שנת-כלב-חום-2018
שנת כלב חום 2018
ינואר 28, 2018
לימון כבוש
לימון כבוש
מרץ 19, 2018

צמחים בתחפושת

צמחים בתחפושת

צמחים בתחפושת מקיפים כל היבט בחיינו. בעולמנו ישנם אינספור זני צמחים, לכולם מראה, צבע וצורה שונים זה מזה. הם נבדלים בגודל, מרקם וניחוח. לכל אחד מהם הרכב חומרים שונה. לרבים מהם תכונות תזונתיות ולחלקם אף תועלות בריאותיות המשמשים לריפוי.
לא לחינם לכל צמח יש את התכונות הייחודיות לו. הצבע אמור להיות גורם מושך, בטבע הוא אמור למשוך אליו חרקים, דבורים ובעלי חיים לצורך האבקה והפצת אבקנים לצרכי ריבוי של הצמח. צמחים הנאכלים על ידי בעלי חיים מופרשים באמצעות צואתם במקומות אחרים ושם הם מתרבים. רבים הצמחים המושכים אליהם באמצעות ניחוח אך ישנם כאלו המשתמשים בניחוח לצרכי הגנה והם מפיצים ניחוח דוחה, כך גם צמחים בעלי קוצים.
צמחים משנים צבע ומראה על פי עונות השנה או כאשר תנאי הסביבה משתנים כגון יובש או חלילה זיהום סביבתי. צמחים מפרישים ניחוחות, שרפים, נוזלים,
אבקנים, זרעים, פירות, קליפות ועוד. כל אלו נובעים מצורך הישרדותי של עולם הצמחים.
אנו בני האדם נוטים לפרש את תכונות הצמחים בצורה שגויה, זאת היות והיצר ההישרדותי של בני האדם מניע אותנו לפעולה על פי אמות מידה מתאימות כמו טעם ריח צבע ומגע. אנחנו נמשכים לניחוחות וטעמים מתוקים ודוחים טעמים וניחוחות מרים ועפיצים. לא תמיד תכונות אלו עולות בקנה אחד אל מול הצורך התזונתי או השימוש הבריאותי.

האדם לומד להכיר צמחים בתחפושת

לאורך אלפי שנים למד האדם מתוך התנסות אודות תכונותיהם של הצמחים, לעיתים הפיק מהם תועלת ולעיתים שילם על כך בחייו. מתוך כך למד האדם מהם הצמחים המועילים ומהם הצמחים הרעילים. ברעלי הצמחים עשה האדם שימוש למריחת חיצי ציד וכלי מלחמה.
תורת הצמחים הועברה מדור לדור כחלק ממסורת בתרבויות רבות. במהלך השנים ועם התפתחות המדע ושיטות מחקר למד האדם להכיר לעומקם את תכונות הצמחים ומה מסתתר בתוכם.
כיום למדנו להכיר ולהעריך תכונות ייחודיות של צמחים שונים ולעשות בהם שימוש מתוחכם לצרכי תזונה ומרפא.
למדנו כי קליפת הפרי איננה רק אריזה ובתוכה בשר הפרי, הקליפה מכילה חומרים השומרים על הפרי בפני מזיקים ופגעים אחרים. הקליפה מכילה חומרי הזנה מצד אחד וחומרים המרתיעים מזיקים. כך למדנו להפיק מהקליפות חומרים התורמים לבריאותנו וגם חומרים השומרים עלינו מפני גורמים מחוללי מחלות ואף מסייעים במיגורם.
כאשר ענף עץ נשבר או נפצעת קליפת העץ הוא מפריש שרף רייחני וצמיג הדוחה בני אדם ובעלי חיים מלגעת בו. השרף אינו חומר מזיק, הוא חומר החיטוי וההגנה של העץ בפני חדירת מזיקים הפוגעים בעץ. האדם למד לנצל תכונה זו ולהפיק מהשרף חומרים בעלי תועלת חיסונית לטובת האדם. לאורך שנים סלדו בני האדם מגידול של סוגי קקטוסים בגלל היותם קוצניים מאד ועליהם מגירי ריר דוחה. כיום ידוע כי פרי הצבר (סברס) הוא בעל ערכים בריאותיים רבים ומזני צבר שונים עושים שימוש תזונתי ובריאותי בעלים. האמור נכון גם לזן הקרוי אלוורה, כולם מכירים את ג'ל האלוורה המועיל לעור ופצעים וכוויות.
בני האדם למדו לעשות שימוש רב ערך בזרעים, דגנים וקטניות. הקפדה רבה היתה על אחסון בסביבה יבשה. משחדרה לחות והמוצרים החלו לנבוט, נחשבו המוצרים למקולקלים והושלכו לפח.
כיום השתכללו שיטות השימור מצד אחד ומהצד האחר התפתחה תעשייה של הנבטה היות ולמדנו להכיר את הערכים התזונתיים המעולים הטמונים בנבטים שונים.

