מגנזיום
מגנזיום
מרץ 13, 2017
סייבריאות
סייבריאות
מאי 16, 2017

מערכת הנשימה

מערכת הנשימה

מערכת הנשימה פועלת על פי רוב באופן לא מודע, רובנו לא מקדישים תשומת לב לתהליך הנשימה, נשימה היא הפעולה הראשונה שאנו עושים בבואנו לעולם.
תהליך הנשימה הוא אוטונומי וגם רצוני, באפשרותנו לשלוט על קצב , עומק ומהירות הנשימה. כאשר אנו מוותרים על השליטה ייקח הגוף את הפיקוד ויווסת את קצב הנשימה על פי הצורך הנובע מתפקודי הגוף.

תפקידה של מערכת הנשימה

  • תפקידה של מערכת הנשימה היא ליצור חילוף של גזים בין הגוף לסביבה החיצונית,
  • מערכת הנשימה מאפשרת קליטת חמצן מהסביבה החיצונית את תוך מחזור הדם – שאיפה
  • פליטת פחמן דו חמצני מתוך הדם אל הריאות ומשם החוצה – נשיפה
  • חמצן מועבר על ידי מערכת ההובלה לכל תאי הגוף. בכל אחד מתאי הגוף מופקת אנרגיה בעזרת רכיבי המזון והחמצן המגיעים לכל תא.
    פעולה זאת מתבצעת במיטוכונדריה.
  • בתהליך זה נוצר פחמן דו חמצני, המועבר החל מרמת התא הבודד למערכת ההובלה ומגיע לריאות, משם הוא נפלט.
  • מערכת הנשימה נמצאת במרכז הגוף בבית החזה.

מבנה מערכת הנשימה

מערכת הנשימה היא צינור ארוך ומסועף, הפתוח בקצהו האחד אל הסביבה החיצונית, ובצדו האחר מסתיים בשקיקים קטנים ומרובים, בעלי דפנות דקיקות
הנקראות נאדיות הריאה, שדרכן עובר החמצן מן האוויר אל הדם והפחמן הדו חמצני מהדם אל האוויר שבנאדיות. מערכת של צינורות המתפצלת מצינור אחד (קנה הנשימה) למספר רב של צינורות קטנים המגיעים לחלקים שונים בריאות.

איברי מערכת הנשימה

אף – תפקידו לסנן את האוויר ולהוסיף לא לחות וחום בטרם יחדור לריאות.

קנה הנשימה – הוא צינור סחוסי ותפקידו לאפשר מעבר אוויר לריאות.

סימפונות – נמצאות בקצה קנה הנשימה ומתפצלות לשתי הריאות, בתוך כל ריאה הן מתפצלות שוב ושוב בתוך הריאות, נעשים קטנים יותר ויותר,
עד אשר הם נעשים דקים מאד,  הסמפונות הקטנות מכונות סימפונונות.

ריאות ונאדיות הריאה –  ריאה היא איבר זוגי. הריאה מורכבת ממערכת צינורות אוויר (הסימפונות) שדרכם עובר האוויר המכיל חמצן ממערכת נאדיות.
בתהליך זה מתבצע חילוף הגזים – חמצן מועבר למערכת הדם ופחמן דו חמצני מועבר ממערכת הדם לנאדיות. מספרן של הנאדיות מגיע לכ-  000 ,300.
מבנה ייחודי זה מאפשר שטח מגע גדול בנפח קטן יחסית. הנאדיות מוקפות ברשת של נימי דם, אשר בהם מתבצע חילוף הגזים

סרעפת –  הסרעפת היא איבר שרירי בעל יכולת להתכווץ ולהתרפות, תנועת הסרעפת מקטינה ומגדילה את בית החזה.

הפעילות היומיומית של תאי הגוף הדרושה להבטחת קיומנו צורכת אנרגיה. אנרגיה זו מתקבלת מהמזון שאנו אוכלים בעזרת תהליכים כימיים הצורכים חמצן.
בתהליך החמצון נוצר גז מזיק בשם פחמן דו-חמצני (CO2) אשר על הגוף להשתחרר ממנו. התפקיד העיקרי של מערכת הנשימה הוא להעביר חמצן מהאוויר
החיצון לדם ולהיפטר מהפחמן הדו-חמצני.

