חביתה טבעונית מקושקשת טופו ותרד
יולי 29, 2024עלה קטן אוצר יקר
אוגוסט 31, 2024חומצה היאלורונית Hyaluronic Acid
מה זה
חומצה היאלורונית היא גליקוזאמינוגליקאן לא גופרתי אניוני (אטום בעל מטען שלילי) המצוי בשפע ברקמות חיבור, רקמות אפיתליות (נמצאת בגבול בין הסביבה החיצונית לסביבה הפנימית של העור) וכן ברקמות עצביות. הייחודיות שלו בין הגליקוזאמינוגליקאנים היא שיצורו מתרחש בקרום התא. היאלורונן הוא מרכיב חשוב בעור שבו הוא מעורב בתיקון הרקמה ובריכוז הבריא של מולקולות מים בתוכו (לחות). חומצה היאלורונית תורמת רבות גם להתרבות ולנדידת תאים ומשתתפת באיתות הבין תאי. המאסה המולקולרית של ההיאלורונן (גודלו) פוחתת עם הגיל. במחקרים שנעשו לאורך השנים נמצא והוכח שסוגי עור הנוטים לשומניות הם למעשה תגובה של ייצור יתר בחומצה הילארונית. נקבוביות פעורות בעור הן סממן על הפרשות סבום מוגברות ועל כך שהעור רווי מעל היתרה בחומצה הילארונית. חוקרים בודקים לאחרונה כי ייתכן שהחומצה מונעת התפתחות של תאים סרטניים.
פרופיל הבטיחות של חומצה היאלורונית נחשב גבוה ביותר בהשוואה לחומרים אחרים המשמשים לטיפולים אסתטיים. שיעור הסיבוכים האפשריים בשימוש בה נמוך יחסית והסיבוכים נדירים מאוד
חומצה היאלורונית מיוצרת באופן טבעי בגוף של כל אחד מאיתנו
סוג החומצה שמשתמשים בו להזרקה לא זהה לזה שבגופנו. הסיבה לכך היא שאם נשתמש בחומר הזה בתצורתו הטבעית – הוא יתפרק מהר מאוד ולא יאפשר שינוי ארוך טווח. לכן, בתהליכים שונים במעבדה הופכים אותו לחומר קשה יותר לפירוק – מה שמאריך במידה ניכרת את חלון ההשפעה שלו. בגוף שלנו, החומר הזה משמש למגוון תהליכים חיוניים ובהם שיקום ומתן נפח לאזורים שונים בגוף. כשמשווים אותו לחומרים אחרים שקיימים באופן טבעי בגופנו ומשמשים בתעשיית היופי כמו קולגן או קלציום הידרוקסי אפטייט, הוא מתפרק יחסית לאט יותר ולכן נחשב מבוקש כל כך בטיפולים אסתטיים
הזרקה או מריחה ?
תפקידה של חומצה היאלורונית בשימור ותיקון מצב העור, בעבר נטען כי יעילותה רק בהזרקה לעומק העור כיון שהמולקולות מהן היא בנויה גדולות מדי בשביל לחדור את שכבת האפידרמיס. היום, בזכות טכנולוגיות מתקדמות, ניתן לייצר חומצה היאלורונית בעלת משקל מולקולרי נמוך ושילובה בתכשירים קוסמטיים משפרת משמעותית את יכולתו של העור לספוג ולשמר מים ולחות.
במחקרים נמצא כי חומצה היאלורונית במשקל מוליקולרי נמוך יכולה להיספג דרך העור, להקנות לו לחות ואף להפחית את מראה הקמטים והקמטוטים זו הסיבה שהחומצה היאלרונית הפכה להיות רכיב מפתח של רבות מחברות הקוסמטיקה.
