מגנזיום הוא אחד מהמינרלים החיוניים לשמירה על תפקודי גוף תקינים. מגנזיום הוא מרכיב חיוני ל-300 תהליכים ותפקודי גוף חיוניים ולתגובות ביוכימיות בגוף. מגנזיום חיוני לתפקוד השרירים והעצבים, הוא שומר על קצב לב יציב, מחזק את העצמות ומחזק את מערכת החיסון. מגנזיום הוא מרכיב חיוני המאזן ומווסת רמות סוכר בדם, מאזן ערכי לחץ דם והוא מרכיב חשוב בייצור חלבונים רבים בגוף.
בגוף נמצאים כ- 25 גרם מגנזיום, כמחצית מכמות זו נמצאת בעצמות, כ-25% נמצאים בשרירים כ-20% נוספים נמצאים בתאי הגוף, ברקמות ובתאי הדם, ובערך רק 1%-2% נמצאים בנוזל הדם, מסיבה זו לגוף נדרש מאמץ רב לשמור על רמה קבועה זו של מגנזיום במחזור הדם.
על פי רוב אין מספיק מודעות לחשיבות של שמירה על רמה תקינה של מגנזיום ובין העלייה התלולה בתחלואה שלא תמיד מתפרשת באופן נכון.
מחקרים מצביעים על כך כי חסר לנו מגנזיום, על פי הנתונים בישראל (ע"פ משרד הבריאות) צריכת מגנזיום נמצאת בגבול התחתון של הצריכה המומלצת בכל אחת מקבוצות הגיל והיא עומדת על כ-200 – 250 מ"ג ליום. ההמלצה התזונתית היא 420 מ"ג לגברים, 320 מ"ג לנשים.
הסיבות העיקריות לרמות נמוכות של מגנזיום בקרב האוכלוסייה בישראל
מחקרים רבים אודות חשיבותו של המגנזיום על תפקודי גוף תקינים מצאו כי שמירה על רמות תקינות של מגנזיום בגוף מסייעת במניעת מצבים רפואיים רבים.
גיל שנה עד שלוש שנים: 80 מ"ג ביום
גיל ארבע עד שמונה שנים: 130 מ"ג ביום
גיל תשע עד 13: 240 מ"ג ביום
גיל 14 עד 18: 410 מ"ג לגברים, 360 מ"ג לנשים ו-400 מ"ג לנשים בהריון
גיל 19 עד 30: 400 מ"ג לגברים, 310 מ"ג לנשים ו-350 מ"ג לנשים בהריון
מעל גיל 31: 420 מ"ג לגברים, 320 מ"ג לנשים ו-360 מ"ג לנשים בהריון.
כמו כן מומלץ לכלול בתפריט תזונתי : אבוקדו, בננות, תות שדה, אפונה טרייה, פטל, אשכולית, תמרים.
לכל אדם מומלץ לבצע בדיקת דם תקופתית על מנת לקבל תמונת מצב כללית. בבדיקת כימיה של הדם ניתן למצוא רמות של מגנזיום, עבור אדם בריא הערך התקין הוא 1.5 – 2.0 מא"ק \ ליטר.
סימנים מקדימים למחסור במגנזיום:
חולשה, עייפות, התכווצויות שרירים, קצב לב חריג, פרכוסים ועוויתות, אובדן תיאבון, בחילות והקאות. מחסור של מגנזיום עלול לגרום גם לתופעות ושינויים פסיכולוגיים הנובעים כתוצאה מפעילות חשמלית מוגזמת במוח אשר מחפש מגנזיום על מנת להשלים חוסרים. שינויים פסיכולוגיים אלו עלולים להתבטא בדפוסי התנהגות חריגים שאינם מוסברים או מקושרים לחוויה או אירוע.
מאד קשה להגיע למצב של עודף במגנזיום באמצעות תזונה, לעומת זאת צריכה של תוספי תזונה ובעיקר במינון גבוה או תוספים המכילים מגנזיום.
כעיקרון אינני ממליצה על תוספי תזונה של מגנזיום למעט מצבים בריאותיים מחייבים, זאת היות והם מתקבלים כתרכובות עם עוד חומרים ולא כמולקולות טהורות כפי שהן במזון ובטבע ולכן לא ברורה מידת הספיגה, היעילות ותגובות של המרכיבים הנוספים על תפקודי גוף או על תרופות או תוספים אחרים. יש לנקוט משנה זהירות במתן תוספי המגנזיום לאנשים חולים בעיקר במחלות כליות.
תופעות של עודף במגנזיום יתבטאו בכאבי בטן, שלשולים, חולשת שרירים, לחץ דם נמוך, הפרעות קצב לב.
למגנזיום ישנה חשיבות רבה בקרב ספורטאים, אנשים העוסקים בפעילות גופנית מאומצת ובעיקר בקרב ספורטאים הישגיים, זאת תודות להשפעתו של המגנזיום על תפקודי גוף רבים כאשר החשובים שבהם הם ייצור אנרגיה בגוף, הגדלת טווח התנועה, הרפיית שרירים, מניעת התכווצויות. בנוסף על כך יש איבוד מוגבר של המגנזיום בהזעה ובשתן כתוצאה מאימונים אינטנסיביים, מסיבה זו ישנה חשיבות רבה להשבת כמויות המגנזיום שאבדו, זאת היות ומחסור במגנזיום עלול לפגוע באנזימים האחראיים על תפקודי השרירים ויצירת האנרגיה הנדרשת לביצוע הפעילות הגופנית. מחקרי ספורט מקצועי בדקו ומצאו כי ישנו קשר ישיר בין התכווצויות שרירים תוך כדי או אחרי פעילות גופנית קשור במישרין לרמות מגנזיום נמוכות וכאשר הגוף מקבל את כמויות המגנזיום הנדרשות לו היתה עליה בכוחם וחוזקם של השרירים.
במקצועות ספורט שבהם ישנה חשיבות למשקל גוף נמוך כמו ריצה למרחקים קצרים, התעמלות קרקע, קפיצה לגובה, בלט ועוד, נמצא כי תזונה איכותית דלת קלוריות אך רבה במגנזיום העלתה את הביצועים הספורטיביים הרבה יותר מכל אפשרויות אחרות וזאת תודות לספיגה, עיכול והטמעה טובים יותר.
כיום כאשר המדע מאפשר לנו הבנה ומידע רב ערך לשמירה על הבריאות שלנו, הופכת המחלה לאופציה בלבד ולא לגזירת גורל. בידינו נמצאת הבחירה ועימה גם הכלים, כל שנדרש מאיתנו היא ההחלטה…