תהליך פיזיולוגי של נשימה

הריאות שלנו דומות לשק חזק ואלסטי. הן מוקפות משני הצדדים בכלוב הצלעות, ומתחת פוגשות את שריר הסרעפת. אין מגע ממשי בין הריאות לצלעות או לסרעפת. מצב של הפרש לחצים גורם לריאות לנוע כאשר הצלעות נעות וכאשר שריר הסרעפת נע. הנשימה מתרחשת כשיש תנועה של הסרעפת כלפי מטה. או של כלוב הצלעות לצדדים וגם כשהכתפיים מתרוממות מעט. תנועה זו גורמת לשינוי הלחץ הפנימי בריאות יחסית ללחץ החיצוני מחוץ לגוף. הטבע דואג להרמוניה ולהשוואת לחצים בכל מצב. לכן כאשר הלחץ בריאות קטן בזמן תהליך הרחבת הריאות. מיד נכנס אוויר פנימה כדי להשוות לחצים. כאשר שרירי הנשימה דוחפים ומכווצים את הריאות. הלחץ בתוך הריאות גדל יחסית ללחץ מחוץ לגוף והאוויר יוצא החוצה כדי לאזן את הלחצים. שריר הנשימה העיקרי שלנו הוא הסרעפת. שריר זה ממוקם בצורה אופקית מתחת לריאות. במצב המנוחה שלו הוא מקומר מעט כלפי מעלה. בשאיפה אידאלית שריר זה מתכווץ כלפי מטה, מתיישר ומושך אחריו את הריאות.

כמות האוויר שהריאות יכולות להכיל הוא כ- 5 ליטר אצל אדם ממוצע. בכל נשימה (שאיפה ונשיפה).
אדם ממוצע, יכניס ויוציא בזמן מנוחה כ-1/2 ליטר אוויר בכל נשימה.
באם אותו אדם ישתמש בכל שרירי הנשימה שלו וינשום נשימות עמוקות, נפח האוויר שיכנס ויצא יעמוד על כ-4 ליטר.
מכאן יוצא שאם אדם ממוצע ילמד לנשום נשימות עמוקות בעזרת כל שרירי הנשימה שלו הוא ישפר את סחרור האוויר בריאות שלו פי שמונה.

בריאות מערכת הנשימה

  • מערכת נשימה תקינה היא תנאי הכרחי לקיומו של האדם ולתפקודי גופו. שמירה על בריאותה של מערכת הנשימה היא בדרגת חשיבות עליונה.
    לשמירה על בריאות מערכת הנשימה ישנם מספר כללים עקרוניים.
  • שמירה על מעבר אוויר פתוח וחופשי – יכולת נשימה קלה וחופשית. היא בעלת חשיבות רבה ועלינו להשתחרר מלבוש הדוק המגביל את יכולת הנשימה והתנועה החופשית.
    רוב האנשים בעולם המערבי נושמים נשימות רדודות ושטוחות ובדרך כלל  נשימה מסוג אחד בלבד. הנשימה אותה סיגלנו לעצמנו מושפעת מהסביבה ומאורח חיינו.
    אנו חייבים להקפיד על יציבה נכונה וזקופה וללא כיווץ בטן, סרעפת או כתפיים.

רספיקל – תוסף תזונה לדרכי הנשימה

 

המלצות

  • בתרבויות שונות נעשה שימוש בצמחים המטיבים עם מערכת הנשימה. הן לטיפול והן לשמירה על מערכת נשימה בריאה ולמניעת תחלואה של דרכי הנשימה.
    לאורך דורות רבים הצטבר ידע לגבי הצמחים בעלי הפעילות הטובה ביותר לדרכי הנשימה.
    כיום עם התקדמויות טכנולוגיות מרשימות של מיצוי וריכוז ביחסים גבוהים של חומרים פעילים מתוך הצמחים. ניתן להגיע לתוצאות מעולות.
    אספנו 19 מרכיבים צמחיים הידועים בתורת צמחים והרכבנו את תוסף התזונה רספיקל. זהו התוסף הטוב ביותר מסוגו בעל טווח פעילות רחב ביותר
    המאפשר ספיגה מקסימלית וזמינות ביולוגית מעולה הן לטיפול והן למניעה. התוסף זכה לתו VEGAN FRIENDLY המתאים לשימוש בקרב טבעונים
  • שימוש בשמנים ארומטיים במבער או מפיץ שמנים בחלל החדר. אלו מאפשר במקרים רבים שמירה על מעבר אויר פתוח וחופשי.
    שמנים מומלצים הם: שמן אתרי לבנדר, שמן אתרי אקליפטוסשמן אתרי זוטה לבנה, שמן אתרי מנטה, שמן אתרי עשב לימון.
    שמנים ארומטיים כגון: שמן ארומטי BREATHE המופיע כשמן ארומטי, סוכריות מציצה או תכשיר למריחה והרחה.
  • איכות האוויר אותו אנו נושמים – זיהום אוויר הולך ומתגבר בעשורים האחרונים גורם לעלייה תלולה בתחלואה במחלות ריאה כרוניות וממאירות.
    יש לתת עדיפות וחשיבות רבה להימצא זמן רב ככל האפשר בסביבה ירוקה ונקייה ככל האפשר מאוויר מזוהם, לצמצם ככל הניתן חשיפה לסביבה מזוהמת ורעילה.
    פינוי עודפי לחות, ליחה  ופחמן דו חמצני. הצטברות ליחה ולחות נובעים מגורמים סביבתיים היוצרים גירוי ואלרגיות וממצבי מחלה ודלקות היוצרים הפרשות עודפות של ליחה. עודפים אלו פוגמים ואף חוסמים את יכולת הריאות והסימפונות לחמצן את מחזור הדם ולפנות את הפחמן הדו חמצני. קשיי נשימה אלו גורמים לירידה בתפקודי גוף רבים ואף לחולל תחלואה נוספת. במצבים אלו מומלץ להשתמש בחליטות צמחים כגון: סמבוק שחור פרחים, סמבוק שחור פרי, זוטה לבנה.דרכים טבעיות נוספות על מנת להפיג את עודפי הלחות והליחה, מובן שיש לפנות לעזרה רפואית כאשר אין הקלה מיידית.

