תה ירוק
תה ירוק
יוני 9, 2015
קייל
קייל
יוני 16, 2015
תה ירוק
תה ירוק
יוני 9, 2015
קייל
קייל
יוני 16, 2015

מזון על

מזון על הוא בהגדרתו סוג מזון בעל תכולה גבוהה של מרכיבים בעלי ערך בריאותי ותזונתי, אשר יעילותם מוכחת בכך שצריכתם מועילה לבריאות.
השימוש היומיומי במזונות על יכולה למנוע מחלות ולשפר מצבים בריאותיים שונים.

בשנים האחרונות חדר המושג מזון על לתודעה של כולנו בכל אמצעי התקשורת וערוצי השיווק.
בכל שבוע מתבשר העולם על עוד פרי בעל שם אקזוטי המגיע מאזור נידח בקצה העולם "ומחקרים" מצאו שהוא עמוס במשהו שיעשה את החיים יפים יותר
צעירים יותר וכמובן בריאים מאד וכל זאת תמורת סכום נאה לקמצוץ של פלא.

מוצרים שמוזכרים במאמר שעשויים לעניין אותך

מחקרים רפואיים מצאו כי תהליך חמצון המתרחש בגוף (למרות היותם תהליך הכרחי לקיום החיים) תורם תהליך החמצון הבלתי מאוזן למחלות לב וכלי דם, מחלות סרטן, הזדקנות מוקדמת של תאי הגוף ואף מחלות עצבים ומחלות ניווניות כמו אלצהיימר ועוד. גם רדיקלים חופשיים נמצאו כגורמים המעוררים תחלואה מסוגים שונים. לאור פרסומים אלו ערך משרד החקלאות האמריקאי USDA מחקר מקיף על מאות רבות של מוצרי מזון והכוונה היתה למוצר שלם כמו תפוח, אגס, בננה ולא למרכיב מבודד כמו ויטמין או מינרל. מטרת המחקר היתה לבדוק איזה מזון הוא בעל היכולת הגבוהה ביותר למנוע חמצון
מחקר מעבדה מסוג VITRO  סיווג את המזון בטבלת  – ORAC  Oxygen radical absorbance capacity

חקלאים, יצרנים ומשווקי מזון הפכו את הטבלאות לכלי שיווקי על מנת לקדם מוצר זה או אחר כשהם מבליטים את הניקוד הגבוה שבו זכה המוצר בבדיקה מוסמכת של משרד החקלאות והממשלה האמריקאית. בשנת 2012 משך חזרה משרד החקלאות האמריקאי את הטבלאות בגלל שהן אינן משקפות תמונה מלאה לגבי מזון זה או אחר. טבלאות ORAC מודדות אך ורק את יכולות מניעת החמצון ולא את תכולת מרכיבים בריאותיים כמו ויטמינים, מינרלים  ועוד ולא תכונות תזונתיות כמו חלבונים, שומנים, פחמימות ועוד. טבלת ORAC נתנה את הניקוד הגבוה ביותר לקבוצת התבלינים (שהיא בריאה מאד ללא כל קשר) ביחס לפירות או ירקות. יש לזכור כי בדיקת VITRO מתייחסת לכמות של 100 גרם מוצר מזון כלומר 100 גרם תפוח עץ מול 100 גרם תבלין קינמון. מנה של 100 גרם תפוח עץ היא מנה סבירה לאכילה בעוד שאף אדם לא משתמש ב 100 גרם קינמון לארוחה, באם משווים כמות סבירה של קינמון לארוחה הוא מקבל דירוג דומה לזה של פרי ולכן הערכים והמדרגים של טבלאות ORAC יצרו בלבול רב אצל הצרכנים ומנוף שיווקי ליצרנים ומשווקים.

יצאתם מבולבלים ?

בואו נעשה סדר ונגדיר מהו מזון על ועל פי איזה קריטריון

באם ניקח פרי או ירק בעלי תכולת ויטמין C הוא לא ייהפך למזון על היות וישנם מוצרים נוספים בעלי תכולה דומה, אבל אם ניקח פרי או ירק בעל תכולת ויטמין C והוא כולל גם מרכיבים נוספים העוזרים לספיגת ויטמין C בגוף אזי התמונה משתפרת ומסננת סוגי מזון רבים. באם נבחן את המוצרים שנותרו ונבדוק את הכמויות של המרכיבים התזונתיים והבריאותיים ביחס למשקל המוצר עצמו נוכל לדרג את סוגי המזון לפי התכולה. באם נבחן את מצרפיות המרכיבים נמצא את סוגי המזון המכילים את סוגי הוויטמינים והמרכיבים התזונתיים נמצא את המזון בעל הקשת הרחבה ביותר של ערכים בריאותיים ותזונתיים. מחקרים ותוצאות בדיקה ושימוש הם אלו אשר יקבעו את סוגי המזון שמגיעים לקו הגמר לאחר כל המיונים שעשינו בדרך.

