תבשיל ירקות צמחוני
אוקטובר 15, 2021שמירה על משקל תקין
נובמבר 6, 2021אצות ועצות
אצות ועצות באים להאיר את עינינו בעצות מועילות מדוע מומלץ לשלב אצות בתזונה היומית שלנו. כאן תוכלו ללמוד עד כמה רבה התועלת הבריאותית והתזונתית הטמונה באצות
אצות הן בין צורות החיים הפרימיטיביות ביותר על פני כדור הארץ. בדומה לצמחים יש להן יכולת לבצע פוטוסנתיזה. (המרת אנרגיית אור בצמחים לאנרגיה כימית – חמצן)
האצות מחולקות לשתי קבוצות עיקריות:
קבוצה שכוללת אצות כחולות – ירוקות, בניגוד לצמחים, לאצות אלו אין שורשים, גבעולים או עלים. אך בדומה לצמחים ירוקים, אצות אלו מקיימות תהליך פוטוסינטזה, ורובן מייצרות מגוון רחב של נוגדי חמצון וחומצות שומן התורמים רבות בשמירה על הבריאות.
-
Macrolagae
קבוצה שכוללת אצות ירוקות, אדומות וחומות אשר מספקות ויטמינים, מינרלים, חומצות אמיניות חיוניות, חומצות שומן. הן מהוות מקור טוב לחלבון. אוכלוסיות רבות בעולם ניזונות מהן במשך אלפי שנים. הן נצרכות בעיקר באסיה ונפוצות פחות בתזונה המערבית.
מה מכילות האצות ? תכולת ערכים תזונתיים ב־100 גר אצות :
6 גרם חלבון
6 גרם סיבים תזונתיים
0 גרם שומן
180 מ"ג סידן
35 מ"ג ברזל
בנוסף הן מכילות גם כמויות קטנות של נתרן, אבץ, סלניום ומגנזיום.
סוגי האצות בעלות הערכים התזונתיים הטובים יותר הם: אצות כחולות ירוקות, ספירולינה וכלורלה.
מחקרים רבים הראו השפעה מועילה של אצות כחולות ירוקות על מערכת החיסון. מחקר שבדק תוספת של 1.5 גרם אצות כחולות ירוקת ליום מול קבוצת ביקורת בהקשר של פעילות דלקתית בגוף, הראה הפחתה ניכרת בתהליכים דלקתיים המתרחשים בגוף בקבוצה שאכלה אצות.
אצות כחולות ירוקות מכילות גם כמות משמעותית של קרטנואידים, במיוחד בטא קרוטן, ליקופן ולוטאין – בעלי תכונות נוגדות חמצון.
השפעות נוגדות תהליכים ממאירים: – נעשו מחקרים בחיות, בהן השתמשו באצות כחולות ירוקות לשימוש בטיפול בסרטן אצל עכברים. נמצא כי הכימיקלים אשר נמצאים באצות מאפשרים עיכוב והאטה של תהליכים ממאירים.
הורדת רמות כולסטרול – ניסויים בחיות ובני אדם הראו כי לאצות ישנה השפעה על הורדת רמות כולסטרול ובמיוחד ברמות כולסטרול LDL.
מחקרים
מחקרים נוספים הראו שצריכה יומית של 30 גרם אצות טריות או 2 גרם אצות יבשות יכולות להוריד סיכון למחלות לב ולהוריד רמות סוכר בדם.
מומלץ לשלב אצות בתזונה היומית, זאת תודות לתכולה נמוכה ביותר של קלוריות, פחמימות ושומן. מחקר שנערך בשנת 2010 מצא ששילוב קבוע של אצות בתזונה עשוי להוביל לירידה בספיגת השומן בתאים עד ל-75%, הודות לעיכוב האנזים ליפאז.
אצות מכילות כמויות משמעותיות של וויטמינים A, C ו-E, ויטמינים אלו משמשים כנוגדי חמצון ומשתתפים במגוון תהליכים משמעותיים בתפקודי במערכות הגוף.
אצות מכילות יותר סידן מחלב מהחי. כיום ידוע כי חלבון מהחי, כגון קזאין, מעלה את רמות החומציות בדם וכתוצאה מכך מתרחש פירוק פוספטים מהעצמות. צריכת אצות מספקת די סידן מבלי להסתכן בעלייה ברמות החומציות בדם ובפירוק רקמת העצם.