פעילות גופנית ותזונה

  • פעילות גופנית להמרצת פעילות מערכת הנשימה- פעילות גופנית אירובית מומלצת תמיד תודות לתועלת בריאותית לכל מערכות הגוף כאשר החשובות ביותר הן הלב וכלי הדם, מערכת הנשימה, חילוף חומרים ומערכת השרירים והשלד. פעילות גופנית ממריצה את פעילות מערכת הנשימה ואת קצב חילוף החומרים בריאות.
    פעילות זו משפרת את כל מנגנוני הנשימה ומעלה את היכולת הגופנית.
  • תזונה מאוזנת ובמידת הצורך מיקוד תזונתי למערכת הנשימה – התזונה היא צורך קיומי לאספקת חומרי בניין הכרחיים לגוף על מנת לשמר את אספקת האנרגיה והחומרים המזינים את תפקודי הגוף. גם למערת הנשימה ישנה תזונה ממוקדת אשר משפרת את התפקוד הבריא של מערכת הנשימה.
    יש להרבות באכילת פירות וירקות. מומלצים הם הפירות שסק, מישמש. מומלץ להימנע מצריכת מוצרי חלב, חיטה וסוכרים.

רוגע נפשי

  • רוגע נפשי ותרגול לנשימה מודעת איטית ועמוקה – ידוע כי מצבים נפשיים משפיעים על סוג הנשימה כאשר מצבי לחץ וחרדה מאיצים את מהירות הנשימה ומפחיתים מעומק הנשימה. צורת נשימה זו פוגמת מאיכות הנשימה ומהפגת רעילות מהגוף, נשימה בלתי יעילה זו משפיעה על לחץ הדם, קצב הלב ועל חילוף החומרים.
    תהליכים אלו פוגעים באופן משמעותי בבריאות האדם. מסיבה זו ישנה חשיבות רבה לתרגל מצבי רגיעה ונשימה מודעת איטית ועמוקה.
    שיטות מדיטציה שונות, יוגה, דמיון מודרך ועוד תרגולים מסוגים שונים תורמים לרוגע נפשי, הפגת מצבי חרדה והאטת קצב הנשימה יחד עם העמקת השאיפה והנשיפה.
    די בזמן קצר של תרגול נשימה מסוג זה על מנת לשפר מצבים גופניים ונפשיים רבים. נשימות אטיות עוזרות לנו בהארכה של תוחלת החיים.
    התועלת הפיזיולוגית של נשימה אטית ועמוקה איננה מוטלת בספק אף בחוגים המדעיים השמרניים ביותר.
    ישנם תוספי תזונה המסייעים לרוגע ושקט נפשי כגון שמן זרעי פסיפלורה, פורמולה לרוגע נפשי CHI SHEN

צעדים מניעתיים ושמירה על בריאות מערכת הנשימה הם יעילים ביותר וזולים הרבה יותר מאשר הטיפול במצבי מחלה שלא תמיד ניתן לרפא.

האמור אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. כל התוכן המופיע כאן נועד לספק מידע בלבד ואינו מתיימר להחליף יעוץ רפואי, חוות דעת רפואית ואו המלצה רפואית.
התוכן והכתבות באתר מציגים נקודת מבט על נושאים ויש להתייחס אליהם כמקור ידע נוסף שלא מחליף התייעצות עם רופא מומחה.

Print Friendly, PDF & Email
שתף
דילוג לתוכן