צמחים בתחפושת – ממלכת הפטריות

ממלכת הפטריות הינה עולם קסום וייחודי. שיטות הרבייה והפרייה של פטריות היא שונה בתוך עולם הצומח, לא זרעים, ולא פרחים, לא עלים. פטריות נחשבות לטפילים הגדלים על גזעי עצים, על מצעי עלים ועל גבם של פירות, צמחים ועוד. על פי רוב פטריות נסתרות מהעין והן יודעות להסתוות ולהתאים את עצמן לסביבת המחייה שלהן, הן מעדיפות חושך, לחות חום.
המדע למד להכיר כי המוניטין הטפילי של הפטרייה הוא שגוי. פטרייה נהנית מספיגת פחמימות מהצמח הפונדקאי, בעוד הצמח סופג מינרלים מתפטיר הפטרייה. קורי התפטיר קולטים מינרלים חיוניים לצמחים. הזרימה מהירה ויכולה להעביר בין שורש לשורש מינרלים וחומרים חיוניים במהירות. המעבר של מינרלים עולה לפטרייה באנרגיה, כ"תשלום" הצמח מעביר לה סוכרים מהפוטוסינתזה ותוצרים אחרים כמו עמילן, ליפידים וחלבונים משורשי הצמח. כמו כן, הפטרייה מגנה על הצמח ממחלות ופתוגנים
סבל לא מועט נגרם לבני האדם כתוצאה ממחלות הנובעות מפעילות פטרייתית בגופם, פטריות נמצאות בכל מקום וחשוב להבין כי מחלות פטרייתיות מתחילות כתוצאה מכשל חיסוני ולעיתים מכשל היגייני הגובר על חיסוניות הגוף. פטריות אחראיות גם לרקב של פירות וירקות.
יחד עם זאת קשה לתאר איך היה נראה עולמנו ללא פטריות. השמרים המתפיחים את הלחם הם פטריות, כך גם נוצרת הבירה, היין והגבינות. הפניצילין מקורו בעובש פטרייתי ומיליוני מחלימים חייבים לו רבות.
מספר תרבויות הכירו בערכן התזונתי והבריאותי של הפטריות ועשו בהן שימוש רב למאכל ולמרפא. עולם הרפואה הכיר בתועלת הבריאותית של פטריות והחל לעשות שימוש נרחב בזני פטריות ייחודיות לצרכי מרפא ביעילות מרובה.
עולם הגסטרונומיה הביא למודעות את השימוש בזני פטריות עשירות טעמים וניחוחות.
בממלכת הצמחים ישנם מינים רבים של צמחים בתחפושת, שהם בעלי פרחים, בני האדם למדו להתקשט בפרחים ולייפות את סביבתם בשלל פרחים. בפועל, פרחים הם אברי רבייה של הצמחים, לרובם צוף בעל ניחוח שהוא על פי רוב מושך, לנו הוא נעים כניחוח אולם הוא נמצא שם על מנת למשוך חרקים, ובעלי כנף שונים. הם נמשכים לניחוח ולצוף ועוזבים את הפרח כשרגליהם נושאות אבקנים לפרח הבא לצורכי רבייה.
תהליך מופלא עושות הדבורים (דבורות) בתהליך איסוף הצוף ואבקת הפרחים והפיכתם לדבש שהוא בעל ערך תזונתי ובריאותי רב כל עוד נשמרות שיטות רדייה נכונות והדבש לא עובר תהליכי עיבוד שונים או הוספת מרכיבים זרים. גם תוצרי הלוואי של הכוורת הם בעלי ערך בריאותי רב.
הפרופוליס הנוצר על ידי הדבורים ומטרתו לשמר את הדבש מפני מזיקים הוא בעל ערך חיסוני רב גם לבני האדם. נמצא כי אבקת הפרחים היא הפולן מכילה את כל חומצות האמינו, וויטמינים ויסודות קורט רבים והיא מזון מושלם ורב ערך לבני האדם. כל זאת תודות לחרק קטן ולפרח בר.
צמחים בתחפושת בממלכת הפירות, פירות רבים מכילים בתוכם גרעינים וחרצנים המושלכים לרוב היות והם לא אכילים או לא טעימים.
כיום ברור כי לגרעינים רבים ישנם ערך תזונתי העולה לעיתים על זה המצוי בפרי.
הגרעינים והחרצנים הם לצרכי ריבוי של זן העץ של הפרי והם ינבטו על הקרקע שעליה נשר הפרי. הגרעינים והחרצנים מכילים חומרי הזנה לקיומו של הנבט הצעיר ולצורכי הגנתו מפני תוקפים ופולשים. לעיתים חרצנים וגרעינים אלו מכילים שמנים בעלי ערך בריאותי רב. ניתן למצוא בהם את השמנים המופקים מזרעי ענבים, רימונים, פירות הדר, פסיפלורה, קוקוס, אובליפיחה, אפרסק, פטל אדום, ארגן ועוד.
האמור נכון גם לגבי זרעים, אגוזים, ירקות וגרגרים למיניהם שגם מהם ניתן להפיק שמנים ותמציות בעלי ערך תזונתי ובריאותי. לדוגמא: ערכם התזונתי של גרעיני דלעת גבוה בהרבה מערכה התזונתי של הדלעת, האמור נכון גם לגבי אבטיח, יוצאים מן הכלל הם גרעיני חמנייה שהם זרעי הפרח.
מתוך האמור עלינו להבין כי שימוש מושכל בעולם הצומח שמסביבנו מועיל רבות לבריאותנו. עולם הצומח פולט חמצן וראוי לנו להימצא בקרבת עצים וצמחים.
עולם הצומח מספק לנו מזון ומרפא ועלינו להרבות בשימוש תזונתי ובריאותי. ראוי לנו להביט בתועלות הטמונות בצמחים ולא רק במראה ובטעם וראוי לנו לקשט את הצלחות במגוון צבעים, טעמים וניחוחות מכל עולם הצומח

Print Friendly, PDF & Email
שתף
דילוג לתוכן