לעומת ירקות שצומחים על פני הקרקע, אצות עשירות במינרלים וביסודות קורט, ואלה מוגנים מפני נזקי חמצון כיוון שהאצות אינן חשופות לאוויר. האצות גם סופגות רכיבים תזונתיים הנמצאים במי הים, והן אחד המקורות הצמחיים היחידים המכילים ויטמין B12 בכמות מכובדת. עובדה זו שעשויה להועיל במיוחד לצמחונים ולטבעונים.
אצות עשירות מאד ביוד, הוא הכרחי לחילוף חומרים תקין והמהווה אחד המרכיבים העיקריים של שני ההורמונים של בלוטת התריס, טירוקסין וטריודוטירונין. הורמונים אלו משפיעים על קצב חילוף החומרים, רמת האנרגיה, משקל הגוף והזיכרון. מחסור ביוד עלול להוביל לשורה של בעיות בריאותיות, שהמרכזית בהן היא נזק מוחי. תסמינים נוספים העלולים להופיע בעקבות מחסור ביוד הם עייפות, השמנה, עצירות, בעיות בתפקוד הנפשי וכן מומים בעוברים. צריכה מעטה מדי של יוד בתקופת הינקות מתבטאת בהפרעות התפתחות וצמיחה.
הקצובה היומית המומלצת של יוד למבוגרים ביום היא 150 פיקוגרם. האוכלוסייה היפנית צורכת פי 90 יוד מהקצובה המומלצת ועם זאת, באוכלוסייה זו אין כמעט בעיות בבלוטת התריס. כמה מחקרים הראו שצריכה גבוהה של יוד בתפריט עלולה לגרום לבעיות בתפקוד בלוטת התירואיד. לכן, מי שסובל מבעיות בבלוטת התריס, או מי שבהריון, או מניקה, מומלץ שתיוועץ ברופא לפני לקיחת אצות כתוסף תזונה.
אצות מכילות חומצת שומן אומגה 3 הכרחית לתפקודי גוף תקינים. שילוב קבוע של אומגה 3 בתפריט מקטין את הסיכון ללקות באירוע לב ובשבץ הודות להורדת רמות של כולסטרול LDL, טריגליצרידים ופקטורי קרישה בדם. לאומגה 3 אף מיוחסות תכונות אנטי דלקתיות ויכולת להקטנת הסיכון למחלות הנובעות מכשל חיסוני, הפחתה ברגישויות עונתיות ואלרגיות. מחקרים הוכיחו את חיוניותה להתפתחות תקינה של המוח ושל מערכת העצבית המרכזית בשלב העוברי, בגיל הינקות, ובגיל בוגר. ישנן עדויות לקשר בין צריכת אומגה 3 למניעת אלצהיימר ודמנציה. נמצא שאכילת אצות ומקורות נוספים לאומגה 3 מקילה על תסמיני דכאון והפרעות קשב וריכוז.
ספירולינה :
ספירולינה היא אצה מקרוסקופית, אשר יודעת יודע לייצר לעצמה את המזון שלה. זאת באמצעות פוטוסינתזה. המבנה של הספירולינה הוא דמוי סליל (ספירלה), ומכאן שמה. צבעה ירוק – כחול, והיא חיה במים מתוקים למרות העדפתה למים מלוחים. והיא יודעת לבצע פוטוסינתזה, כלומר המרת אור השמש לתרכובות אורגניות, ומשום כך, היא נכללת בקבוצת מזונות העל. היא מכילה את כל שמונה סוגי חומצות אמינו החיוניות לגוף. ספירולינה מכילה גם את הרכיב הפעיל פיקוציאנין, אשר מקנה לה את הפיגמנט הכחול. הוא ידוע כחומר אנטי סרטני והוא שהופך אותה בעצם למזון על.