האמור אינו שולל את הקיום של מזון על אלא רק אמור לעשות סדר ואף להמליץ על מספר סוגי מזון המוגדרים מזון על ושילובם בתזונה היומית
יחד עם עוד מזון בריא מזין וטעים.
מזון על מומלץ לכל אדם על מנת לשמור על בריאות במיטבה ולהעניק לגוף חומרי בניין איכותיים יחד עם חוסן גופני ועמידות בפני מחלות.
התיאוריה אומרת כי אדם נורמטיבי משלב בתזונתו היומית מגוון סוגי מזון אשר אמורים לספק אנרגיה ומרכיבים תזונתיים ובריאותיים המאפשרים תפקוד תקין גופני.
המציאות התזונתית שונה ודלה, החל משיטות גידול השואפות להגדלת יבולים ורווחיות, דלדול האדמה ממינרלים ושימוש בדשנים כימיים, דרך ריסוסים והדברות, הנדסה גנטית, זיהומי קרקע ומי תהום. אחסון ממושך ושיטות בישול והכנה מצליחים לחסל את שאריות המרכיבים התזונתיים ההכרחיים. מזון מעובד ומתועש מחסל כל שארית בעלת ערך אם עוד היתה כזו.  סיבות אלו גורמות לגוף להיות שבע אך תאי הגוף משוועים וזועקים לאותם מרכיבים חסרים, הגוף משדר זאת בצורה של תחושת רעב אך המעגל הזה אינו מוצא פתרון וכך בעיית ההשמנה העולמית הולכת ומתרחבת.
סיבה זו אמורה להביא כל אדם שבריאותו חשובה לו לעשות שימוש במזון על האמור להקנות פיצוי על חסר בערכים התזונתיים במזון שהוא צורך.
אנשים חולים, תשושים, מחלימים, או כל בעיה רפואית שהוציאה את גופם מאיזון הם אוכלוסייה שעבורם שימוש במזון על יביא עימו גם שיפור בריאותי משמעותי.

אם כך אז לא להשתמש בוויטמינים או מולטי ויטמינים ?

ויטמינים הם מרכיב  מבודד שהוצא ממזון במקרה הטוב או מופק בצורה כימית במרבית המקרים.
גוף האדם הוא מתוחכם מאד ויודע מה לעשות עם מזון שלם המכיל מספר רב של מרכיבים וביניהם כאלה שעוזרים לערכים הבריאותיים והתזונתיים להיספג בגוף. גוף האדם אינו אמור להתמודד עם ויטמין מבודד וגם לא יודע לעכל אותו ביעילות ולהפיק ממנו את הדרוש.
בטבע השדות והמטעים מניבים פרי וירק שלמים שאותם הגוף שלנו יודע לעכל ולהפיק מהם את הדרוש. אין בטבע מטעים עם עצים שעליהם גדלים ויטמינים !
הרפואה משכילה לזהות חוסר גופני בוויטמינים ומינרלים ולהעשיר את הגוף במרכיב החסר. חשוב להקפיד כי התוסף יהיה ממקור טבעי והוא מכיל גם מרכיב העוזר להטמעתו בגוף.
תעשיית המזון המתועש זיהתה גישה זו והחלה להעשיר את המזון המתועש בוויטמינים וכך כיום ניתן למצוא על גבי המדפים במוצרי מזון "מועשרים"  אשר באופן אוטומטי בחשבים לבריאים יותר בדיוק כפי שהדימוי ללא\מופחת שומן או דיאט נחשבים "בריאים" יותר או מזיקים פחות.
שוק מזון הדיאט\ נטול\ מופחת \מועשר ועוד הולך ותופח משמעותית בכל שנה, כך גם המשקל וההיקפים ובצער רב התחלואה המקושרת לכך לא נמצאת בירידה.

