הגוף מפרק לאט יותר, ולכן הן מספקות לנו אנרגיה למשך זמן רב יותר, ואף מאריכות את תחושת השובע.

9. מלפפון – שמירה על בריאות הלב
כל המזונות הירוקים מכילים פיטוכימיקלים, אך המלפפון עשיר במיוחד בפיטוכימיקלים מסוג "פלבנואידים", המקושרים בין השאר לשמירה על בריאות הלב
במגוון תחומים.

10. אספרגוס – ויסות סוכרים בדם
בנוסף לכל הויטמינים והמינרלים האופייניים למזונות הירוקים, האספרגוס מכיל גם כמות גדולה של ויטמין B, אשר משפיע בין השאר על ויסות רמות הסוכר בדם, ולכן מסייע למניעת סוכרת.

11. פלפל חלפיניו – הקלה על דלקת פרקים
פלפל החלפיניו, הגרסה הירוקה של פלפל הצ'ילי, הוכח על ידי מחקר קליני כמסוגל להקל במהירות על כאבים הנובעים מדלקות פרקים.

12. בזיליקום – אנטיביוטיקה טבעית
עלי הבזיליקום הטריים מכילים שמנים מיוחדים, אשר הוכחו כיעילים במיוחד במניעת התפתחות של מושבות חיידקים מזנים שונים. מומלץ לצרוך את העלים כאשר הם טריים, אך גם בעלים הארוזים קיימת רמה פחותה של שמנים אלה.

13. חסה – שמירה על המערכת הניורולוגית
החסה עשירה במיוחד בחומצה פולית, ויטמין מקבוצת B, המקושר בין השאר לשמירה על תקינות מערכת העצבים, והוא מומלץ במיוחד לנשים בהריון, על מנת לפתח את מערכת העצבים של העובר.
14. אפונה – אנטי אייג'ינג טבעי
באפונים קיים כימיקל טבעי המשמש כנוגד דלקות, משפיע לטובה על מראה העור, מפחית את הקמטים ומחזיר לשיער את החיוניות שלו.

15. נענע – הקלה על גודש
הנענע אינה זרה לנו כאן בישראל, אך תמיד משמח לדעת כי היא גם טובה לבריאותנו. פרט ליתרונות הרבים המיוחסים לנענע עקב היותה חלק ממשפחת המזונות הירוקים, הנענע ידועה בכך שהיא מקלה במהירות על גודש בדרכי הנשימה.

קשת של צבעים בצלחת

צריכת פירות וירקות באופן קבוע זו דרך מצוינת לשמור על הבריאות, ומומלץ שנשלב בארוחות שלנו כמה שיותר צבעים כדי שנוכל לזכות ביתרונות שמצויים בכל אחד מהם. הטבע יצר את קשת הצבעים, הטעמים והניחוחות של ממלכת הצומח על מנת לאפשר לנו תזונה בריאה.
למדנו להכיר את החשיבות והתועלת התזונתית שמאחורי כל צבע וזהו שינוי בתפיסה הקולינרית שאינה מתייחסת לטעם בלבד.
בפעם הבאה שאנחנו מכינים סלט ירקות ננסה לחשוב גם על התועלת הבריאותית ולא רק על הטעם, בואו ונחשוב על קשת של צבעים בצלחת.
באם נוסיף כרוב סגול ? נכון, נקבל אשלגן ונפיג בצקות, ועלי סלק ? נכון ! לוטאין לראייה וברזל, וצנונית ? ברור לניקוי הכבד !
קוראים יקרים, זהו בדיוק המקום שאליו אני שואפת להביא אתכם. טעמו של המזון מאד חשוב לכולנו, אך אם נסגל לראות גם את התכונות שבקשת הצבעים של המזון אזי המנות בצלחות יהיו נאות יותר וכולנו בריאים הרבה יותר.

במאמר הבא נסקור צבעים נוספים ונפרט את תכונותיהם התזונתיות והבריאותיות.

Print Friendly, PDF & Email
שתף
דילוג לתוכן