שמירה על הבריאות צעדים לבריאות טובה
אפריל 15, 2014MSM
אוגוסט 3, 2014רפואה סינית מסורתית מבוא
רפואה סינית מסורתית מבוא נכתב על מנת לפשט יסודות ופילוסופיה של רפואה סינית.
לאו צ'ה דמות פילוסופית אבי הטאואיזם – דאואיזים אמר משפט שמתבסס על טאואיזם " מי שמדבר לא יודע, מי שיודע לא מדבר ".
למה רפואה סינית עובדת ?
זאת ניתן להסביר בדוגמה מעולם הקרקס, מדוע בקרקסים ישנם פילים הודים ולא אפריקאים ?
הסיבה היא שישנו תרשים וטרינרי של נקודות אקופונקטורה – דיקור של פיל הודי, מאלפי פילים מנצלים רישום זה לצורך שליטה באילוף פילים הודיים. בדרך של רפואה סינית ישנם רישומים רפואיים של נקודות דיקור על גוף האדם שנכתבו ונבדקו במשך 3000 שנות ניסיון.
קיים מושג שנקרא "טקסט בוק" שהינו דרך המידע העיקרי של הידע של רפואה סינית. לכל דבר יש תיאוריה מסוימת ויש עדויות מתועדות לטכניקות טיפול לפי רפואה סינית.
ספר התאוריה הראשון נקרא "ספר השאלות הקשות של הקיסר הסיני הצהוב", הספר הוא דיון בין הקיסר הצהוב לבין המאסטר המורה שהוא גם רופא החצר הקיסרית. כדי להציג תיאוריה רפואית מסוימת נערכו לגביה דיונים במשך מאות שנים. הקיסר הסיני הצהוב חי כ-1500 שנה לפני הספירה.
בשנת 1914 עם עליית הרפובליקה הסינית נוצר שבר גדול במסורת של רפואה סינית, בשנת 1952 עם עליית הקומוניזם חודש המחקר הגדול לגבי רפואה סינית מסורתית והיא הוגדרה כאחד מאוצרות האומה הסינית. כיום בסין ניתן לקבל טיפול רפואי המשלב טכניקות של רפואה סינית ורפואה מערבית.
דרכי המחקר והלגיטימציה המערביות אינן קריטריונים שבהם ניתן לשפוט רפואה סינית מסורתית.
עיקרון בסיסי ברפואה סינית,
האדם משול לעץ. לעץ ישנם הרבה שורשים וענפים. השורש הוא המקור הענף הוא התוצאה.
לדוגמה, אסטמה כענף עם 4 שורשים
- חולשת ריאות
- חולשת כליות
- התמרדות כבד
- ליחה וחום במחמם האמצעי
כל אחת מהאבחנות היא שונה והטיפול שונה. לאבחנה הנכונה ניתן להגיע בעזרת תשאול מעמיק ואבחנה מבדלת.
דוגמה הפוכה, כאשר השורש הוא התמרדות אנרגיה של הכבד, יכולים להיות 4 ענפים:
1 . כבד
2 . אסטמה
3 . מיגרנה
4 . תסמונת קדם ויסתית
בגלל מגוון האפשרויות הגדול והשוני הגדול בכל מקרה בין הענף והשורש לא ניתן לעשות מחקר רפואי בדרך המערבית, אך ההוכחה היא שהדרך של רפואה סינית עובדת בצורה אפקטיבית במשך דורות רבים.
אבי הרפואה הסינית הוא לאו צ'ה הידוע בכינויו בסין " הילד הזקן " היות וע"פ האגדות הוא נולד זקן ולא מת אלא נעלם במזרח רכוב על רכב אש. יש הרואים מקבילות בינו לבין אליהו הנביא.
בסינית דאו משמעו דרך.
תורת הטאואיזם – דאואיזם התפתחה בסין לפני כ- 2500 שנה.
מיסיונרים גרמניים מתוך טעות של ביטוי קראו לזה טאו. משמעו של הדאואיזם – הליכה בדרך הנכונה. לצורך עניינינו דרך בה אדם שומר על חיים נכונים כמו אוצר. הדרך מדברת על להיות ספונטני כמו ילד ככל שהדבר טבעי יותר הוא בריא יותר, כך ניתן למנוע מחלות.
