יסודות של רפואה סינית
יסודות של רפואה סינית
נובמבר 20, 2018
חיזוק מערכת החיסון
חיזוק מערכת החיסון
נובמבר 20, 2018
יסודות של רפואה סינית
יסודות של רפואה סינית
נובמבר 20, 2018
חיזוק מערכת החיסון
חיזוק מערכת החיסון
נובמבר 20, 2018

מקצבים מחזוריים של הגוף לפי רפואה סינית

מקצבים מחזוריים של הגוף לפי רפואה סינית

 מקצבים מחזוריים של הגוף לפי רפואה סינית

התרבות הסינית ובמיוחד רפואה סינית בדקו במשך תקופות ארוכות אילו מנגנונים של הגוף, איברים פנימיים ומרידיאנים פעילים ברמה מיטבית ובאילו שעות. לפי דרך חשיבה זו הרפואה הסינית ערכה מיפוי של השעון של האיברים הפנימיים.
כיום מתחילים להבין גם ברפואה המערבית, כי תרופות או צמחים יפעלו במיטבם בשעות מסויימות ביממה. לפיכך יש להנחות מטופלים ליטול תרופות או פורמולות צמחים בשעות מסויימות של היממה.
בהתייחסות של מקצבים מחזוריים של הגוף, היממה על פי ההסתכלות של רפואה סינית נחלקת ל-12 קבוצות בנות שעתיים לכל קבוצה. כל שעתיים מתייחסות לאיבר פנימי, מרידיאן מסויים. הבנת תופעות אלו מאפשרת אבחון וטיפול יעילים יותר.
השעון של האיברים מתחיל בשעה 03:00 לפנות בוקר והוא מונה את השעות האי זוגיות. אנרגטית על פי התרבות הסינית המספרים האי-זוגיים מסמלים אחדות ושלמות אנרגטית.

חלוקת השעון על פי איברים:

מוצרים שמוזכרים במאמר שעשויים לעניין אותך

  1. השעות 03:00 – 05:00 הן השעות המתייחסות לאיבר ריאות ולמרדיאן שלו. בשעות הללו ישנה משמעות רבה לנשימה שקטה ורגועה בזמן השינה. הריאות צריכות לנוח ללא מאמץ ולמלא עצמן באנרגיה ליום חדש. אנשים הסובלים מבעיות ריאה או אנשים בעלי חולשה רגשית של הריאה יציגו את החולשה של הריאות בשעות אלו. הרפואה הסינית מגדירה את החולשה הרגשית של הריאות כעצב על אובדן.
  2. השעות 05:00 – 07:00 הן השעות המתייחסות למעי הגס ולמרידיאן שלו. מרידיאן המעי הגס הוא בן זוגו של מרידיאן הריאות. בשעות אלו המעי הגס נמצא בשיא פעילותו לצורך ניקוי הגוף. אנשים הסובלים מחולשה של המעי הגס יתעוררו לצורך יציאה בשעה 05:00. לצורך ניקוי ופינות הפסולת מהמעי הגס יש צורך בנוזלים. אנשים שאינם שותים מספיק יסבלו מעצירות ויתקשו לישון בשעות אלו.
  3. השעות 07:00 – 09:00 הן השעות המתייחסות לקיבה ולמרידיאן שלה. השעות הללו הן הזמן הטוב ביותר לעיכול מזון. לכן ארוחת בוקר היא הארוחה החשובה ביותר. שעות הקיבה מגיעות לאחר שהמעי הגס ניקה את עצמו ובמערכת העיכול יש מקום למזון חדש. בשעות אלו לקיבה יש את כמות האנרגיה המרבית על מנת לעכל ולפרק מזון. אנשים המתקשים לאכול ארוחת בוקר הם אנשים שאינם אוכלים נכון לאורך כל היום. המזון אשר שימש לארוחת הבוקר הוא מזון YANG המספק אנרגיה לכל היום.
  4. השעות 09:00 – 11:00 הן השעות המתייחסות לטחול ולמרידיאן שלו. מרידיאן הטחול הוא בן זוגו של מרידיאן הקיבה. האיבר הסיני טחול שונה לחלוטין מהתפקיד המשוייך לו ברפואה המערבית. ברפואה סינית הטחול מורכב משני חלקים, א. טחול, ב. לבלב. הוא אחראי על האנרגיה בגוף, על כך שאיברים יתפקדו במיטבם, על כך שאיברים ימצאו במקומם הנכון.  כל צניחות האיברים משוייכות לחולשת טחול. הטחול הוא זה ההופך את המזון לאנרגית חיים.
  5. השעות 11:00 – 13:00 הן השעות המתייחסות ללב ולמרידיאן שלו. הלב בו שוכנת הנשמה נחשב לאיבר החשוב ביותר בגוף. הוא הקיסר של האיברים. הלב אחראי על הדם הנושא את הנשמה לכל רחבי הגוף. הלב אחראי דרך הדם לשינה טובה שקטה ושלווה. הוא חשוב לכל התהליכים הגופניים והקיום. יש להימנע ככל האפשר משהייה בחום כבד.
  6. השעות 13:00 – 15:00 הן השעות המתייחסות למעי הדק ולמרידיאן שלו. מרידיאן המעי הדק הוא בן זוגו של מרידיאן הלב. מרידיאן המעי הדק עובד כחלק אינטגרלי ממערכת העיכול על מנת לעכל מזון. המעי הדק מפריד בין נוזלים אותם הוא מעביר לכליות ולמערכת השתן ובין מוצקים אותם הוא מעביר למעי הגס. בדרך מתרחשת ספיגה של חומרים חיוניים לגוף. בשעות אלו אכילת יתר מכבידה ומקשה על התפקוד. אנשים בעלי חולשה במעי הדק יסבלו מכאבי בטן תחתונה, נפיחות וגזים.
  7. השעות 15:00 – 17:00 הן השעות המתייחסות לשלפוחית השתן והמרידיאן שלה. שלפוחית השתן הינה איבר חשוב מאד על פי הסתכלות של רפואה סינית. היא מפרידה בין עכור לטהור בגוף. את החומר העכור היא מפרישה כשתן, ומהחומר הטהור היא בונה את הילת ההגנה של הגוף. שלפוחית השתן מסייעת לגוף להיפטר מרעלים באמצעות מתן שתן. אחד הקשיים של שלפוחית השתן נגרם במקרים בהם אנשים אינם שותים, זאת על מנת להימנע מהצורך להתפנות, הרעלים במקרים אלו נצברים בגוף וגורמים לנזקים.
  8. השעות 17:00 – 19:00 הן השעות המתייחסות לכליות ולמרידיאן שלהם. מרידיאן הכליות הוא בן זוג של מרידיאן שלפוחית השתן. הכליות על פי רפואה סינית אחראיות על מנגנונים רבים בגוף. הכליות אחראיות על בריאות העצמות, מוח העצם, תפקודי מוח, זיכרון, שמיעה, שיער הראש, מיניות וכוח הרצון. על מנת לשמור על תפקודי כליות תקינים ובריאים יש לשתות בשעות הערב ולהמעיט באכילה, זהו הזמן של יסוד המים ולא של מערכת העיכול.
  9. השעות 19:00 – 21:00 הן השעות המתייחסות למעטפת הלב (קיפורת הלב) והמרידיאן שלה. שעות אלה הן השעות בהן מתחילה ההתכנסות פנימה אל תוך הלילה. בשעות אלו ישנה חשיבות גדולה להתייחס לשקט הפנימי. תפקיד מעטפת הלב לשמור ולהגן על הלב. חוסר איזון במעטפת הלב יגרום לחץ נפשי, לחץ בחזה וחוסר מנוחה. לכן בשעות אלו חשוב לגרום לאווירה רגועה ונינוחה.
  10. השעות 21:00 – 23:00 הן השעות המתייחסות למחמם המשולש והמרידיאן שלו. המחמם המשולש הוא איבר אנרגטי ולא איבר פיזי, הוא בן זוג של מרידיאן מעטפת הלב. המחמם המשולש הוא איבר תפקודי ויש לו שלושה חלקים.
    א: מחמם עליון
    ב: מחמם מרכזי
    ג: מחמם תחתון
    התפקיד שלו הוא להיות מתאם על היוצר תקשורת בין כל איברי הגוף על מנת ליצור תפקוד תקין ופינוי איכותי של חומרי פסולת מהגוף.
    המחמם המשולש הוא המנצח על תזמורת הגוף.
  11. השעות 23:00 – 01:00 הן השעות המתייחסות לכיס המרה ולמרידיאן שלו. מרידיאן כיס המרה הוא בן זוגו של מרידיאן הכבד. כיס המרה מפריש את מיצי המרה לתוך התריסריון לצורך פירוק השומנים. כיס המרה אחראי על איכות השינה והחלומות. החלומות הם ניקוי וריענון של המוח לקראת יום חדש. ההמלצה על פי רפואה סינית בשעות אלו היא להימצא במצב שינה על מנת לאפשר לו תפקוד תקין כאשר הוא במיטבו. כיס המרה הוא האחראי העיקרי בגוף לקבלת החלטות ויישומן.
  12. השעות 01:00 – 03:00 הן השעות המתייחסות לכבד ולמרידיאן שלו. הכבד אחראי לזרימת האנרגיה בגוף והסננה של חומרי הפסולת ממחזור הדם. הכבד אחראי על פירוק ופינוי רעלים, הכבד אחראי על מערכת החיסון. כמו גנרל שאחראי על תנועת הצבא כך אחראי הכבד על הגידים והעצמות ועל יכולת תנועה חופשית למניעת מחלות רעד ושיתוק. לכן ישנה חשיבות רבה לניקוי הכבד על מנת לאפשר לאנרגית צ'י חדשה להימצא בגוף.

כאשר אנו מתכננים את חיינו על פי המקצבים המחזוריים של הגוף לפי רפואה סינית, אנחנו חיים באיכות חיים טובה ובריאה יותר ומאפשרים לגוף שלנו חיוניות מרץ ובריאות.

אנו מוצאים התייחסות למקצבים מחזוריים של הגוף בתרבויות רבות. מסיבה זו השתרשו מנהגים והמלצות תזונתיות בתרבויות ודתות שונות כאשר המכנה המשותף לכולם נובע מהתבוננות במקצבים מחזוריים של הגוף וכיצד התנהגות נכונה שומרת על הבריאות ומאריכה חיים ואילו הרגלים ואורח חיים שונה גורמים לתחלואה. בנוסף על הפילוסופיה של רפואה סינית גם ביהדות מדובר רבות על שמירת הבריאות,
ישנם ציווים וחוקים בתורה, ישנם הלכות, מנהגים והמלצות לתזונה נכונה ובאילו שעות. ניתן לראות את ההקבלה בין דתות שונות להמלצות תזונתיות, המלצות להיגיינה ופינוי הפרשות מהגוף,
שעות פעילות ושעות מנוחה.
אין ספק כי אורח חיים המתייחס למקצבים מחזוריים של הגוף תורם באופן ישיר לשמירה על בריאות הגוף והנפש.

 

שתף
שנדבר? דילוג לתוכן