יתרון גדול בשימוש בקרמים המכילים חומצה היאלורונית ומשולבים עם רכיבים פעילים נוספים המסייעים לחדירה אפקטיבית, בעיקר לאור העובדה שכך העור מקבל באופן קבוע ויומיומי חומצה יעילה זו שמשפרת באופן משמעותי את רמת הלחות וגם את הנפח ומרקם העור. שימוש קבוע ויומיומי תמנע את התייבשות העור ותוביל לשיפור ניכר במראהו. יתרון נוסף לשימוש בחומצה היאלורונית במריחה היא כי החומצות בקרמים עובדות על השכבות החיצוניות יותר של העור והשימוש בהן נעשה באופן עצמאי בבית, לעומת הזרקות שחייבות להתבצע תחת פיקוח של רופא ומתבצעות ישירות לתוך הקמט
ריכוזים שונים
שנם ריכוזים שונים של חומצה היאלורונית שמשולבים היום בתכשירים קוסמטיים – הריכוז הנמוך והדליל יותר עובד בשכבה החיצונית על צמצום והתפחה של הקמטוטים הנראים לעין והחומצה המרוכזת יותר עובדת על השכבה היותר עמוקה בעור ומטרתה לעודד חידוש ועידוד ייצור קולגן ואלסטין שהם אבני היסוד של עור צעיר ורענן.
הזדקנות העור
הזדקנות העור האנושי הנה תהליך ביולוגי מורכב, הנגרם משני תהליכים ביולוגיים, המתקיימים באופן עצמאי: הראשון, הזדקנות פנימית שהינה בלתי נמנעת, המשפיעה על האיברים בגופנו. התהליך השני בא לידי ביטוי בהזדקנות חיצונית, שהנה תוצאה של חשיפה לגורמים סביבתיים, בעיקר קרינה אולטרה סגולה (UV) וזיהום אוויר. הזדקנות העור קשורה גם עם אובדן לחות העור. מולקולת המפתח המעורבת בהזנת לחות בעור היא החומצה ההיאלרונית.
חומצה היאלרונית – נעים להכיר
חומצה היאלרונית (HA) הנה מולקולה דמוית ג’ל, הנמצאת באופן טבעי ובריכוז גבוה בעור שלנו – וגם בעיניים ובמפרקים. המולקולה מחזיקה פי 1000 ממשקל המים שלה, במטרה לשמור על רמת לחות בעור ולמנוע מהלחות גם להתנדף. לגרם אחד של חומצה היאלרונית יש יכולת מרשימה לשמור עד 6 ליטרים של מים סביבה, זאת בנוסף לוויסות הלחות בתוך התאים, דבר שהופך אותה לקריטית בשמירה על לחות העור ולהפחתת אובדן הלחות. מחקרים מדעיים הראו כי חומצה היאלרונית מסייעת לשיפור ההידרציה של העור, מעודדת ייצור של החלבון קולגן, המסייע לגמישות והתחדשות תאי העור, נלחמת ברדיקלים חופשיים, עוזרת לגמישות העור, והנה בעלת תכונות אנטי דלקתיות. מכיוון שמדובר במולקולה שהגוף מייצר, חומצה היאלרונית משתלבת היטב עם רוב המרכיבים של מוצרי הטיפוח, מאכלים שונים, ויטמינים וחומצות אחרות.
מדוע אנחנו צריכים להוסיף חומצה היאלרונית, אם הגוף מייצר אותה באופן טבעי ?
גופו של אדם ממוצע מכיל כ-15 גרם של חומצה היאלרונית. שליש מכמות זו מתנדף מדי יום. ככל שאנחנו מתבגרים, גופנו מייצר פחות חומצה היאלרונית אבל זקוק ליותר, כדי לשמור על לחות ובריאות העור. מסיבה זו תכשירי אנטי אייג’ינג רבים מכילים חומצה היאלרונית, כדוגמת: סרום, קרם לחות, קרם עיניים, תוספים ועוד.
שימושים ואפקטיביות
לחומצה ההיאלרונית שימושים רבים, לכל אחד יתרונות מובהקים:
סיוע ברכות ובריאות העור – תוספי חומצה היאלרונית יכולים לעזור לעור להיראות ולהרגיש גמיש יותר ובעל ברק.
האטת תהליך ההזדקנות הטבעית של העור – לחות העור יכולה לרדת באופן משמעותי ככל שאנו מתבגרים, דבר שגורם לעור לאבד מגמישותו ולחשוף את סימני ההזדקנות.
שימוש בתכשירים כדוגמת תוסף מרוכז של חומצה היאלרונית או קרם עיניים המכיל חומר זה, יכול להאט את תהליך ההזדקנות הטבעית של העור ואת הנזקים הנגרמים מחשיפה לגורמים סביבתיים כגון: קרינת השמש, זיהום אוויר ועוד. מריחת קרם המכיל חומצה היאלרונית, יכול גם להפחית קמטים, אדמומיות וגם תופעה של אסטמה של העור.