הטיפול של רפואה סינית בעזרת צמחי מרפא עובדת לפי דרך קונפוציוניסטית. קונפוציוס היה קפדן ומסודר יותר בגישתו ובדרכו שלטו יותר סדר והיררכיה כדי שהכל יהיה תקין. בבניית פורמולות טיפול ברפואה סינית בשיטה הקונפוציוניסטית יש היררכיה בתוך מבנה הפורמולה : הקיסר, השליח , היועץ , וכן הלאה.
דאואיזם מתבסס על היחסים בין הין –הנשיות, יאנג -הזכריות. כל דבר שהוא שלם, אדם, חפץ או הקוסמוס מורכב משתי פנים. שתי הפנים מתארות את השלם, ללכת בדרך הדאו משמעו ללכת בדרך האמצע.
הרמב"ם בספרו "שמונה פרקים לרמב"ם" פרק ד' נאמר "שיהיה האדם טבעי, ילך בדרך האמצעי".
דרך המחשבה של רפואה סינית שלטה גם בעולם היווני וגם בתרבות הערבית עד לפני כ- 200 שנה דרך זו היתה הדומיננטית בכל העולם.
עם תחילת המהפכה התעשייתית לפני כ- 200 שנה התחילה להתפתח מה שנקרא היום "רפואה מערבית".
דרך המחשבה של רפואה סינית מדברת על חוסר איזון בין ין ליאנג הגורם להפרת איזון בגוף. לחוסר איזון זה ישנם סימפטומים מסוימים והוא בסיס לכל המחלות. לאו צ'ה אומר מי שמבין זאת מבין הכל. כל הזמן יש לחפש היכן קיים חוסר האיזון.
לדוגמא : חם או קר, עודף או חוסר
זו תפיסת יסוד שעל פיה עובד חוסר האיזון, לפי דרך זו האדם הוא שלם והוא נציג הקוסמוס. כל חזרה למצב מאוזן של ין ויאנג יחזיר את הגוף אל היכולת להיות בריא. תפקידו של רופא ברפואה סינית הוא לאבחן ולמצוא את חוסר האיזון האישי של האדם ולסייע בידיו לחזור אל האיזון בחיו.
אינשטיין מדבר על כך בתורת היחסות. בספר " הטאו של הפיזיקה " מדובר על השדה המאוחד. כולנו רצף אנרגטי אחד,
רק ריכוזיות שונה של חומר, בחושים שלנו זה נתפס כמסה שונה. אנו רצף אנרגטי אחד עם הסביבה. יש צפיפויות שנתפסות כחומר ויש שנשארות בגדר אנרגיה, או במילים אחרות הכל אנרגיה, הכל שדה מאוחד אחד, זה הבסיס עליו בנויה כל דרך המחשבה על איזון של רפואה סינית. גם האנרגיה וגם החומר הם ביטויים שונים של אנרגיה. יש מעגל של שמיים ויש מעגל של אדמה והאדם הוא החוליה המאחדת בין המעגלים. כל דבר שמתרחש בגוף האדם הוא תוצאה של שינוי אנרגטי במקום כל שהוא או כמו שאומר ביטוי סיני עתיק משק כנפיים של פרפר בנפאל והשפעתו על טורנדו בדרום אמריקה ועל הקשר בין שניהם אפקט המוכר כיום "אפקט הפרפר". חוסר אנרגיה אצל אדם מסוים יכול להיות קשור לשינויים אנרגטיים סביבתיים. כל גורם חיצוני גורם לשינויים בתוך האדם ויכול לשנות את האיזון בין בריאות למחלה.
גוף ונפש מחוברים בתוך השלמות ואי אפשר להפריד ביניהם. רגשות הם ביטויים של מצבים פיזיים. אדם כפרט לא ניתן לחלוקה בין גוף לנפש. ניתן ליצור שינוי נפשי ואו אנרגטי כדי לפתור חוסר איזון גופני.