מזון על גדל לעיתים בפסגות הרים גבוהות בצורה של פטריות ייחודיות או גרגרי יער הגדלים באזורים אקזוטיים. אוכלוסייה מקומית עשתה שימוש במזון זה הן כתזונה והן כריפוי במשך מאות ואלפי שנים. על בסיס מרכיבי מזונות אלו נבנתה התורה של צמחי מרפא במקומות שונים בעולם ובתרבויות שונות וללא כל קשר ביניהם.
כיום תצפיות מדעיות על אוכלוסיות בריאות ובעלות תוחלת חיים ארוכה מביאה לחיפוש אחר המשותף ביניהם ובכלל זה התזונה שלהם. תצפיות אלו לא חידשו דבר בתחום התזונה אלא רק הביאו אותה לקדמת המודעות שלנו ובעזרת פרסום ויחסי ציבור בתקשורת הם זוכים לתפוצה ותהודה נרחבים בקרב אוכלוסיית שוחרי הבריאות או מחפשי מרפא.
גרגרים ופירות יער ידועים מזה אלפי שנים כבעלי תכונות ותועלת בריאותית, חמוציות, גוג'י ברי, פטל, דובדבן ידועים בתכונותיהם הבריאותיות והיותם נוגדי חמצון מעולים,
המצטיין שבהם הוא גוג'י ברי וזאת בזכות ריכוז החומרים הפעילים התורמים לשמירה על הבריאות
אנשים שתזונתם צמחונית זקוקים למזון שיכיל תחליפים איכותיים למרכיבים שבאו מהחי. זרעונים קטנים וצנועים קנו לעצמם מקום של כבוד כמזון על,
זרעי צ'יה, עמוסים באומגה 3 ממקור צמחי הנספג ומתעכל ביעילות, מוצר מדהים לשמירה על מערכת העיכול, ותורמים לבריאות ולגזרה.
רסברטרול שהוא נוגד חמצון עוצמתי ושומר על בריאות הלב וכלי הדם ומונע הצטברות ומשקעים של שומנים בדפנות כלי הדם, כל תא בגוף יעריך תוספת של רסברטרול.
פולן דבורים מכיל את כל חומצות האמינו, פשוט מזון מושלם לחיוניות, אנרגיה ובריאות
שמן קוקוס עמוס בתועלות בריאותיות ולשמירה על בריאות המוח.
אצות מסוגים שונים הן מקור מעולה לכלורופיל ועוד שפע מינרלים
פטריות שיטאקי, מיטאקי, קורדיספס , ריישי  (גנודרמה) , כולן מעולות לשמירה על חיסוניות הגוף ואף לטיפול בסוגי מחלות שונים.
אגוזים הם מקור מעולה לחלבון ומזינים את המוח.

קצרה היריעה מלהכיל את רשימת כל מזונות העל, ההמלצה היא להוסיף ולהעשיר את התזונה היומית שלנו באחד או מספר סוגי מזונות אלו ורצוי להתאים אותם לצרכים הספציפיים של כל אדם.

השיטה שלי אומרת לא לכמה שיותר אלא רק כן למה שבאמת שצריך

חשוב לציין כי מלבד מזון על, ישנם הרבה מאד סוגי מזון בקטגוריה של תזונה איכותית, מרכיבי מזון אלו חייבים להיות בסיס ועיקר של תזונה נכונה ובריאה. בקטגוריה זו נכללים שמן זית איכותי, מוצרי כוורת טהורים, קטניות מסוגים שונים, אגוזים, מגוון סוגי פירות וירקות, ירקות עלים ירוקים, טחינה, תמרים, תבלינים נקיים ואיכותיים.

המלצות תזונתיות לשמירה על הבריאות היא לאכול מוצרי מזון שהם הכי קרוב למצב שבו הם נוצרו בטבע, להימנע לחלוטין או לצמצם ככל האפשר בצריכת מוצרים מהחי, להפסיק כל שימוש במוצרי מזון מתועשים או מעובדים, להימנע ממשקאות קלים ובעיקר ממתיקים מלאכותיים.
הקפידו ככל האפשר לצרוך פירות וירקות טריים ורצוי אורגניים או ממקורות בטוחים לשימוש.
הקפידו על צריכה מספקת של מים טריים בעיקר בימים חמים.
אל תתפתו לנהור אחרי כל טרנד המבטיח כי פרי או ירק יחולל מהפך בבריאות שלכם.
באם אתם מודעים לעובדה שהתזונה שלכם לקויה או שאינכם במיטבכם מבחינת אנרגיה וחיוניות או חלילה הבריאות יצאה מאיזון, נא פנו אלי לקבלת ייעוץ תזונתי ובריאותי מקיף, כמובן שיש לציין גיל, מצב בריאותי, תוצאות של בדיקות רפואיות עדכניות, שימוש בתרופות וכל מידע אשר יישקף תמונה מלאה.
יחד נבנה תפריט מאוזן שכייף לאכול וכזה שנרצה לשמור עליו כאורח חיים טבעי, אמליץ על מרכיבי מזון מותאמים ובמידת הצורך נעשיר במזון על מותאם ספציפית

באיחולי בריאות טובה וטעימה

חגית שחף

 

המאמר נכתב על ידי חגית שחף מומחית מדופלמת ל רפואה סינית

שתף
שנדבר? דילוג לתוכן