בשלושה גרם של ספירולינה יש כמות נוגדי חמצון ששווה לכמות התקבלת מאכילת חמש מנות פרי. בנוסף, היא מכילה 60% חלבון מלא בעל זמינות ביולוגית איכותית אשר מתפרקת ונספגת בקלות בגוף. כלומר חלבון שיש בו את כל חומצות האמינו החיוניות לאדם, וזה לא מובן מאליו, שלא לומר נדיר, כשמדובר במזון צמחי. ספירולינה עשירה בויטמין 12B , כלורופיל, בטא קרוטן ובנוגדי חמצון נוספים ובמינרלים כמו מגנזיום, סידן וברזל. ספירולינה קלה לעיכול, משום שהיא איננה מכילה תאית סיב תזונתי שמערכת העיכול אינה מסוגלת לעכל.
מחקרים רבים שנערכו עלהספירולינה הוכיחו שהיא יעילה גם לירידה במשקל, להפחתה של רמת הסוכר ושל רמת השומן בדם, מסייעת בהורדת לחץ דם תורמת להקלה על מתח ובפרט על תופעות שנגרמות כחלק מהתסמונת הקדם וסתית (PMS), מסייעת להתגבר על דלקות ואלרגיות ועוד.
מי שהפכו את אצת הספירולינה לפופולרית ואהודה כל כך בקרב שוחרי בריאות היו מדעני נאס”א, סוכנות החלל האמריקנית, שהפיקה תוספי תזונה מן האצה הכחולה ירוקה, עבור אסטרונאוטים שיצאו למשימות בחלל.
גם חגית שחף ובית הצמחים של חגית פיתחו תוסף תזונה אנרגרין אשר מבוססת על פורמולת צמחים ירוקה ומכילה גם אצת ספירולינה.
לצפייה בתוסף התזונה אנרגרין >>>
כלורלה :
כלורלה היא אצת מים מתוקים ירוקה, עשירה בברזל, אבץ, כלורופיל וחומצות שומן חיוניות.
היא מכילה גורם צמיחה Chlorella Growth Factor , שנמצא במחקרים שונים כמחזק את מערכת החיסון. מחקר שנעשה ב־2010 מצא שכלורלה מכילה פפטיד שקרוי כלורלה 11, והוא מעכב תהליכי דלקת שחיידקים מחוללים בגוף האדם.
כלורלה היא אצה חד תאית מיקרוסקופית, היא גדלה במים מתוקים ונחשבת כמזון על ומאד מקובלת במדינות אסיה. המובילות בצריכת הכלורלה הן יפן וטיוואן. בארצות אלה מייחסים לכלורלה סגולות מרפא ומשתמשים בה במסגרת רפואה עממית. חשיבותה של הכלורלה נובעת בעיקר תודות להרכב הייחודי ומגוון הרכיבים תזונתיים שהאצה מכילה.
כלורלה מכילה רמות גבוהות של כלורופיל, חלבון וברזל, יש בה שפע של ויטמינים ובמיוחד ויטמין C וויטמין 12.B כמו כן האצה מכילה בטא קרוטן, ועוד 19 סוגים של חומצות אמינו וכמויות גדולות של סיבים תזונתיים. מלבד היותה מקור מצוין לחלבון ולברזל ריבוי הוויטמינים והמינרלים שיש בה הופך אותה לנוגד חמצון משמעותי.
כלורלה הופקה ונצרכה לראשונה באסיה, בעיקר ביפן – בה היא נחשבת למזון על ונחקרת במכון מחקר ייחודי וייעודי, שהוקם במיוחד ומתמקד בחקר הכלורלה ובתכונותיה המשפיעות על הבריאות..
כלורלה היא אצה קשה לעיכול במצבה הטבעי, בגלל כמויות של סיבים תזונתיים שהיא מכילה, תודות למחקרים התברר כי שפע הרכיבים התזונתיים שיש בכלורלה הופך אותה למרכיב רב ערך לתוספי תזונה. נמצא כי תוסף תזונה המתבסס על אצות מיובשות עשוי להכיל עד 88% חלבון,
מספר מחקרים הראו כי כלורלה עשויה להיות יעילה בטיפול בסוגים מסוימים של מחלות ממאירות, בהפחתה של כולסטרול גבוה ושל יתר לחץ דם. כמו כן נמצא כי השימוש באצה יעיל לסובלים מפיברומיאלגיה, מגביר את פעילות המערכת החיסונית ותורם להוצאה של רעלים מהגוף.
