חמוציות מועילות מאד לשמירה על הבריאות ולתפקודי גוף תקינים. מחקרים רבים אודות התכונות והתועלת הבריאותית אשר מצויים במרכיבי החמוציות מצאו כי ישנן סיבות בריאות רבות לאכול חמוציות שהם מתנת בריאות מהטבע:
ידועה ומוכרת לנו התועלת הבריאותית של וויטמין C והסיבים תזונתיים המצויים בחמוציות ולתפקידם החשוב בשמירה על הבריאות. חמוציות עמוסות בשפע של פיטונוטריאנטים (חומרים טבעיים אשר מקנים לצמחים את התכונות הייחודיות שלהם כגון צבע, טעם, ריח ועמידותם בפני מזיקים ומחוללי מחלות. בחומרים אלו מצויים תכונות נפלאות אשר מסייעות לבני האדם במניעת מחלות ואף בטיפול בהם. חומרים אלו מצויים כיום בחזית מחקרים רבים, חומרים אלו נקראים גם פיטוכימיקלים) חומרים אלו המצויים בחמוציות מושכים תשומת לב מרובה לצרכי מחקרים בנושא בריאות. חומרים אלו מתחלקים לחמש קטגוריות עיקריות התומכות בבריאותנו כפי שמופיע בטבלה
פיטונוטריאנטים בחמוציות
סוג של פיטונוטריאנט | מולקולות ספציפיות |
Phenolic Acids | hydroxybenzoic acids including vanillic acids; hydroxycinnamic acids inculding caffeic, coumaric, cinnamic, and ferulic acids |
Proanthocyanidins | epicatechins |
Anthocyanins | cyanidins, malvidins, and peonidins |
Flavonoids | quercetin, myricetin, kaempferol |
Triterpenoids | ursolic acid |
מרבית החומרים האלו נחקרו לצורך יכולתם להיות נוגדי חמצון, נוגדי דלקות, נוגדות סרטן ומחלות ממאירות. במקרים רבים נמצאו תוצאות מרשימות.
אך הנתון החשוב מכולם היה כי הפעילות של כל אחד מהמרכיבים כשהוא מבודד היתה פחותה משמעותית לעומת התוצאה הסינרגית של השימוש בכל המרכיבים יחד. המשמעות של תוצאות המחקר היא הקביעה שהתועלת הבריאותית הטובה והמועילה ביותר היא אכילת חמוציות בשלמותן.
כאשר אנו עוסקים בתועלת הבריאותית שבצריכת חמוציות, חשוב לזכור כי כיום מרבית הצריכה של חמוציות היא בסוגי מיצים. מוצרים מעובדים אלו מכילים לעיתים כמויות נדיבות מאד של סוכר וחומרים נוספים. מוצרים אלו אינם מסוגלים לספק לנו את התועלת הבריאותית המלאה אשר ישנה בחמוציות שלמות וטבעיות, ההיפך הוא הנכון, לאחר שנסחט הפרי והמיץ נמזג לבקבוקים, הוא למעשה דל בערך בריאותי בעוד שהקליפות ובשר הפרי שנותרו כפסולת, הם אלו המכילים את מרבית התועלות הבריאותיות כפי שהוכח בבדיקות מעבדתיות.
חמוציות Cranberries אדומות הן קרובות משפחה של אוכמניות Blueberries שצבען סגול ־כחול ויחד הן נמנות עם משפחת פירות היער.חמוציות קיבלו את שמן מהמתיישבים הראשונים בצפון אמריקה, שמצאו דמיון בין הפרי לבין הצבע האדום שמקשט את ראשו של העגור Crane החמוציות היו חלק מהתפריט האינדיאני ומתיישבי העולם החדש שמחו לאמץ אותן ואף הפכו את פירות היער האדומים למרכיב מסורתי בארוחת חג ההודיה. לאירופה, החמוציות הגיעו לראשונה בשנת 1812 ומהר מאוד זכו לפופולריות ברוסיה ובארצות הסקנדינביות, שם החלו לגדל אותן.
4 . חמוציות שומרות על מערכת העיכול, החמוציות מפחיתות את הסיכון לכיבים פפטיים בקיבה אולקוס, שמקורם בפעילותו של החיידק הליקובקטר פילורי. בתקופות של לחץ, מתח, תזונה לא מאוזנת וכן עם הגיל – עולה הנטייה להידבק בחיידק. כפי שתואר קודם, החמוציות מעכבות הצמדות של חיידקים לדפנות של דרכי השתן ולדופן תאי הקיבה. כתוצאה מכך, החיידק מחליק החוצה מהגוף ולא מתרבה. על־פי מחקרים שונים צריכה יומית של החמוציות עשויה למנוע הדבקות בחיידק הליקובקטר בקיבה במבוגרים וגם בילדים. החמוציות גם תורמות להורדת הסיכון להתפתחות דלקות וכיבי קיבה – שמגדלים את הסיכון להופעת סרטן הקיבה
אם אחרי כל הסיבות הללו יש לכם עוד ספק לגבי החמוציות ותרומתן לבריאות, הנה עוד כמה פרטים על ערכם התזונתי: מלבד נוגדי החמצון שהוזכרו לעיל, חמוציות עשירות גם בוויטמין C , סיבים תזונתיים ואשלגן.
משלוח חינם עד הבית? לפרטים סגור
שנדבר? דילוג לתוכן