רפואה סינית מסורתית מבוא
על פי רפואה סינית הרופא הוא הציר של הרפואה השלמה. הדופק של הרופא מאוזן ונכון והוא המדד היחסי לדופק החולה. כל זה נותן תמונה שלמה. תפיסה הרמטית אך נתונה להשפעות מבחוץ. התמונה היא תמונה אלגורית של אדם שקשורה הרבה לאומנות הצ'י קונג שהיא אומנות תנועה סינית התורמת לאיזון גוף נפש. זה לא מונע מרפואה סינית להתייחס לפרטים שלא חייבים להיות נכונים אנטומית אלה אנרגטית. לדוגמה: הכבד מתוך תכונותיו מתייחס לצד שמאל של הגוף למרות שפיזית הוא מימין. הטחול למשל מאד חשוב למרות שברפואה המערבית אין לו חשיבות כה רבה. הטחול לפי רפואה סינית מייצג את מערכת העיכול. בסינית טחול Pi . אנטומית לא קשור למקום אלא על סמך ניסיון אנרגטי הקשר הוא קשר עקיף. מתוך זה פותחה המחשבה המרידיאנים שהם ערוצי אנרגיה המחזיקים נקודות שהם נקודות הדיקור. רוב הנקודות שעל המרידיאנים הן נקודות אמפיריות. באקופונקטורה – דיקור ישנן סוגי נקודות שונות שמתחלקות לקבוצות בסה"כ כ – 2000 נקודות שמוקמו בעקבות נסיון של דורות רבים ברפואה סינית. 365 נקודות על 12 מרידיאנים מרכזיים ושאר הנקודות הן נקודות על מרידיאנים מיוחדים ונקודות שהן נקודות מיוחדות. במקביל לאקופונקטורה – דיקור התפתחה על ידי רופאים סיניים טכניקת טיפול בעזרת צמחי מרפא. ברפואה סינית יש כ- 2000 צמחי מרפא. רפואה סינית מתייחסת לפרמטרים מורכבים לגבי צמחי מרפא, צמחי מרפא מחולקים לפי תיפקודם, האיבר אליו הם מופנים, הטעם שלהם המתייחס לאיברי הגוף, הטמפרטורה האנרגטית שלהם וכן צורת הפעילות וכיוון התנועה שלהם בגוף. מתוך הנתונים הבסיסיים של צמח בודד התפתחה המחשבה לגבי בניית פורמולות טיפוליות שאמורות לתת איזון לכל הפרמטרים האלה.
לוח שנה סיני
לוח השנה וחלוקת הזמנים הסיני שונים מהלוח המערבי, בשעון הסיני 12 שעות וכל אחת בת 120 דקות. החלוקה הסינית לחודשים ושנים שונה מהדרך המערבית. מצב אנרגטי קוסמי מאד מסוים משפיע גם על הגוף, ישנם גורמים נוספים למשל חוזק של כיס המרה שמדבר על האומץ לקבל החלטות ולהוציאן אל הפועל. לכל איבר יש את השעות האידיאליות שלו ובשעות האלה האיבר הכי פגיע למשל השעות האידיאליות של הריאות היא בין 3 ל- 5 לפנות בקר והם השעות של התקפי האסטמה.
סינרגיה
סינרגיה – מצרפיות, היא הדרך עבודה המאחדת חומרים שונים ויוצרת את סה"כ השילוב ביניהם. לשני חומרים יחד יש אפקט שונה מאשר לכל אחד מהם לחוד וזו גם הסיבה שהסינים משתמשים בצמחים שלמים כי האפקט שלהם יותר נכון מאשר של חומר מבודד מתוך צמח. לצמחים שלמים יש פחות תופעות לוואי מאשר לויטמינים ומינרלים המבודדים מתוכם. רפואה סינית מקפידה להוסיף בתוך פורמולה צמח אחד או יותר שתפקידו ליצור איזון של הפורמולה.
אבחון
אבחון שאותו מבצע רופא ברפואה סינית למטופל יש להתייחס לכל מערכות החיים של המטופל. חלק ממצב רפואי קשור להיבט רגשי לכן יש להתייחס לכל היבטי החיים. המסקנות של האבחנה המבדלת נובעות מתשאול מאד עמוק, חלק מהשאלות נשאלות גם במערב ולחלקם אין שום הגיון בדרך המערבית. רפואה סינית עושה שימוש בכלי נוספים ושונים שאינם מקובלים ברפואה מערבית כגון איבחון על פי תווי פנים, איבחון של האוזן, איבחון לפי לשון ודופק.
שיטות משולבות
ישנן שיטות שונות לטיפול ברפואה סינית, החל מדיקור, פורמולות צמחים, צמחי מרפא, צמחי מאכל, תזונה, עבודת גוף נפש, תנועה וכן אינספור שילובים בין הטכניקות השונות הנבנות אישית בעבור המטופל ע"י הרופא.
רפואה סינית מסורתית מבוא נכתב על ידי חגית שחף מומחית מדופלמת ל רפואה סינית