הקלה על כאבי מפרקים ועצמות – נוכחותה של חומצה היאלרונית במפרקים, יכולה למנוע מצב בו העצמות נפגשות זו עם זו, וגורמות לכאב וחוסר נוחות .
תכשירים המבוססים או המכילים חומצה היאלרונית, מתאימים לכל סוגי העור ומספקים לחות לאורך זמן, ללא סתימת נקבוביות. שילוב חומצה היאלרונית כחלק משגרת הטיפוח היומית, החל מקרם לחות וסרום ועד לתכשירי איפור, במטרה לשמור על עור בריא, גמיש, חלק וזוהר חשובה כדי למנוע את ההשפעות של ההזדקנות.
תוספי תזונה
מבוססי חומצה היאלורונית + קולגן + ויטמין E + ויטמין C + מיצוי כורכומין
האם יש חומצה היאלורנית ממקור צמחי ?
אכן קיימת כיום חומצה היאלורנית ממקור צמחי והיא נקראת נתרן (סודיום) היאלורונט
נתרן היאלורונט יכול להיות ממקור מן החי או טבעוני. כיום, סביר יותר שטיפוח העור יהיה טבעוני מאשר לא טבעוני. עם זאת, נתרן היאלורונט עדיין יכול להיות גם וגם – טבעוני ולא טבעוני. נתרן היאלורונט היא נגזרת של חומצה היאלורונית. הנפוץ ביותר הוא משמש בטיפוח העור בשל תכונותיו קושרות הלחות ואנטי אייג’ינג.
נתרן היאלורונט הוא מלח של חומצה היאלורונית (HA). הוא מתרחש באופן טבעי בגוף ויש לו תפקידים חשובים רבים בגוף שלנו. נתרן היאלורונט הוא גם מרכיב נפוץ לטיפוח העור.
נתרן היאלורונט מתרחש באופן טבעי בגוף. הוא ממלא תפקידים חשובים רבים. למשל, יש לו יכולת לקשור כמויות אדירות של מים ביחס למסה שלו. כחומר סיכה, החומר הוא גם המרכיב החשוב ביותר בנוזל המפרקים שלנו. זה מבטיח שהתנועות יתנהלו בצורה חלקה. בנוסף, נתרן הואלורונט מבצע תפקיד מבני חשוב במוח.
בדומה לחומצה היאלורונית, נתרן היאלורונט בטיפוח העור מעניק לחות אך יכול לחדור עמוק יותר לתוך העור. עם זאת, הוא יציב יותר. כחומר לחות, הוא שואב לחות מהסביבה לתוך האפידרמיס.
נתרן Hyaluronate ידוע גם בתור מלח נתרן חומצה היאלורונית, Healon, Provisc, Viscoat, Hyalgan, Euflexxa, Supartz, ו- Gel-One.
ממה עשוי נתרן היאלורונט ?
- נתרן Hyaluronate הוא מלח המופק מחומצה היאלורונית. זה האחרון עשוי משמרים וחיידקים או מופק מרקמת בעלי חיים. יש בעצם שתי דרכים להשגת נתרן היאלורונט.
ראשית, מבעלי חיים. ובעבר זו הייתה הדרך היחידה. לשם כך השתמשו היצרנים בעיקר בעורקי תרנגולים. - לפני 30 שנה, מיצוי באמצעות ביוטכנולוגיה הפך למצליח יותר. במילים פשוטות, זה אומר התסיסה של חלבונים מהשמרים עם חיידקים. הנתרן היאלורונט המתקבל בדרך זו עובר סינון מספר פעמים ונקי מחלבון מן החי. זה עושה את זה בטוח יותר וממזער את הסיכון לתגובות אלרגיות.
- נתרן היאלורונט משמש בטיפוח העור מכיוון שהוא נלחם ביובש העור, מושך לחות ומשפר סימני הזדקנות. היא גם זולה יותר מחומצה היאלורונית אך בעלת השפעות דומות.
נתרן היאלורונט מומלץ לכל הגילאים ולכל סוגי העור. במיוחד זה מתאים לעור יבש. מכיוון שהוא נסבל היטב, נתרן הואלורונט מתאים גם לעור רגיש.
החומר הפעיל משמש גם בטיפוח העור מכיוון שהוא קל לעיבוד. היא גם יציבה יותר מחומצה היאלורונית וגם זולה יותר.