ישנן המלצות רבות על נטילת כלורלה למניעת מצבי אנמיה זאת תודות לתכולת ברזל הגבוהה באצה.
כלורלה מעוררת את פעילותם של תאי T ושל מאקרופגים אשר מהווים חלק מפעילות מערכת החיסון תודות לכך משתפרת יכולת מערכת החיסון להילחם בגורמים מחוללי דלקות וזיהומים כגון נגיפים, חיידקים וכימיקלים שונים.
גם חגית שחף ובית הצמחים של חגית פיתחו תוסף תזונה אנרגרין אשר מבוססת על פורמולת צמחים ירוקה ומכילה גם אצת כלורלה.
לצפייה במוצר אנרגרין >>>
אסטאקסנטין – נוגד החמצון היעיל ביותר בעולם
אסטאקסנטין הוא קרוטנואיד אותו מייצרת אצה מיקרוסקופית בשם Haematococcus pluvialis. קרוטנואיד זה מעניק את הצבע האדום לדגי סלמון, לסרטנים וליצורי מים נוספים.
למוצר טבעי זה מוקדשים לאחרונה מחקרים רבים ונמצא שמבחינת יכולת נוגדת חמצון, אין דומה לו. הוא פעיל 550 פעמים יותר מוויטמין E ו- 6000 פעמים יותר מוויטמין C.
אסטקסנטין הינו רכיב טבעי הדומה במבנה שלו לבטא קרוטן. הוא נחשב לרכיב החזק ביותר במשפחת הקרוטנואידים. האסטקסנטין מופק ע"י אצה מיוחדת כחלק ממנגנון ההתגוננות שלה מפני השמש. מדובר ברכיב עוצמתי המכונה "המלך של משפחת הקרוטנואידים" מכיל קרוטנואידים באופן טבעי וכולל לוטאין, קנטקסנטין ובטא קרוטן אסטקסנטין הינו נוגד חמצון הפעיל והעוצמתי ביותר הידוע לאנושות כנגד פעילות רדיקלים חופשיים. הוא נוגד חמצון רב עצמה החיוני להאטת תהליכי הזדקנות ותחלואה נלווית. הוא נספג בגוף בצורה מושלמת בשל יכולתו לחדור מחסומים שונים בגוף, בכוחו להאיץ את פעולתם של נוגדי חמצון אחרים המצויים בגופנו. תודות ליעילותו כנוגד חמצון, מיוחסות לאסטקסנטין פעילויות רבות נוספות. אסטקסנטין חיוני מאוד לשמירה על מערכת הלב וכלי הדם, כיוון שהוא מעכב חמצון של כולסטרול מסוג LDL, מסייע לאיזון לחץ הדם בעורקים ולכן מסוגל למנוע ביעילות התקפי לב ושבץ. יש לאסטקסנטין גם זיקה מיוחדת למערכת החיסון. הוא מעודד ייצור חלבוני מערכת החיסון וייצור נוגדנים ובכך מגביר פעילות חיסונית בזרם הדם. האסטקסנטין מסייע לשיפור כוח שריר וסיבולת גופנית. משפר זרימת דם ותורם לאיזון יתר לחץ דם. מחזק שרירים ושלד ושומר על בריאותם. מפחית מצבים דלקתיים בגוף והזדקנות טרם עת. הוא נותן לאוכליו גם הרגשה טובה. המבנה המולקולרי הייחודי של אסטקסנטין מאפשר לו לעבור את " מחסום הדם הצווארי " ולהשפיע על מחלות שקשורות למערכת העצבים המרכזית והראייה. אסטקסנטין מגן על העור מפני הזדקנות מוקדמת ומפני נזקים של קרינת השמש (UVA). הוא גם נמצא יעיל להפחתת קמטים בעור. אסטקסנטין מסייע לשמירה על העיניים, להקטנת הסיכון להתפתחות של AMD(ניוון מקולרי תלוי גיל) או קטרקט, וכן הוא משפר את הראייה.
חגית שחף ובית הצמחים של חגית פיתחו את תוסף התזונה צלול תזונה אשר מבוסס על פורמולה המכילה אסטקסנטין, תמצית זעפרן וצמחים נוספים לשמירה על בריאות העיניים.
לצפייה בתוסף התזונה צלול >>>